Běhání v zimě
vrana 20.11.2005 08:53:37
Tak koukám ven a tam je 10cm sněhu. Jak běháte v zimě? Mám trochu strach, že mi od sněhu promoknou a zmrznou nohy. Máte jiné boty na zimu? Běháte jen tam, kde je umeteno/ušlapáno? Neběháte vůbec?
Diky, vrana
Traged 20.11.2005 09:03:02
[quote=vrana]Tak koukám ven a tam je 10cm sněhu. Jak běháte v zimě? Mám trochu strach, že mi od sněhu promoknou a zmrznou nohy. Máte jiné boty na zimu? Běháte jen tam, kde je umeteno/ušlapáno? Neběháte vůbec?
Diky, vrana[/quote] Z me zkusenosti lepe tam, kde alespon uslapano… Jinak doporucuji krosove boty, ty jsou vetsinou i trochu vodotesne…
asistent 20.11.2005 10:12:58
Nazdárek, já se právě vrátil ze svého prvního sněhového běhání :) a je to super ! Taky jsem měl dilema, jestli si obout kanady, sněžnice či sněhule. Pro jistotu jsem si nevzal ani svoje NB – vůbec jsem neměl ponětí co by to s nima udělalo. Oblékl jsem si pár vrstev navíc, vzal čepici, rukavice a starší tenisky značky „made in Vietnam“. Čerstvě napadaný sníh měl nahradit odpružení značkových bot. Běžel jsem svou standardní trasu – 1:30:00 hod. (cca 15km) – a soustředil se ani ne tak na běh a zasněženou krajinu, ale na boty, pohodlí nohou, jestli boty vlhnou a nohy zebou atd. Ta trasa vede neupravovanou cyklostezkou, částečně lesem a chatovou osadou, takže co napadne tak je třeba proběhnout. Protože běhám o víkendu spíše brzy ráno (dnes 7:20 – 8:50), tak je cesta panensky neprošlápnutá. Abych se dostal k závěru. Za tu hodinu a půl boty nepromokly a nohy byly v teple a suchu. Sníh skutečně trochu tlumil a postupně vlhnul (asi se trochu oteplilo). Takže pokud běžíš brzy ráno kdy je ještě mrazík tak vyhoví normální boty. Pokud již sníh je mokrý tak asi fakt budou lepší nějaké ty krosky, ale s těmi nemám žádnou zkušenost. Běhání na sněhu zdar. .....
Traged 20.11.2005 13:37:52
[quote=asistent]Nazdárek, já se právě vrátil ze svého prvního sněhového běhání :) a je to super ! Taky jsem měl dilema, jestli si obout kanady, sněžnice či sněhule. Pro jistotu jsem si nevzal ani svoje NB – vůbec jsem neměl ponětí co by to s nima udělalo. Oblékl jsem si pár vrstev navíc, vzal čepici, rukavice a starší tenisky značky „made in Vietnam“. Čerstvě napadaný sníh měl nahradit odpružení značkových bot. Běžel jsem svou standardní trasu – 1:30:00 hod. (cca 15km) – a soustředil se ani ne tak na běh a zasněženou krajinu, ale na boty, pohodlí nohou, jestli boty vlhnou a nohy zebou atd. Ta trasa vede neupravovanou cyklostezkou, částečně lesem a chatovou osadou, takže co napadne tak je třeba proběhnout. Protože běhám o víkendu spíše brzy ráno (dnes 7:20 – 8:50), tak je cesta panensky neprošlápnutá. Abych se dostal k závěru. Za tu hodinu a půl boty nepromokly a nohy byly v teple a suchu. Sníh skutečně trochu tlumil a postupně vlhnul (asi se trochu oteplilo). Takže pokud běžíš brzy ráno kdy je ještě mrazík tak vyhoví normální boty. Pokud již sníh je mokrý tak asi fakt budou lepší nějaké ty krosky, ale s těmi nemám žádnou zkušenost. Běhání na sněhu zdar. .....[/quote] Velmi doporucuji. Nebehej v nicem made in vietnam (mam na mysli neznackove boty, ve vietnamu a cine se siji vsechny super boty), je-li ti tve zdravi mile. Kup si rozumne krosky a bude dobre, uvidis. Ted urcite budou nekde na krosky slusne slevy.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 20.11.2005 14:40:49
Obuv používám stále stejnou, neboť tam kde běhám, je to stejně všude ušlapáno tak, že mě to na tom terénu ani neklouže. Mokro v nich sice mám při došlapu do nějaké zamrzlé louže, ale to mi nevadí, při delším běhu o tom za chvíli ani nevím.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 20.11.2005 14:42:16
[quote=Lubosh]Dneska jsem dal 26 km ve sněhu, blátě, spadaném listí, větru a na mokrém asfaltě.[/quote] Že by to byl, Luboši, přípravný delší běh před marathonem v Unhošti?
