Za jak dlouho se projeví běhání na postavě?
cunik 01.04.2014 12:22:52
Ahoj všem,
potřebovala bych poradit, za jak dlouho se běh projeví na postavě? Abych
byla konkrétnější běhám cca od půlky února – to bylo tak jednou
týdně a teď celý březen tak 3× týdně. Nejdřív jsem začala běhat asi
3km trasy a teď jsem na 5km, uběhnu to za cca 35 minut. Kdy můžu
očekávat, že se to na těle projeví? Sice se nesnažím zhubnout, ale
popravdě jsem očekávala, že to bude takový malý bonus navíc a teď
přemýšlim, jestli nedělám něco špatně.Takže myslíte, že se to ještě
ukáže?
A ještě bych měla jeden dotaz, má nějaký smysl, že poslední část
úseku se snažím běžet, co nejrychleji? teď myslím, co se týče kondice.
Předem díky za rady.
Černé Voděrady
MartiNo 01.04.2014 12:44:23
>> cunik, 01. 04. 2014 12:22:52
3× týdně půl hoďky se nemusí na postavě nijak znatelně projevit. Myslím, že je to málo. K malému zpevnění zřejmě dojde – tj. část tuku se přemění ve svaly – ale na váze to znát dle mého nebude. V pase by to možná být vidět mohlo – přijde na to, jestli po běhu nemáš větší hlad než normálně a tu trochu vydané energie „navíc“ zase hravě nedojíš jídlem „navíc“. Dost podstatné je, z jaké váhy-postavy „startuješ“. Pokud nepotřebuješ zhubnout (jsi tak nějak „v normě“), tak to dolů půjde těžko, pokud máš nadváhu a/či hodně tuku, tak se pohyb na postavě projeví viditelněji. Nechci tě nějak demotivovat, ale běhám výrazně více než ty a k tomu si hlídám stravování mj. s cílem zhubnout (aby se mi lépe běhalo), ale váha dolů nejde. Tělo je zřejmě přesvědčeno, že je již „na svém“.
cunik 01.04.2014 12:57:46
>> MartiNo, 01. 04. 2014 12:44:23
ok, =)moc děkuji za odpověď. Demotivovat se určitě nenechám, běhám kvůli tomu, že mě to těší, ale očekávala jsem změny na těle jako takovou třešinku =)Jinak teda výchozí váha je 54kg takže o žádné velké hubnutí zájem nemám, spíš mi šlo o vyrýsování v oblasti břicha. No škoda, a já doufala, že mě ukldníte, že je to na výsledky ještě brzy =D
Praha|Dresden
dees 01.04.2014 13:15:42
>> cunik, 01. 04. 2014 12:57:46
No, ja vetsinou shodim tak maximalne 2 kg z vychozi vahy, a to zejmena pokud trenuju na maraton (tj. v mem pripade objemy okolo 160 km za mesic), BMI mam v norme (vetsinou 20.5). Jinak mivam pekne „vybehane nohy“, po prvnim porodu mi to ale trvalo tak pul roku (uvidime, jak to pujde po druhem). Pokud zaroven k behani neposiluji horni polovinu tela, tak v onech partiich dost ztracim na svalove hmote.
Praha
Bezz 01.04.2014 13:16:12
Z mé zkušenosti můžu říct, že ani nějakých 8.000 km nemusí na zformování postavy stačit.
Nina H. 01.04.2014 13:22:44
No ja mám z behu maximálne tak vybehané nohy ako spomína vyššie dees, pozitívne beh pôsobí na úbytok celulitídy (ale to podľa mňa súvisí s tým, že keď človek všeobecne začne športovať viac, má väčšiu chuť na zdravé veci a pije viac vody, čo odbúrava toxíny z tela. K tým nohám musím ešte dodať, že nohy mám geneticky štíhle, ale napr. kritickou oblasťou akou je u mňa brucho beh ani nehne. Vyrysovanie svalových partií behom nedosiahneš, na to ti pomôže jedine posilovanie alebo cvičenie s vlastnou váhou či crossfit a v tvojom prípade veľmi mierna úprava stravy, keďže nadváhou asi netrpíš pri váhe 54kg. Tak ak chceš zlepšiť výsledky, skús večer obmedziť sacharidy (napr. si už nedáš po večernom behu pečivo, ale vajíčko + šalát s jogurtovou zálievkou atď.)a pridať silové cvičenie na kritické partie a v behu vytrvaj, časom ti bude úúúúplne jedno, či máš alebo nemáš vyrysované brucho, vynahradí ti to ten pocit z behania.
