Jak trénovat a vyhnout se zraněním
Pablo151 30.06.2011 14:48:32
Ahoj, jsem spíše začátečník, ale rád bych si zaběhl maraton. Minulou sezónu jsem běhal cca 3 měsíce (30–40 km týdně) a výsledkem byla únavová zlomenina lýtkové kosti. Tuto sezónu jsem trénoval 6 měsíců v podobných objemech ale v lese a mám z toho zánět okostice na druhé noze. Boty mám kvalitní s korekcí. Možná je to dáno špatnou technikou běhu. Můžete mi někdo poradit trenéra z Prahy a okolí, který by si se mnou několikrát vyběhl a poradil?
Dík
Bílovice-Lutotín
katkaty 30.06.2011 22:55:44
Taky by me zajimalo jak behat bez zraneni
rudo 30.06.2011 23:54:35
>> katkaty, 30. 06. 2011 22:55:44
Pablo chce trenera, tak ho v tom nechame
ale on si odpovedal sam :
ma drahe boty, perovacie a s korekciou.
To sa neda behat bez zraneni
samozrejme ze to bude v technike, ved v takych botach sa neda behat technicky spravne
take boty nutia do velmi nespravnej techniky a zabranuju vsetkym informaciam z nohy do mozgu
vsetko sa to uz vela krat riesili v inych diskusiach, tak to sem nejdem dalej rozvijat.
Brno
Alcedo 01.07.2011 13:06:20
>> rudo, 30. 06. 2011 23:54:35
je super, že je všechno tak jasné. Běháš v odpružených botech? Zranění se nevyhneš. Jednoduchá závislost.
Brno
Petr Kaňovský 01.07.2011 14:27:13
>> Alcedo, 01. 07. 2011 13:06:20
Obávám se, že toto uvažování je až příliš zjednodušené, ale pokud na něj přistoupíme, tak co jsou to ty „odpružené boty“, kterým je třeba se vyhnout? Ptám se proto, že dle mého názoru každá bota má určitou míru „odpružení“, která se navíc v průběhu používání mění. Navíc, odpružení se úplně jinak projevuje podle toho, jakým stylem běžím. Já třeba mám spíše joggingový styl, při kterém příliš nezvedám nohy, zatímco efektivnější, ale namáhavější, je styl s pořádným odrazem a tím i většími silami při dopadu, kdy se odpružení projevuje úplně jiným způsobem …
Brno
Alcedo 01.07.2011 15:12:58
>> kanovsky, 01. 07. 2011 14:27:13
Svůj příspěvek jsem myslel ironicky, rovněž se domnívám, že takto jednoduchá ta rovnice nebude (odpružené boty = zranění). Mnoho různých proměnných, zahrnujících třeba osobní vrozené dispozice, předchozí sportovní aktivity, věk, naběhané objemy/rychlost progrese, terén, běžecký styl, aktuální zdravotní stav, kvalita regenerace, cross training, a nepochybně i obuv, rozhodují o tom, zda zranění nakonec vznikne nebo nevznikne. Zatím jsem žádné přesvědčivé studie, asociující nějaké boty s frekvencí zranění, neviděl.
Hokki 01.07.2011 16:48:20
Rudo má, jako obvykle, dost vyhraněné názory. „…ma drahe boty, perovacie a s korekciou. To sa neda behat bez zraneni…“. Kdyby to bylo takhle jednoduché uzavřít, tak za minulé roky, kdy „pérovací“ boty nakupoval kdekdo, by se po běžeckých tratích pohybovala jen armáda mrzáků, případně by se všichni hobíci jenom léčili z důsledků absence toku správných informací od nohou k mozku. Ale protože většina z nás stále běhá bez únavových zlomenin a zánětů okostice, příčiny zranění budou asi složitější směsí nejrůznejších důvodů. Ačkoliv se stále považuji také jen za trošku pokročilého začátečníka, dovolil bych si odhadnout, že pro začátečníka je objem 30–40 km týdně skoro dost. Pokud tomu nepředcházelo období s objemy 20–30, resp. ještě předtím nějakou dobu např. 10–20, tak bych možnou příčinu viděl spíš v tomhle, než v botách. Ne vždycky ta nejkratší cesta vede nejrychleji k cíli.