Praha 9
Lubos M 20.11.2005 18:08:42
Já používám stejný boty v zimě i v létě, promáčení mi nevadí, dnes 30km za 2:19 celkem v pohodě
Brno
running-observer 20.11.2005 21:08:27
Tož se k vám přidám, a jdu na to: teď hned – samozřejmě ve stejných botách jako celý rok… a vyzkouším ten sníh a mokro a bláto…
Praha
Radek Narovec 20.11.2005 21:28:36
Já nakoupil speciální ponožky, které odsávají vodu a pot nahoru, takže vlhkost v botě se nekoná Radek
Brno
running-observer 20.11.2005 23:15:55
[quote=running-observer]Tož se k vám přidám, a jdu na to: teď hned – samozřejmě ve stejných botách jako celý rok… a vyzkouším ten sníh a mokro a bláto…[/quote] Tak jsem se vrátil. Nebylo to 26 ani 30 km (jako předchozí, kterým trochu závidím, ale neměl jsem dostatek času), tak jsem dal jen 10 km v mírné až opatrné rychlosti, jednak proto, že napadl čerstvý mokrý sníh a někde je spíš břečka a trochu to klouže, jednak proto, že po včerejším závodě (i když jen na 8,5 km se stoupáním 200 m) mám právo na jeden regenerační…
Brno
running-observer 20.11.2005 23:18:32
[quote=Radek]Já nakoupil speciální ponožky, které odsávají vodu a pot nahoru, takže vlhkost v botě se nekoná Radek[/quote] Já nevím, ale když mi nateče do boty z kaluže, je tam nějakou dobu mokro… Mám taky nějaký speciální ponožky na odvádění vody, ale to vysušení chvilku trvá (a obvykle delší chvilku, než šlápnu do další kaluže:-) samozřejmě běh ve sněhu, zejména za mrazu, není žádný problém.
Brno
tuta 21.11.2005 11:25:03
Specialni boty na zimu nemam, vsechno obeham v lehkych treninkovych, at je leto nebo zima. Ja osobne mam beh ve snehu docela rad, protoze mi to vadi mene nez ostatnim a tak tam tak moc neztracim.
Ofelie 25.11.2005 15:08:23
Ahoj, nemáte někdo zkušenost s rukavicemi na běhání? Vždycky když vyběhnu, tak mi za prvních 10 minut úplně promrznou ruce a když pak rozmrzají, je to peklo. Slyšela jsem, že Moira vyrábí tenké rukavice, ale nikde jsem je neviděla.
Česká Třebová
hudy 25.11.2005 15:19:50
[quote=Ofelie]Ahoj, nemáte někdo zkušenost s rukavicemi na běhání? Vždycky když vyběhnu, tak mi za prvních 10 minut úplně promrznou ruce a když pak rozmrzají, je to peklo. Slyšela jsem, že Moira vyrábí tenké rukavice, ale nikde jsem je neviděla.[/quote] Ahoj, mám takové rukavice už asi tři roky, na běhání jsou super. Bohužel nejsem ti schopen říct ani kde jsem je koupil, protože jsem je dostal. Ale myslím, že byly kupovány v nějakém cyklistickém obchodě, protože v té době jsem jezdil na kole a měl jsem je jako podzimní na kolo. :)
Alena 25.11.2005 15:27:32
[quote=Ofelie]Ahoj, nemáte někdo zkušenost s rukavicemi na běhání? Vždycky když vyběhnu, tak mi za prvních 10 minut úplně promrznou ruce a když pak rozmrzají, je to peklo. Slyšela jsem, že Moira vyrábí tenké rukavice, ale nikde jsem je neviděla.[/quote] Ahoj, já používám tenoučké od firma Klimatex. Najdeš je kdekoliv ve sportu, prodávají je i v Kotvě, tam je samostatné oddělení této značky. Anebo na www.klimatex.cz. Jsou hodně lehké, ale fakt stačí.