rudo 01.04.2014 13:39:41
to zalezi jesli stihnes dobehnout nebo ne.
pises tak zaujimavo, nechcem schudnut ale dufam ze schudnem. Tvoe podvednie musi byt blbe z toho a nevie o co teda ide a co ma pre teba zariadit, ved si to povedz na rovinu.
rozlozenie tukov je otazka hormonov to sme preberali velakrat da sa to najst v roznych chudnucich vlaaknach
takze specificky hormon urcuje tuk na bruchu
nemyslim ze ten hormon by nejak zmenil svoj nazor len preto ze bezis za tyzden 3×5km
ale jedno je treba vediet, to mnozstvo energie co minize je tak minimalne ze to doplnis jednou colou alebo jednym lizatkom
trvalo vyrysovane brucha maju bezci pri pravidelnej kilometrazi 200km/tyzden a to si tiez pomahaju stravou a dalsim cvicenim
cunik 01.04.2014 14:13:01
>> rudo, 01. 04. 2014 13:39:41
začla jsem běhat s tím, že je třeba provést něco se svojí kondicí a dostat se trochu do formy, v rámci toho jsem ale očekávala, že to bude vidět i na těle. Koukám, že teda ani nebude, protože 200km za týden, pro mě není reálné.
Dříve jsem běhala za oddíl a výsledky byly hodně viditelné na všem, tak mě zarazilo, že se to neděje a ani nebude, tak snad se mi zlepší aspoň ta kondička =D
rudo 01.04.2014 14:26:53
>> cunik, 01. 04. 2014 14:13:01
ako si behala za dodiel ake trate a kolko treninkov a aka intenzita
ak si vtedy zaroven rastla v puberte, tak ta energia sa palila aj inak
cunik 01.04.2014 14:31:21
>> rudo, 01. 04. 2014 14:26:53
Tréninky byly 3× týdně 1hodina, trénovalo se všechno. Vypadalo to cca takto, rozklus cca 5km, pak nějaká rozcvička, běžecká abeceda, poté trénink něčeho konkrétního např. sprinty, nebo skoky aj. a nakonec zase výklus,tak 5km. Ale přesně jak píšeš bylo to období puberty takže to bude asi ten zakopanej pes.
No a co to zrychlení na konci 5km trati? má to nějaký pozitvní smysl?
JakubTesarek 01.04.2014 14:37:16
Já běhám 150km měsíčně (takže se taky dvakrát nepřetrhnu) a hubnu zhruba půl až 1kg týdně. Je tedy fakt, že jsem trochu upravil i stravu – v podstatě jím častěji a každý den jedno jídlo vyměním za nějaké ovoce nebo zeleninu, které jsem ještě neměl (prostě zkouším nové věci). A začal jsem si hlídat pitný režim.
První 2 týdny jsem váhu nabíral. Nechal jsem si udělat rozbor a byl jsem dehydratovaný takže když jsem začal pít, tělo začalo zadržovat vodu. Po dvou týdnech se to ale srovnalo a od té doby pravidelně hubnu. Konkrétně jsem zhubnul ze 115kg na 92kg které mám teď a váha jde pořád dolů.
Co se týká postavy, tak nejvíc je změna vidět samozřejmě na nohou. Lýtka i stehna mám vyrýsovaná a prakticky bez tuku. V obličeji je ta změna taky docela vidět. Břicho hubne nejpomaleji. I tak ale nabírám něco málo svalů po celém těle.
Určitě to takhle nebude u každého, ale třeba vám to pomůže trochu odhadnout, co čekat.
