Koleduji si o zranění, nebo je problém jinde?
xnovak 21.10.2013 10:48:58
>> Climber, 27. 09. 2013 21:28:43
Ahoj, je to dlouhe vlakno uz a mas tu radu hodnotnych a opravdu dobrych rad. Ja jsem to mozna prehledl, ale – pises, ze nedelas strecink a rozcviceni. To take prispiva k tem bolestem, co citis. Behanim a obecne fyzickou aktivitou se zkracuji slachy, protoze je neuvolnis, neprotahnes. Urcite bys mel zaradit do bezeckeho treningu nasledujici schema – aspon ze zacatku … a ano, je to opruz :)
- rozklus – pomale tempo – klidne 6–6:30/km
- po 7–10ti minutach protazeni – strecink
- aspon 6–10 (idalne) cviku z bezecke abecedy (lze nastudovat na youtube – takhle se to spatne popisuje – ta je na techniku, prokrveni svalu, slach a rozpohybovani kloubu a navazani kratkych nervovych spojeni a take na nakopnuti tela do spravnych otacek
- stridej v tydnu dny rychlejsiho behu a pomalejsiho klusu, jak pise treba Kanovsky
- tepovka 170, si myslim, ze je moc. Aspon na vsechny treningy. Davej si I trenigy s tepovkou do 160 a behej uvolnene, na pohodu. Dlouhy krok, zadne krece.
- op dobehnuti si dej opet pomaly vyklus nebo chuzi par minut
- doma se protahni opet … kdyz bude Zima, protahuj az v teple doma
Bolesti ti neodezni vymenou bot. Musis si osvojit zakladni pravidla, aby ses behanim spise dlouhodobe nenicil. Boty a posilovani slach plosek a vse kolem je az bonus, ale neni to samospasitelne.
Praha
mapo 21.10.2013 11:10:19
Na bolesti pat atd. by mohlo pomoci taky pár cviků na posílení klenby nohou, už se tady ve fóru o tom psalo několikrát. Hrát si nohama s malým polovyfouklým míčkem pod stolem, když třeba sedíš u PC nebo tzv. „malá noha“ apod. Chce to zařadit i terén, stačí nerovná cesta, kotníky se procvičí, odbolí, zesílí…Pravidelným běháním se mění skladba těla, postupně se přestavuje, klouby, šlachy se adaptují na zátěž a to prostě občas bolí. Mně na takový „nehejbací“ stavy pomáhal ze začátku rotoped, ráno běh – cca 6 km a večer 20–30 km na rotopedu, jak začaly potvory nohy bolet, tak dostaly další dávku Asi kontraproduktivní, ale mně se to celkem osvědčovalo.
Climber 14.01.2014 21:24:40
Nakonec to se mnou dopadlo tak, že bolesti kolen, kotníků atd zmizly, ale zůstala bolest paty. A to tak že hodně velká. Přestal jsem běhat na 2 měsíce, nepomohlo to. Blížící se termín půlmaratonu v Praze mě donutil vyrazit k doktorovi a mám patní ostruhu, navíc tam mám i malý fragment, nějaké dřívější zranění (nejsem si toho vědom). Poslední týdny jsem pajdal i když jsem neběhal, teď co chodím na laser se to zlepšuje, už skoro bez bolesti. Zatím neběhám na doporučení lékaře.
Několik poznatků ostatním, kteří třeba v budoucnu budou číst tohle vlákno: Vykašlete se na babské rady a hned jděte k doktorovi. Já začal s během v červenci s tím, že do dubna zvládnu získat kondici na to, abych byl schopen uběhnout půlmaraton. Což podle progresu, kterého jsem dosahoval neměl být problém, s výhledem na čas kolem 1:50. Díky tomu, že jsem nejdřív týdny vysadil a čekal, že se to samo uklidní, jsem v podstatě na začátku. Moje příznaky byly přesně ty, které uvádí p.Škorpil na svých stránkách u patní ostruhy – a taky že to tak je. Bohužel, patní ostruhu vám nikdo nevyléčí. Pojišťovna hradí léčbu, která zabírá na 50% pacientů. Já rovnou zvolil hrazený laser, který stojí 60,–Kč za jedno sezení, potřeba je cca 10. Pomůže přibližně 80% pacientů. Pak je ještě něco jiného, co dělá u nás v Brně jen jedno pracoviště a je to pro tělo docela záhul. Dělá se v podstatě jen u pacientů nad 60 let. Rázové vlny jsou dle rehabilitační pracovnice k ničemu, nesetkala se zatím s nikým, komu by pomohli. A že k ní chodí lidí s ostruhou… Operace se prý už moc neprovádí, protože bývá problém s jizvou. Tolik informace co jsem dostal, uvítám upřesnění nebo opravení. Problém je, že ostruha na patě zůstane a z principu bude okolní tkáň dráždit pořád, je tedy možné, že se problémy vrátí…
Brno
kubba 15.01.2014 10:38:38
Pozor ovšem na to, že laser/rázová vlna atd. neřeší příčinu, ale pouze následek … V podstatě jsem s běháním začínal asi podobně jako ty – příloš mno příliš brzy a úplně špatným stylem …
Jako první přišla bolest paty, resp. té šlachy na spodu nohy (plantar fascia) – jestli to bylo technikou běhu, intenzitou nebo obuví, to nevím … každopádně jsem koupil NB MT10, zařadil před a po běhu rozklus/výklus naboso, cičení na posílení chodidel (někde výše zmiňováno) a začal s navyšováním objemů pozvolna … bolest paty/šlachy zmizela a vrátil se „pocit nepřemožitelnosti“
Tak to odnesla achilovka – přetížení kombinací nezvyku na zatížení lýtek/achylovek (při dupání „na paty“ se moc nenadřou), příliš mnoha kilometrů a – jak se ukázalo později – svalové disbalance.
Takže zase stopka a návštěva fyzioterapeuta – bylo mi předvedeno, že zatěžuji více jednu nohu, mám špatnou rovnováhu, „zatuhlé“ nohy atd. takže se cvičilo a cvičilo, pomalu navyšovaly objemy běhu a achilovka se pomalu lepšila, zároveň se mi srovnávali záda a přestala bolet přetížená bedra …
A znovu pocit nepřemožitelnosti … a tentokrát to odneslo koleno – resp. šlacha která se táhne vnější stranou nohy přes koleno – dá se to najít pod heslem „běžecké koleno“ (http://www.rehbandcz.cz/…_koleno1.htm).
Takže znovu cvičení – posilování nohy od šlapek nahoru a hlavně posílení ochablých hamstringů a především gluteus maximus (ochablý působí nestabilitu v kyčlých, takže při došlapu jdou boky příliš do strany a přetěžuje se/dráždí ta šlacha) …
Teď jsem tedy opět bez bolesti, momentálně cca 150 km/měs. a pomalu navyšuju … uvidíme, co bude další
Napsal jsem příliš mnoho, ale chtěl jsem se podělit o zážitky z běhu … protože kdyby nic dalšího, díky postupně přicházející bolesti postupně opravuji to, co jsem dlouhou dobu úspěšně ničil
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.