Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Závod 10km 6.11.2005 aneb jak nezabít tráwníka...

Závod 10km 6.11.2005 aneb jak nezabít tráwníka...

Nalezené položky: 25 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Praha

Celkem 60 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:00
půlmaraton: 1:57:16 (2008)
maraton: 4:33:48 (2008)

trawnikar muž 07.10.2005 14:48:04

Milí zkusenejsi pratele…

chtel bych s nekterymi z Vas zkusit vyse zmineny zavod. Tucnak me privedl na myslenku ze bych se mel na svoji premieru trosku „seriozneji“ pripravit. Myslite ze by jste me pohohli se sestavenim jakehosi treningoveho planu pro takoveho sneka jako jsem ja? Dodam nekolik zasadnich udaju ktere bych se snazil v planu zohlednit.

1. Nikdy jsem nebezel vic nez 10km a i to bylo zatim na me az az.
  2. obvykle beham 8 za cca hodinu (varoval jsem vas ze jsem snek)
  3. nemam cas behat kazdy den v tydnu.. ani kazdy vikend ale tam se da jeste lecos vymyslet
  4. nejsem prirozeny talent.. spis prirozeny lenoch a lempl ale udelam co budu moci.
Motto: Patrik Trawnikar

Líšnice

maraton: 2:52:51 (2002)

Láďa Tarant 07.10.2005 16:09:04

[quote=trawnikar]1. Nikdy jsem nebezel vic nez 10km a i to bylo zatim na me az az. 2. obvykle beham 8 za cca hodinu (varoval jsem vas ze jsem snek) 3. nemam cas behat kazdy den v tydnu.. ani kazdy vikend ale tam se da jeste lecos vymyslet 4. nejsem prirozeny talent.. spis prirozeny lenoch a lempl ale udelam co budu moci.[/quote] Netroufám si sestavit tréningový plán, na to tady jsou jiní povolanější, viď Luboshi, ale nedá mi to, abych nereagoval (bacha, můžu se mýlit):

1. Na vzdálenosti až tak nezáleží, každou nejdelší trať přece uběhneš v premiéře jen jednou.
  2. Nad tempem nepřemýšlej, pokud nechceš stát na bedně. Běhej tak rychle, abys měl dobrý pocit z pohybu. Porovnávej srovnatelné, např. každý, kdo běhá 4:00/km je pro tebe chrt, pro Keňana šnek.
  3. Každý den běhat nemusíš, a řekl bych, že přímo nesmíš. Záleží, co děláš za práci. Jestli máš sedavé zaměstnání, tak za týden bys ale měl 2 až 3× vyběhnout.
  4. Vítej do Tragéd teamu.

Líšnice

Láďa Tarant 07.10.2005 16:22:21

[quote=Lubosh]Já taky nejsem povolanej… Sestavil jsem jen plán pro Tučňáka, protože jsem si na něm chtěl otestovat některé experimenty:-)[/quote] Experiment byl úspěšný, jsi povolanej.

Praha 4 - Háje

Celkem 1125 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:50 (2006)
půlmaraton: 1:32:19 (2006)
maraton: 3:38:00 (2006)

Tucnak muž 07.10.2005 16:50:09

[quote=Láďa Tarant][quote=Lu­bosh]Já taky nejsem povolanej… Sestavil jsem jen plán pro Tučňáka, protože jsem si na něm chtěl otestovat některé experimenty:-)[/quote] Experiment byl úspěšný, jsi povolanej.[/quote] ano..tučňák přežil…doběhl­..výborně se bavil. Jen poraď

čau

T.

Motto: Viktor Machek [url=http://www.behej.com]Behej.com[/url] Běžící Tučňák ICQ: 132533346

Ostrava

Lwella 07.10.2005 17:10:56

3. Každý den běhat nemusíš, a řekl bych, že přímo nesmíš. Záleží, co děláš za práci. Jestli máš sedavé zaměstnání, tak za týden bys ale měl 2 až 3× vyběhnout.

proč myslíš, že není vhodné běhat každý den? já běhám pár týdnů – každý večer střídám 6km a 9km okruh a chtěla bych to pořád protahovat copak tady neznamená čím víc (a častěji), tím líp?