Bratislava
ivan99 01.04.2014 14:41:43
..teď jsem na 5km, uběhnu to za cca 35 minut
Na chudnutie behas moc rýchlo, pri tom skor zalezi ako dlho a nie ako rýchlo.
Vlastná skusenost :
- bez upravy stravy to nejde – co najmenej sacharidov
- skus si spravit zakladnu vytrvalost, bez toho sa aj tak nedostanes dalej, kazdý týždeň si pridaj 10% vzdialenosti
- 4× do týžna by bolo lebsie
- behej na lacno, alebo 4 hod. predtzm nejec
- po behu bez sacharidov (ja tak robim, tu na fore najdes info 1–2 hod
- na konci spociatku nezrýchluj – radcej bez dlhšie, toto aj mne robilo strasne problémy, obcas ked sa „utrhnes“ je to OK, viď. predch. bod
- behavaj iba do 150 TF (ja som tak robil) aj to bolo vela, ale u mna bol problem ze tendencia bola omnoho vyššia, tak som bol spokojný, že je to aspon to
- kg pojdu dole, prestuduj si, ako sa tu radí aj ine vlakna
cunik 01.04.2014 14:57:17
*>> ivan99, 01. 04. 2014 14:41:4
moc rychlé? To, že je právě lepší na pálení pomalé běhání se ke mě dostalo, takže to je rychlost, kdy mi přijde, že už to pomaleji nejde…TP nevím jakou mám, nemám na to měříč, ale řídím se tím, abych mohla stále mluvit…Každopádně díky za rady, zkusím alespoň něco z toho uvést u sebe do praxe =)
Praha 5
Fishus 01.04.2014 15:09:25
>> ivan99, 01. 04. 2014 14:41:43
Uzivatelka psala, ze ale hubnout nechce. Tj. behat rychle a na cukry muze k vyrysovani postavy byt docela ok, ne?
Brutto 01.04.2014 15:26:00
Osobne si myslim, ze vyrysovanie postavy znamena stratit tuk v oblasti svalov, ktore chcem aby bolo vidiet. Nie vytvorenie tych svalov. Takze behat na cukry a rychlo by v tomto pripade podla mna znamenalo len treningom spalovat ten cukor, ktory som predtym zjedol, takze ziadny efekt na zhodenie tuku. Zhodenie tuku sa nerovna chudnutiu (hubnuti), ale moze to byt brane aj v kontexte „vyrysovania/vytvarovania“
Černošice
Mary 01.04.2014 15:31:39
No, z vlastní zkušenosti musím říct, že jsem zhubla za tu dobu co běhám asi o 5 kg, mám nohy jako závodní slepice, ale břicho se mi vyrýsovalo až po cvičení SMsystému a cvičení na míči. Obé vřele doporučuji jako kompenzační aktivitu k běhu.
cunik 01.04.2014 15:48:44
>> Brutto, 01. 04. 2014 15:26:00
Osobne si myslim, ze vyrysovanie postavy znamena stratit tuk v oblasti svalov, ktore chcem aby bolo vidiet. Nie vytvorenie tych svalov.
Přesně takhle sem to myslela! Nejde mi o ztrátu kg, ale právě jsem myslela, že to málo tuku z břicha sleze a budou vidět svaly.
Černé Voděrady
MartiNo 01.04.2014 15:57:49
>> cunik, 01. 04. 2014 14:31:21
Aháááá, no, ehm, obávám se, že jako ve 14 již nikdy žádná vypadat nebudem, i kdybychom naběhaly km jak Petr Kaňovský s Mapo dohromady
Jinak jak píše >> Brutto, 01. 04. 2014 15:26:00
- je potřeba spálit tuk, i když třeba BMI je nízko, ale k tomu i jak píše
>> Mary, 01. 04. 2014 15:31:39
- je potřeba ten střed těla posílit a svaly na břiše vycvičit, běháním se nevytvoří. (Mary, mám radost, že i v našem věku lze nějaké to vyrýsování očekávat – cvičím na míči a pak lekce nazvané ve fitku „břišní pekáč“, od listopadu, docela poctivě, řekla bych, a mám pocit, že to jde pomalu… ale ty mi dáváš naději )
Rychlý závěr běhání dle mého je celkem s výhodou: nastartuje spalování tuků do dalších hodin (samotný pomalý běh ne tolik) a trošku potrénuje rychlost a sílu (ovšem třikrát za týden pár set metrů je málo). Pak bys měla ale po té rychlostní části zas ještě vyklusat kvůli regeneraci (to nemám ze své hlavy, to se tu i jinde píše pořád dokola…).
