behani a svaly
Dalt 06.03.2007 19:59:04
Zdravim, pri letmem procitani nazvu vlaken jsem bohuzel nenarazil na otazku ktera me zajima – Beham obden 3–5 km, behat me neskutecne zacalo bavit ALE Kazdy nebezecky den normalne posiluju (cinky,kliky,shyby atd…) a zda se mi ze to jde vsecko tak nejak tiz…nemyslim ze je to samotnou unavou z behu – kamarad mi totiz nedavno rikal ze behanim „shodim“ svaly. Ja jsem zacal behat hlavne kvuli vytrvalosti a trochu z touhy shodit nejake to prebytecne kilo, ale nerad bych prichazel o svaly na ktere jsem se tak pracne drel :)…Poradi mi nekdo jak trenovat? Je to s tim shazovanim svalu pravda? Pokud to tady uz nekde je tak se omlouvam, jinak diky za odpovedi
Kadaň, Ústí nad Labem
Tudy 06.03.2007 20:14:40
Ahoj, než jsem začal běhat, hodně jsem posiloval (2–3× týdně), teď je situace obrácená. Běhám skoro denně a posiluji 1× týdně – kruháč. Běháním jsem zhubnul 13 kg za 3 roky, zhublo ale hlavně břicho (všechny kalhoty jsem si musel koupit nové), nohy a vršek se spíš jen vyrýsoval. Pokud se budeš správně stravovat (hlavně ne žádné diety!), přijdeš jen o tuk a svaly Ti zůstanou, tedy pokud zrovna nejsi vyložená rampa s klasickým V, :) Těch svých 3–5 km určitě běhej zvolna, žádné sprinty se srdcem v krku…
Most
Dalimil 06.03.2007 20:17:36
Podle mě na tom shazování svalů moc pravdy není. Já jsem přes léto také kombinoval běhání a posilování. Na podzim jsem se více přeorientoval na běžecký trénink, takže už jsem posiloval jenom velmi zřídka. A za několik měsíců jsem nezpozoroval žádné výrazné zhoršení, co se týče svalů nebo síly. Ano, ztratil jsem asi 2 kila, ale to zřejmě nebudou svaly, protože moje maximálka se nezhoršila, nebo jen minimálně. A jestli jsem přece jenom nějaké ty svaly ztratil, tak to není běháním, ale těmi měsíci bez posilování… A to že jde to jde vše tíž je samozřejmé – tělo je namáháno dvojnásobně, ale musí se zregenerovat za stejný čas. Proto jsem také musel po zintenzivnění běžeckého tréninku vypustit to posilování…
Brno
milan 06.03.2007 21:01:01
Určitě tady na foru je vlákno (nebo odkazy) na téma zdroje energie a jejich využití.Tam se dá mimo jiné zjistit,kdy a za jakých podmínek si tělo bere energii ze svalů.Běháním obden 3–5km za předpokladu normální stravy ti svaly neubudou.Neboj,zůstaneš svalnatej. :)
Brno
running-observer 06.03.2007 21:56:03
Svaly v důsledku běhu mohou ubývat pouze při naprostém vyčerpání rezerv cukrů a tuků při ultramaratonu bez rozumného doplňování tekutin a energie, kdy může dojít ke katabolismu svalové tkáně, tedy rozhodně ne při běhu do 60 minut. Jinak za mírný úbytek může být odpovědno pouze zanedbání předchozí úrovně posilování. A pochopitelně nesprávné stravování, jak je uvedeno výše.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 07.03.2007 04:35:05
Četl jsem, že se v těchto případech nedoporučují běhy delší než 1 hod. Což činí cca 10 – 12 km v závislosti na intenzitě. Myslím si, že se v tomto případě jedná ale o špičkové kulturisty, kteří mají své masivní svaly nabyté za cenu velkého úsilí a diet a o poslední „přírůstky“ mohou snadněji přijít. Já cvičím také,ale spíše jen doplňkově, stravu nijak neřeším, běhám i výrazně víc, než 10 km a postavu mám lepší, než když jsem jenom cvičil a neběhal. Běh do 10 km může tvému tělu jedině prospět.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.