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 07.10.2005 17:19:55

Lwella: záleží jakej jsi typ těla, lidi jako já (hubeňouři, ale rychlíci) mají tendenci se přetrénovat a z toho hrozí zranění a nemoci, obecně méně znamená většinou více, hodně záleží na pocitu z běhu, když se cítíš fajn před během, tak si klidně běhej často, ale nesmí to být nucené, pak hrozí ta zranění Radek

Líšnice

Láďa Tarant 07.10.2005 19:13:21

[quote=Lubosh]Nedá mi to, ale musím to prásknout: Láďa T. si tu hraje na nepovolaného, kdo si skoro netroufá poradit, ale jako (zřejmě) jediný z nás zvládl závod na 6 hodin!:-)[/quote] Já jsem ho nezvládl, jen jsem ho absolvoval. A i kdybych ho zvládnul, tak se stejně budu považovat za nepovolaného, protože vidím na sobě, že ty moje rady a plány moc dobrý asi nejsou. Ale dávám je v dobré víře.

Líšnice

Láďa Tarant 07.10.2005 19:37:03

[quote=Lwella]proč myslíš, že není vhodné běhat každý den? já běhám pár týdnů – každý večer střídám 6km a 9km okruh a chtěla bych to pořád protahovat copak tady neznamená čím víc (a častěji), tím líp?[/quote] Je fajn, že máš chuť každý den běhat a běháš asi rozumným tempem, nicméně si myslím, že každý se jednou přejí i tou nejlepší dobrotou. Zdá se mi lepší běhat v týdnu obden, ale kvalitu. V těch dnech, co neběhám kvalitu, tak opravdu lehce běh nebo lehce jiný sport, kolo, inline, plavání a jeden den od sportu úplně volno (většinou stejně tolik volného času není). Všestrannost určitě není na závadu. A o víkendu je čas na delší tratě. Každému sedí něco jiného, ale čas pro regeneraci potřebuje každý.

Liberec

Celkem 2137 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:20:42 (2007)

m.thums muž 07.10.2005 20:54:33

Plně souhlasím s Láďou, běhej, běhej, ale dávej do toho i jiné sportovní aktivity, to je opravdu důležité.

Motto: Hlavně se z toho ne.....t

Praha 4 - Háje

Celkem 1125 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:50 (2006)
půlmaraton: 1:32:19 (2006)
maraton: 3:38:00 (2006)

Tucnak muž 07.10.2005 20:57:30

fajn, tak co teda poradíte Tráwníkovi? :-) On každý den neběhá. Jak by mohl začít s přípravou na tu desítku?

T.

Motto: Viktor Machek [url=http://www.behej.com]Behej.com[/url] Běžící Tučňák ICQ: 132533346

Liberec

Celkem 2137 km
Minulý měsíc 0 km

m.thums muž 07.10.2005 22:18:51

Tak to opravdu nevím, já začal běhat právě tu desítku, ale hrozně pomalu, ale myslím, že Lubosch by mohl poradit.

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 07.10.2005 23:32:00

Myslím, že by v rámci přípravy stačilo běhat obden takové trasy od 7 do 12 km, u těch kratších v druhé půlce zkusit na pár metrů zrychlit, prostě trochu si pohrávat s během. Udržet si dobrou náladu a radost z pohybu.

Až přijde ten závod, ono to člověku nedá a poběží rychleji než obvykle, a pak záleží na tom, jak na tu zvýšenou námahu zareaguje organizmus. Měl by i toto vnímat jako něco příjemného.

Praha - Radlice

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:06 (2007)
půlmaraton: 1:51:22 (2005)
maraton: 3:53:22 (2008)

Jitka žena 08.10.2005 09:09:29

[quote=Lwella]3. Každý den běhat nemusíš, a řekl bych, že přímo nesmíš. Záleží, co děláš za práci. Jestli máš sedavé zaměstnání, tak za týden bys ale měl 2 až 3× vyběhnout.

proč myslíš, že není vhodné běhat každý den? já běhám pár týdnů – každý večer střídám 6km a 9km okruh a chtěla bych to pořád protahovat copak tady neznamená čím víc (a častěji), tím líp?[/quote] ¨ Já osobně, podle vlastní zkušenosti (odbornou literaturu o tom moc nečtu) bych řekla, že je dobře běhat co nejčastěji, přesně tak, jak si myslí Lwella. Pomalinku, postupně prodlužovat trasy, občas podle pocitu zrychlit, zařadit kopce atd. 2 – 3 x týdně je na běh zoufale málo. Klouby, šlachy atd. se takovým způsobem nemohou dobře adaptovat. „Objemy, objemy“, což tady zaznívá každou chvíli, mají právě ten smysl, že tak zlepší pohybový aparát, že žádná zranění nehrozí. Jiná aktivita je super, ale zařadila bych ji jen 1× týdně a víc třeba jen o dovolený, 1× týdně je dobrý i úplný odpočinek, ale jinak běh a běh a běh. Jen tak se člověk proběhá do skvělé fyzičky, naučí ta kolena atd. dobře fungovat, a i do skvělé nálady :D