Černé Voděrady
MartiNo 01.04.2014 16:00:24
>> cunik, 01. 04. 2014 15:48:44 No jo, problém je, že obvykle to málo tuku z břicha sleze až poté, co už nikde jinde není skoro žádný, a navíc pod tím tukem ty svaly jaksi musí být, že
Praha
ped7g 01.04.2014 16:02:47
Vrsek behanim moc nenaposilujes, on je sice pro dobrou techniku behu a rychlost potrebny, ale zaroven je to „vaha navic“ pro nohy, takze pri behani ten vrsek stagnuje a jen tezko ho vytrenujes do potrebne formy. Pridej i cviceni a jine sporty (ja treba doplnuji plavanim, protoze jsem liny posilovat).
15km tydne neni moc, ale ty rychle useky ke konci jsou podle mne dobra vec, bez prace na vykonnosti s tou postavou moc neudelas, neni zadny problem odklusat 200+km mesicne v pohodovem tempu a zachovat si pivarske bricho (kamarad praktikuje :)), ale kdyz pracujes i na vykonnosti, tak od urcite hranice je pro telo vyhodnejsi jina forma. Jen necekej zazraky, ono staci vlastne par mm svalu navic a trochu jinak naskladane/vytrenovane vlakna, a na vykonu to udela i +50% proti puvodni verzi.
Z osobni zkusenosti po necelych 3 rocich behani te muzu uklidnit, ze zmeny prijdou, ale je to pomale a pozvolne a jeste porad se snazim hlavne zlepsit to behani, kdybych jen tak pobihal volne pro radost, tak uz bych si asi vystacil s tim jak na tom jsem ted a neocekaval bych vubec zadne zmeny (az pak starim… :)).
Ad behani pomalu kvuli paleni tuku: behani pomalu je dobre na to aby si telo naucila behat na tuky, ale v celkovem energetickem vydaji je to hlavne podle vzdalenosti (pouzita energie je zhruba vaha*vzdalenost plus neco malo za rychlost), takze pri rychlem behani spalis za rovnaky cas energie vic. A po vyssi zatezi telo jeste spotrebovava vic energie nekolik hodin pote, takze tam vzniknou dalsi „ztraty“. Tuky se pak spotrebuji pro doplneni vycerpanych zasob zpetne v dobe odpocinku, jen se nesmis hned po dobehu prejidat sacharidy, pri 35min vybezich podle mne staci jist to co obvykle, protoze ten energeticky vydaj navic je tak maly, ze z dlouhodobeho hlediska prijdes treba o nejake 2–3kg vahy (a pak se vydej/prijem srovna, protoze budes lehci ⇒ min prace ubehnout vzdalenost ⇒ budes muset but ubrat prijem nebo navysit behani, aby si hubla dal).
Brno
Petr Kaňovský 01.04.2014 17:47:47
>> MartiNo, 01. 04. 2014 15:57:49
Ani 200 km týdně není zárukou, že člověk zhubne, rozhodující složkou je stravování. Já v minulém týdnu s rekordní kilometráži 201 km a závodní stovkou kilo přibral.
bjerndi 01.04.2014 18:02:34
>> kanovsky, 01. 04. 2014 17:47:47
kdybys běhal souvislý běhy tak jo…nebo teda u mě by to tak určitě fungovalo. Tudíž je to individuální.
Brno
Petr Kaňovský 01.04.2014 18:04:58
>> bjerndi, 01. 04. 2014 18:02:34
100 km v sobotu a 45 km před 14 dny bylo dostatečně souvislé, nebo snad ne?
