Počet intervalových tréninků týdně
Šobík 11.05.2013 14:55:52
V tréninkových plánech bývá akorát jeden intervalový trénink týdně, ale podle podle ukázky tréninkového deníku Emila Zátopka v knize Běhej Zátopek běhal jen intervalové tréninky a nejlepší formu měl prý při 80×400m.
Běhat jsem začal kvůli zlepšení kondice a aby jsem zrychlil (5km mám za 30min). Klidně bych zvládnul víc (2–3) intervalových tréninků týdně, jen mám obavu, aby to nebylo kontraproduktivní, regenerace je potřeba. Ještě mám problém, že mám příliž vysokou tepovku. Dobře se mi běhá v 3. zóně, ve druhé zóně to je velice mírný poklus, do 1. zóny se dostanu jen rychlou chůzí. Doufám správně, že díky intervalovému tréninku si srdce zvykne na vyšší zátěž a tepovka mi klesne?
rudo 11.05.2013 22:33:31
intervalove treninky mozu byt 2× do tyzdna alebo len 1× a ku tomu 1× zavod alebo test.
Ovsem treba pamatat na jedno nepisane pravidlo : objem intervalov do tyzdna by mal byt asi 5% celkoveho objemu, takze najprv musis mat istotu ze si zarobis tych 95% objemu roznymi suvislymi behmi zjednodusene vsetky v aerobnom pasme
Zatopkov trenink je nepochopeny a zle vysvetlovany, to co behal sa neda zaradit do kategoruie intervalovy trenink, Zatopek sa nedostaval do anaerobneho stavu, ak hladame zjednoduse kategoriu tak :
dlhy fartlek na drahe presne strukturovany.
Emil to behaval na drahe aj koli tomu ze vsade v zime uz bola tma neboli osvetlene parky, rozbite ulice a tak draha bolo jedine bezoecne miesto z hladiska povrchu, stadion zavrety pred psami a nasilnikmi a svetlo zo satne mu svietilo , Emil si bielym vapnom vysypal ciaru v zatackach aby videl kade ma bezat, Emil v tych casoch namal cas trenovat cez den
ekvivalent e dnes beh na pase v posilke kde si nastavis rezim napriklad ked sa ti kazdych 90 sekund prepne rychlost a prepisnas medzi 2 rychlostami takymi, ze dokazes bezat v kuse 2–3 hodiny,
teda presne strukturovany fartlek na pase
Šobík 12.05.2013 19:43:15
Současně mám objem intervalových tréninků 10% (1× týdně 5–10km) celkového objěmu (30–40km/týdně) a chtěl jsem to zdvojnásobit. K tomu ještě 1× týdně fartek. Takže mám spíš ubrat na intervalech a přidat na celkovém objemu a mít větší trpělivost?
Běhám teprve 14 měsíců (i přes zimu), je mi 35, do 32 jsem vůbec nesportoval, takže trpělivost je asi na místě. Má smysl zařadit indiánský běh kvůli tréninku v aerobním pásmu? Když běžím na pohodu, tak to je tak akorát na 85%TFmax.
rudo 13.05.2013 00:24:05
>> Šobík, 12. 05. 2013 19:43:15
trpezlivost a zvysenie objemu, ale :
fartlek v sbe obsahuje prvky intervaloveho takze pri analyze mysly aj na to a dalej :
intervalovy trenink je v podtste provokacia laktatoveho rezimu je too uplne alebo scasti anaerobny trenink
to je nieco co sa dava do treninku len na max 3 mesiace roku a len pred a pocas hlavneho zavdoneho obdobia a len ak je tvoja zavodna trat 800–1500 – 3k – 5k –10k
zjednodusjem aby som ta nepoplietol
ovsem existuje trenink ktory sa casto mylne interpretuje ako intervalovy ale mal by sa nazyvat :
aerobne useky
teda behas useky a medzi nimi je roadna prestavka uplne zotavenie a rychlost usekov je taka ze keby si tak bezal v kuse tak by sa dostal do anaerobneho rezimu ale kedze tie useky su relativne kratke tak sa tam nedostanes
takto mozes behat zavodne tempo 5km alebo 10km v usekoch 1–2 km, napriklad 5×1km v tempe 5 alebo 5×2km v tempe 10, ale to tempo musi byt skutocne realisticke,
takyto trenink ta nejak nelimituje s tym objemovym pravidlom ide len o to kolko toho nohy znesu mechanicky teda ide najme o techniku
v starych debatach sme toto s Matom rozoberali velakrat do detailov
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.