Brno (Újezd u Brna)

Celkem 12770 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:33:41 (2009)
maraton: 3:40:27 (2007)

Stanislav Junga muž 11.10.2005 13:48:06

[quote=Jitka][qu­ote=Lwella]3. Každý den běhat nemusíš, a řekl bych, že přímo nesmíš. Záleží, co děláš za práci. Jestli máš sedavé zaměstnání, tak za týden bys ale měl 2 až 3× vyběhnout.

proč myslíš, že není vhodné běhat každý den? já běhám pár týdnů – každý večer střídám 6km a 9km okruh a chtěla bych to pořád protahovat copak tady neznamená čím víc (a častěji), tím líp?[/quote] ¨ Já osobně, podle vlastní zkušenosti (odbornou literaturu o tom moc nečtu) bych řekla, že je dobře běhat co nejčastěji, přesně tak, jak si myslí Lwella. Pomalinku, postupně prodlužovat trasy, občas podle pocitu zrychlit, zařadit kopce atd. 2 – 3 x týdně je na běh zoufale málo. Klouby, šlachy atd. se takovým způsobem nemohou dobře adaptovat. „Objemy, objemy“, což tady zaznívá každou chvíli, mají právě ten smysl, že tak zlepší pohybový aparát, že žádná zranění nehrozí. Jiná aktivita je super, ale zařadila bych ji jen 1× týdně a víc třeba jen o dovolený, 1× týdně je dobrý i úplný odpočinek, ale jinak běh a běh a běh. Jen tak se člověk proběhá do skvělé fyzičky, naučí ta kolena atd. dobře fungovat, a i do skvělé nálady :D[/quote] Když jsem poprvé asi před rokem zaběhl desítku, zmocnila se mě euforie a začal jsem trénovat běh 5× až 6× týdně. Asi po 14 dnech této intenzívky mi začaly odcházet nejprve kolena (to jsem ještě vydržel) a pak i záda (to už bylo moc). Pak jsem si 2 týdny nezaběhal. Pro mě je maximum 4× týdně (ale to až teď po 1,5 roce běhání) a ve „volných“ dnech kompenzuji jógou, aby záda a klouby nebolely. Myslím, že nějakou formu strečinku potřebuje každý běžec, který si chce trvale udržet schopnost se předklonit pro uvázání tkaniček u bot :)

Praha - Radlice

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Jitka žena 11.10.2005 14:47:26

No to je jasný, když člověk z nicu začne 5 až 6× týdně běhat jako blázen, musí ho prostě po 2 týdnech všechno bolet! Naložil jsi šílenou zátěž na naprosto neadaptovaný tělo. A to se musí adaptovat postupně, nejdřív pomalými a kratšími běhy, ale určitě co nejčastějšími, při běhání 2 x týdně si ty klouby, myslím, nemají šanci zvyknout. Aby se klouby, šlachy a svaly dopracovaly do stavu (= změnily strukturu), kdy už je nemůže skoro nic ohrozit, kdy už opravdu nezabolí, je nutno běhat co nejvíc, co nejčastěji. To je (podle mýho názoru) právě ten nejzásadnější smysl tolik zdůrazňovaných objemů (kromě kardiální vytrvalosti, samozřejmě). A řekla bych, že to je i důvod, proč třeba já cítím kolena při delší jízdě na kole – jsem na něm jen jednou až 2× týdně a většinou spíš krátce. Když si jdu jednou za čtvrt roku zaplavat, můžu se pak zbláznit, bolí mě úplně všechno – a taky kvůli tomu netvrdím, že plavání „je špatný na klouby“, jak kolem sebe často slýchávám o běhání… :o Toto je můj v podstatě laický názor.

