Režim absolutního začátečníka
dakgadan 10.10.2011 16:11:09
Ahoj.. Rád bych začal seriózně trénovat běh, ale všude nacházím jen plány pro absolutní začátečníky, které jsou stavěny pro lidi, kteří sotva vyjdou schody nebo zase pro „začátečníky“, kteří běhají minimálně 6 měsíců pravidelně..
Já jsem začal běhat zhruba měsíc zpátky nahodilé trasy po okolí(nejčastěji trasy okolo 10 km) třikrát do týdne a zbytek týdne doma lehce cvičím(klasické dřepy,kliky,shyby,břicho..) Měřím rovné dva metry a váha je momentálně někde kolem 93 kg.
Čas na 10 km je lehce pod 50 minut, včerejších 18 km terénem za 1:36.
Potřeboval bych poradit, jaký trénink zvolit, protože je mi jasné, že ať už mám jakýkoli potenciál, současný režim ho ani zdaleka nenaplňuje. Cíle jsou: a)zhubnout hádám lehce pod 90, což by mělo přijít víceméně samo časem b)orientovat se na trasy 10 km/15 km a dosáhnout přijatelných časů
Předem děkuji každému za odpověď Mějte se
Postrizin
SlavoK 10.10.2011 16:46:41
>> dakgadan, 10. 10. 2011 16:11:09
Pri tve vykonnosti se netrap tim jestli je plan pro ty co behaji 6mesicu, nebo ne. A klidne se do takoveho planu pusti. Jako je napriklad tenhle:
dakgadan 10.10.2011 20:43:15
Dobrá.. Ještě naberu nějaké ty kilometry do konce měsíce a se začátkem listopadu začnu tedy tento trénink. Díky..
Drahoš 10.10.2011 23:35:54
>> dakgadan, 10. 10. 2011 16:11:09
Po takmer 5 rokoch nebehania som dal bez tréningu 10km/cca 55 min., po mesiaci tréningu asi za 52–53, takže si určite talentovanejší ako ja, si o 25 rokov mladši a asi si robil nejaký iný vytrvalostný šport. Po asi pol roku tréningu som dal na preteku 10km/42:51. Myslím, že máš predpoklady po pol roku dať 10km < 40 min. U mňa to už pôjde tažšie, ale dufam, že to ešte dám tiež, i ked budem musieť v tréningu makať viac ako Ty, aby som dosiahol rovnaký výsledok. No a po roku-dvoch, mi výkonnostne ujdeš o triedu, roky proste nezastaviš, samozrejme ak budeš trénovať.
dakgadan 11.10.2011 00:04:07
>> Drahoš, 10. 10. 2011 23:35:54
Ono to vypadá, že to nakonec nebude tak horké.. Při dnešním plánování zítřejších 10 km na mapy.cz jsem zjistil, že nepřesné kopírování silnice udělalo v onom měřeném 10 km úseku své a reálně trasa měla 9.1 km.. Budu si muset na takové věci dávat pozor.. Díky za nepřímé upozornění :)
Upřímně bych z těch 42:51 skákal radostí – nechci si stanovovat žádné závratné cíle do budoucna.. Na to,jak jsem si už stačil všimnout, tu máte jiné experty(Maraton3r ftw!) :D
Rozhodně sem ale budu svůj progres zaznamenávat..
rudo 11.10.2011 00:33:00
>> dakgadan, 11. 10. 2011 00:04:07
časy z garmina alebo z máp ani neuvádzaj, použi ociachované atletické dráhy, väčšine verejných pretekov sa tiež nedá veriť
Durchlon 12.03.2012 17:06:13
Zdravim, taky bych se tady s dovolenim zeptal. Teď se sice ještě připravuju na běh na 1 000m (příjmačky na SŠ), ale jinak běhám pravidelně už přes rok. Je mi 15, mám za sebou 1 půlmraton. V budoucnu bych chtěl běhat i různé druhy ultramaratonů(pojmem v budoucnu rozumím tak třeba za cca 15 let,nevim co je reálný).Jak jsem se dočetl v mém věku je půlmaraton dost dlouhý a mohl by mi uškodit, znamená to, že takovéhle délky mám úplně vypustit, nebo tak 1–2 za rok mi nic neudělají? A závody v délce 10–15km mohu ve svém kalendáři nechat? Opravdu mám běhat jen přes špičku a na tuto techniku přejít co nejdříve? Mám používat nějaké vitamíny apod. i nějaké preventivní prostředky na klouby? Jak často a jaké typy tréninků bych měl ve svém věku volit? Je vůbec můj cíl (ultramaratony) v budoucnu reálný? To je asi vše co mě zatim napadá, i tak toho je nad hlavu. :) Děkuji všem moc za rady. Když mě něco ještě napadne tak se doptám.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.