vrana 25.11.2005 16:02:36
To znám. Přesně stejný problém jsem řešil před týdnem. Taky bylo prvních 10 minut hrůza. Opravdu existují Moira rukavice – jsou to originálně snad vložky do cyklorukavic. Já jsem je koupil v nějakém Moira/Sensor shopu za asi 240. Trochu jima profukuje, doporučil bych je tak od +5 do –5 (třeba zrovna včera večer jsem je v –5 měl). Horko v nich zrovna není, ale ani ta děsná kosa
Praha
Radek Narovec 25.11.2005 16:02:59
Já jsem zimotřas a při běhu schovávám ruce do rukávů (v podstatě si smotám rukáv do dlaně). V rukavicích se nedají přepínat funkce na hodinkách :) Radek
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 25.11.2005 16:11:01
Jak to děláte s pitím na delších trasách ? Minulý víkend jsem měl ke konci tříhodinovky ve flašce málem ledovou tříšť. Pít ale potřebuju i v zimě. Podle váhy oblečení po běhu ztratím jen pocením nejmíň kilo vody.
Praha - Klánovice
Ondra1 25.11.2005 16:11:26
Já používám prstový, jednovrstvý fleesový rukavice. Daj se koupit za sto pade. Ondra
Praha
Radek Narovec 25.11.2005 16:29:54
Standa: Dobrej dotaz. Zkoušel jsi strčit držák s flaškou pod bundu? Teoreticky by se mohla ohřívat pocením, ale jestli to funguje, to fakt nevím. Pak samozřejmě jak na běžkách, vytyčit trasu od hospody k hospodě…
Jesenice
Keke 27.11.2005 19:14:03
Ja zase používam teplý (horúci) čaj. To sa mi osvedčuje od jesene do jari. Aj keď je zima, tak na konci behu je vlažný, ale nie ľadový. Rukavice používam tiež, kúpil som v Giga Sporte od firmy H.Hansen – sú výborné a hodinky sa v nich dajú ovládať v pohode.
Keke
josiah 27.11.2005 20:28:28
[quote=Ofelie]Ahoj, nemáte někdo zkušenost s rukavicemi na běhání? Vždycky když vyběhnu, tak mi za prvních 10 minut úplně promrznou ruce a když pak rozmrzají, je to peklo. Slyšela jsem, že Moira vyrábí tenké rukavice, ale nikde jsem je neviděla.[/quote] ja si vetsinou na prvnich 10–15minut beru obycejny tenky pleteny rukavice – ktery pak proste dam do kapsy
Praha 9
Lubos M 27.11.2005 23:17:29
já používám obyč. rukavice za dvacku a jsou taky v pohodě, vydrží tak dva měsíce a pak je vyhodím. Mám ale problém, že mi při dlouhých bězích přes dvě hodiny zamrzá ionťák
Praha
Radek Narovec 28.11.2005 09:25:22
Zkus si ho dělat hustší, čistě podle fyzikálních zákonů (obsah solí) by měl vydržet déle. Mám to vyzkoušeno ze sobotních běžek
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 28.11.2005 09:52:56
Radek: flaška do rukávu je řešení, ale ne moc praktické. Špatně se vytahuje, zvlášť v rukavicích. Zatím jsem si vždycky nesl obyčejnou minerálkovou půllitrovou flašku v ruce. Pravidelně si to přehazuju po cca 5min z jedné ruky do druhé. Zkusím ten teplý čaj a uvidím.
Praha
Radek Narovec 28.11.2005 09:55:26
Já psal o strkání ruky do rukávu, nikoliv lahve, to by byla asi pěkná blbost :) Prolnuly se tady dvě diskuse o rukavicích a mrznoucím ionťáku
Brno
running-observer 28.11.2005 14:26:30
[quote=Stanislav Junga]Jak to děláte s pitím na delších trasách ? Minulý víkend jsem měl ke konci tříhodinovky ve flašce málem ledovou tříšť. Pít ale potřebuju i v zimě. Podle váhy oblečení po běhu ztratím jen pocením nejmíň kilo vody.[/quote] Stando, zkus nemrznoucí směs Sůl a líh
Brno
running-observer 28.11.2005 15:03:09
[quote]…nemrznoucí směs Sůl a líh [/quote] Doplňuji: Fakt si dávám do čaje tu sůl, ale ne tak, aby to mělo chuť jak polévka … a líh jsem zatím nezkoušel…
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 28.11.2005 15:24:21
Ta sůl by mě v pití asi chuťově nevyhovovala :)
Brno
running-observer 28.11.2005 17:00:14
[quote=Stanislav Junga]Ta sůl by mě v pití asi chuťově nevyhovovala :)[/quote] Skoro v každé minerálce máš sůl A jak jsou dobré (i ty slazené) ! Sůl se přidává (ale na chuti to není poznat) do ionťáků docela běžně.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.