Brno (Újezd u Brna)

Celkem 12770 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:33:41 (2009)
maraton: 3:40:27 (2007)

Stanislav Junga muž 11.10.2005 15:16:54

Mám takový pocit, že vlastně tvrdíme jedno a to samé. Já jsem svou příhodou chtěl pouze poukázat, že zvedání naběhaných objemů chce čas a zbrklá rozhodnutí jsou bolestivá.

Praha - Radlice

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Jitka žena 12.10.2005 08:26:08

To jo. Já jenom nesouhlasím s názorem, který tu zazněl, že by snad stačilo běhat dokonce jen 2× týdně. Myslím, že od lidí, kteří běh provozují tímto způsobem, právě vychází ten scestný názor, že z běhání bolí klouby. Běh má tu vlastnost (krásnou), že se při něm člověk tak moc neuleje (na rozdíl od kola, plavání, míčových her…), takže když na něj není zvyklý, může ho rozhodit i půlhodinka pomalého klusání. Proto je taky pojem „sváteční běžec“ prakticky neznámý, zatímco svátečních „cyklistů“ lze vidět mraky. Takže když chce někdo běhat, měl by počítat s tím, že smysl to má jen často. A to obzvlášť v začátku, kdo má už naběháno tisíce km, může klidně chvilku vynechat, klouby už mu připravený zůstanou.

Líšnice

Láďa Tarant 12.10.2005 09:47:01

[quote=Jitka]To jo. Já jenom nesouhlasím s názorem, který tu zazněl, že by snad stačilo běhat dokonce jen 2× týdně. Myslím, že od lidí, kteří běh provozují tímto způsobem, právě vychází ten scestný názor, že z běhání bolí klouby. Běh má tu vlastnost (krásnou), že se při něm člověk tak moc neuleje (na rozdíl od kola, plavání, míčových her…), takže když na něj není zvyklý, může ho rozhodit i půlhodinka pomalého klusání. Proto je taky pojem „sváteční běžec“ prakticky neznámý, zatímco svátečních „cyklistů“ lze vidět mraky. Takže když chce někdo běhat, měl by počítat s tím, že smysl to má jen často. A to obzvlášť v začátku, kdo má už naběháno tisíce km, může klidně chvilku vynechat, klouby už mu připravený zůstanou.[/quote] Já si zas dovolím nesouhlasit s tebou, bavíme se o běhu, ne o joggingu. Netvrdím, že běhat jen 2× týdně je dlouhodobě ideální, ale pro hobby úroveň 3× stačí. Jakmile chce běžec zapracovat na zvýšení výkonnosti, nevystačí si se zvyšováním objemu. Na tož když má málo času. Některý den v týdnu musí přidat na kvalitě. A jakmile přidá na intenzitě, musí mít organismus čas regenerovat. Jinak zakrátko skončí, buď potížemi fyzického charakteru nebo psychického, kdy přestane mít chuť běhat. Pokud má silnou motivaci a vůli, tak vydrží o něco déle a pak končí fyzicky. Ta regenerace samozřejmě nemusí probíhat na gauči, ale právě jinou sportovní aktivitou o rozumné intenzitě. Já preferuji všestrannost před jednostrannou aktivitou.

Praha

Celkem 481 km
Minulý měsíc 0 km

petrp muž 12.10.2005 10:12:25

Podle mě je běh prima věc taky proto, že si každý můžeme běhat jak chceme. Nemyslím si, že když budu běhat 2× až 3× týdně, tak mě z toho budou bolet klouby (možná je to pravda, ale je to dost nepravděpodobné – snad ze začátku, ale koho na začátku něco nebolelo?), dokonce jsem na stránkách jednoho běžeckého časopisu našel plán na přípravu na maraton s tréninky 3× týdně: http://www.runnersworld.com/…8257,00.html – a k růstu výkonnosti při jeho dodržování údajně dochází (docela tomu věřím, vypadá to jako pěkná rasovina). Nebral bych svátečním běžcům jejich sváteční běh, stejně jako oni nám neberou naší pošetilou snahu o zvyšování výkonnosti.