Praha/Zlín
J0SE 01.04.2014 18:15:20
>> kanovsky, 01. 04. 2014 17:47:47 Jednoznačně souhlasím, základ je strava. Pohyb je jenom doplněk, aby to šlo rychleji
Od začátku roku mám tak 550 km (to někteří dají za měsíc) a díky stravě už mám cca 8 kg dolů na váze (a z ne zase tak prasečích 71).
bjerndi 01.04.2014 18:19:07
>> kanovsky, 01. 04. 2014 18:04:58
já nevím proč se smejěš, spousta běhů je prostě jeden kilometr, a podobně, to se metabolismus fakt ani nepohne z mého pohledu. Samozřejmě tam máš i dělší věci o tom žáádná, ale běhů třeba nad hodinu v kuse zase tolik nemáš…neumím si představit, ež kdybys to měl spojený, tak budeš řešit váhový problémy, toť vše
Brno
Petr Kaňovský 01.04.2014 18:34:58
>> bjerndi, 01. 04. 2014 18:19:07
Protože jsem psal zrovna o těchto týdnech, kde tam mám dlouhých běhů dost, i kdybys ty přesunové běhy nepočítal. Dále, dle mého názoru je energetická spotřeba na 1 km běhu přibližně konstantní, ať už dáš v průběhu dne třeba tři pětikilometrové běhy, či jeden patnáctikilometrový, tedy aspoň jsem to tak pochopil z toho, co se tu píše, pouze může být jiný způsob krytí energetického výdeje, pokud by ty krátké běhy byly příliš rychlé. Každopádně ale děkuji za reakci, třeba ještě někdo další napíše své zkušenosti či poznatky.
Brno
Petr Kaňovský 01.04.2014 18:35:40
>> J0SE, 01. 04. 2014 18:15:20
Díky jaké stravě?
bjerndi 01.04.2014 18:45:05
>> kanovsky, 01. 04. 2014 18:34:58
určitě nejsem odborník, ale nejdřív přece tělo musíš nastartovat aby začalo pálit a pokud se hovoří o 30–40minutách, tak u 5km to dost dobře nepůjde. U souvislého běhu ano. Stejně tak metabolismus není konstantní veličina. Vysvětlím na sobě, obcně jím docela zdravě, pokud nebudeme dogmatičtí ( maso jím ) ale až do minulého léta jsem mohl jíst vlastně cokoli a při výdeji kterej mám jsem nepřibral vůbec nic i opřes noční čokolády na biku, nebo třeba palačinkovou půlnoční párty atd… Po natržení lýtkového svalu mi zmizely jak běhy, tak najíždění na kole ve smyslu oprvdového najíždění a i když jsem dál jezdil, horolezil, plaval, tak jsem pár kilo přibral…důvod je zcela zřejmý. No a úplně závěrem, po zimní expedici na běžkách s výbavou v batohu za sebou na bobech, kde člověk jí všechno nejen zdravě, nejen vždy zhubnu, ale díky celodenní souvislé aktivitě v " ideálním spalovacím " pásmu se zas metabolismus nastartuje úplně jinak.
Praha/Zlín
J0SE 01.04.2014 19:02:50
>> kanovsky, 01. 04. 2014 18:35:40 Začátkem roku nízkosacharidová, teď postupně přecházím na trošku víc sacharidů (ale i tak výrazně pod průměrem populace). Dál se řídím tím, že nesnídám (někdy mám první jídlo až v době oběda) a i jinak jím až mám hlad (tedy někdy i hodně nepravidelně). To tak ve zkratce.
flosbell 01.04.2014 20:20:37
>> Mary, 01. 04. 2014 15:31:39
Velmi podobna skusenost, brucho sa ukazalo az po previdelnom cviceni balancnych cvikov a jogy. Ale inak ako hovoria nasi cudzojazycni kamarati: „Abs are made in kitchen.“ – ono to je ovela lahsie dosiahnut spravnou stravou ako cvicenim.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.