Jak na to: Dech X Nohy/ Nohy X Dech
ciaf 29.01.2012 17:11:20
Dobrý večer vespolek,
zajímá mě nějaký fundovaný názor/rada/přístup na to, jak běhat/trénovat/co dělat, když:
- s dechem vystačím v pohodě, ale nohy už nemohou
- nohy nebolí a běžely by, ale s dechem už to nejde
Chápu, že první případ může nastat, když třeba běžím pomaleji, ale déle (zvlášť, když jsem začátečník) a druhý případ, když to přeženu, běžím rychle a zadýchávám se.
Co byste doporučili, abych si v obou případech prodloužil „životnost“? :) Jaké tréninkové metody obecně platí a zabírají na tohleto? K čemu jsou obecně tempové běhy, fartlek, stupňované tempo, delší výběhy či kopce?
Díky za inspiraci :)
Edithka 29.01.2012 19:00:38
Bohužel zklamu tím, že žádný fundovaný názor neposkytnu, naopak by mě zajímalo to samý :) Nohy by mohly, ale s dechem nestačim..včera jsem tenhle dotaz hodila do Můj poslední běh II (trošku mimo téma, ale snad se tolik neděje).
rudo 30.01.2012 05:47:07
>> Edithka, 29. 01. 2012 19:00:38
spomal vyrazne mozes tiez pridat dychaciu jogu do svojho programu a tiez plavanie s regulovanym nadychom podla plaveckych zaberov napriklad pri plavani prsia sa nadychovat na kazdy treti zaber.
dychova nedostatocnost tiez moze signalizovat prilis velky obsah tukov v krvi, spomaleny krvny obeh a dopravu kysliku, pripadne otazka zeleza, alebo len neexistujuca zerobna vytrvalost
rudo 30.01.2012 05:52:08
>> ciaf, 29. 01. 2012 17:11:20
A nohy unavena z predosleho dna , akumulacia treninkov, pripadne beh prilis dlhy, ak je beh pomaly jednoznacne v aerobnom pasme, tak odidene nohy budu najpravdepodobnejsie vymynuty glykogen, co moze byt jednak malou trenovanostou, nedoplnenim glykonu pocas tyzdna, pripadne nadmernou spotrebou cukru pri behu napriklad z dovodu sladkeho jedla ci pitia tesne pred behom.
pokial odidu nohy v tempovom treninku, tak to bude neschoopnost odburavat laktat, pripadne celkove prekyslenie organizmu.
To su len hrube naznaky moznych pricin, su aj ine a ich kombinacie ale na zaciatok rozmyslania by to mohlo stacit
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.