Praha 12 - Modřany

Celkem 160966 km
Minulý měsíc 819 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 12.10.2005 12:44:33

Na rozdílné názory Jitky a Ládi T. si ve své podstatě musí odpovědět každý běžec sám: A/ Chci běhat občas a vedle toho mít další sportovní aktivity? Potom samozřejmě stačí vyběhnout 1–2 týdně pro radost, občas si dát nějaký krátký závod, vedle toho kolo ap. Nejsem-li ctižádostivý, tak mi může být jedno, kolikátý doběhnu (viz Špidla), marathon jsem schopen silou vůle zdolat třeba za 5 hodin (jsem-li „běžecky“ mladý, to je do 40 let), nebo B/ Chci běhat pořádně (zvláště mám-li málo času!), vidět za sebou výsledek, tak musím běhat prakticky každý den s 1 denní pauzou v týdnu na regeneraci. Že člověk nemá pro práci čas je výmluva! Dělám sám jako OSVČ od roku 1990 (žena v domácnosti), 1× týdně závodně šachy (asi 5 hodin času), takže vím, jak si to musím naplánovat. Samozřejmě, že nemám čas sledovat nějaké Vyvolené Bratry (a televizi vůbec), a pak má člověk času dost. C/ Klouby – tak zatím mi na 9 200 naběhaných km za necelý 2 a půl roku slouží dobře, ale cpu do sebe různé preparáty, tak uvidím, jak to dlouho vydrží. Ale prakticky mi vůbec nebolí, jenom občas „cítím“ levé koleno. Jakmile jsem na více dní vysadil běh, hned se vše (nejenom klouby) začíná ozývat. Komu je nad 40–50 let („běžecky“ starý), musí běhat stále! Moje rozumé – pro běžce „mladší“ platí spíše názor Ládi T.
- pro běžce „starší“ platí spíše názor Jitky

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !

Liberec

Celkem 2137 km
Minulý měsíc 0 km

m.thums muž 12.10.2005 13:41:36

Souhlas s Mirkem.....od­chylka pouze v tom, že mě při momentální pauze, bolí pouze operovaná noha, jinak jsem v pohodě. A výživu na klouby atd., vřele doporučuji… MT :)

Praha - Radlice

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Jitka žena 13.10.2005 14:13:47

No – jen jsem tím vším chtěla říct, že kdo běhá málo, je při běhu víc ohrožen jak bolestmi kloubů, tak i úrazy, tudíž, byť to může vypadat paradoxně, běhat hodně je bezpečnější. Zvlášť když si dotyčný sváteční běžec zničehonic „střihne“ např. dvacítku – setkala jsem se s tím – to bylo údivu, že ho něco bolí, něco mu dokonce otéká… (zatímco mně nic). Jinak ať si každý dělá, co chce, hýbe se jak chce, válí se jak chce, to je jasný, jen by neměl tvrdit, že běhání ničí klouby.

Kule 13.10.2005 14:17:21

Ahoj Trawnikari, ohledně treningu poradit nedokazu, ale jestli jde o ten zavod v Kunratickem lese, tak jsem si jako spravny sprt podle mapky nasel trasu okruhu zavodu a udelal jsem si z nej treningovou trasu. Jestli bydlis nekde v okoli, tak bychom se mohli domluvit na spolecnem pripravnem behu. Zdar, Kule

Praha

Celkem 60 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:00
půlmaraton: 1:57:16 (2008)
maraton: 4:33:48 (2008)

trawnikar muž 13.10.2005 14:49:02

[quote=Kule]Ahoj Trawnikari, ohledně treningu poradit nedokazu, ale jestli jde o ten zavod v Kunratickem lese, tak jsem si jako spravny sprt podle mapky nasel trasu okruhu zavodu a udelal jsem si z nej treningovou trasu. Jestli bydlis nekde v okoli, tak bychom se mohli domluvit na spolecnem pripravnem behu. Zdar, Kule[/quote] Diky za navrh Kule… ted jsem mimo provoz kvuli noze.. snad se dam rychle dohromady. Nejaky ojedinely beh by jsme zkusit mohli.. proc ne. Jsem trosku z Haju a to neni tak daleko.

Motto: Patrik Trawnikar

Praha 12 - Modřany

Celkem 160966 km
Minulý měsíc 819 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 13.10.2005 20:49:31

[quote=Jitka]Jinak ať si každý dělá, co chce, hýbe se jak chce, válí se jak chce, to je jasný, jen by neměl tvrdit, že běhání ničí klouby.[/quote] Maximálně je ničí tomu, kdo je obézní, a občas popoběhne na nějaký dopravní prostředek. Můj děda si na kolena stěžoval, co pamatuji, tak aspoň 20 let. Nedivím se, s jeho nadváhou …

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
Nalezené položky: 25 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.