Bratislava
andyxx7 01.07.2011 20:24:17
U mna to funguje presne podla Ruda. ked som zacal behavat, kupil som si samozrejme super odpruzene boty MizunoWaveRider. V podstate som mal stale nejake zranenie, hlavne v okoli holennej kosti a kotnika a tym padom aj vypadky aj niekolko tyzdnove v behani. Potom som postupne zacal behavat cez Malikovu hranu az spicku. Tak som si kupil polozavodne (podla vyrobcu) boty MizunoPrecision a odvtedy beham bez zraneni. Od 11/2009 som nevynechal ani jeden tyzden bez behu. A este chcem napisat, ze mam dvoje Precision, v jednych mam 300km a na druhych 1250km. A aj to uz je obrovsky rozdiel v odpruzeni. Radsej behavam v tych co maju viac km, ovela lepsi pocit mam pri behani.
Teraz ked si dam raz za rok Riderky na nohu do obchodu, tak v tom neviem ani chodit, strasne sa pohupujem ako na pruzinkach. Je to az neprijemne. Neviem ako som tak mohol behat cca. 1800km. A somzrejme beh uz kombinujem aj s VFF
Brno
Petr Kaňovský 01.07.2011 20:52:05
>> andyxx7, 01. 07. 2011 20:24:17
Pro doplnění, v červnu jsem běžel 400 km, z toho přibližně 250 km v Mizuno Rider, cca. 80 km v Mizuno Ronin, cca. 50 km v Mizuno Hawk a 20 km naboso. Zranění jsem naštěstí zatím neměl (běhám 4 roky), všechny rychlé běhy jsem měl naboso nebo v Mizuno Ronin. Existuje jediné prostředí, kde se mi Ronin při závodech/testech neosvědčil, a to byl pražský maraton, kde jsem před odstoupením už vnímal výraznější nepohodlí, protože běhat po kostkách, kolejích a městské dlažbě nebylo v Roninech nic příjemného. Jinak ovšem v těch Riderech mám naběháno minimálně 1500–2000 km a změnu v odpružení snad vnímám jen tak, že čím déle je mám, tím se mi v nich běhá lépe (stále mám první pár tohoto typu).
Brno
milan 01.07.2011 22:25:41
Zatím jsem žádné přesvědčivé studie, asociující nějaké boty s frekvencí zranění, neviděl.
>> Alcedo, 01. 07. 2011 15:12:58
Je otázkou kdo a proč by si ji objednával.
Lenda 01.07.2011 22:35:25
>> milan, 01. 07. 2011 22:25:41 Touhle otázkou se delší dobu zabývám.Čtu další a další články o běhu naboso a moudrá z toho nejsem. Půl roku běhám spokojeně v Kayanech a přemýšlím o nákupu dalších bot.Ale opravdu nevím jaké. Už se těším,až někdo udělá nějakou věrohodnou studii na toto téma.
Praha
mapo 01.07.2011 22:39:35
>> Pablo151, 30. 06. 2011 14:48:32
Ono jde taky o to, jakého typu ty boty jsou. V lese a terénu je lepší běhat v botách, co nemají velký výškový rozdíl mezi patou a špičkou (a nemusí být nutně trailové). Protože noha není v botách s vyšší patou třeba v sebězích stabilní a může docházet k různým torzím v oblasti kotníku, které když se nakumují mohou způsobit problém (třeba tu únavovou zlomeninu). Ale že bys měl zánět okostice kvůli botám? To bych se dost divila, spíš je to způsobené zvýšením kilometráže. Taky začátečníkovi chvíli trvá, než si jeho nohy zvyknou na zátěž, než zesílí šlachy, svaly na chodidle apod. Když už máš „otužilou“ nohu, tak už můžeš běhat v lecjakých botách, klidně i ve starých, co už moc netlumí, nepruží. Co se týče trénera-myslím že by ses mohl obrátit na Miloše Škorpila, měl v nabídce i možnost nějaké tréninkové hodiny kvůli běžeckému stylu, zkus odkaz http://www.bezeckaskola.cz/
rudo 02.07.2011 00:29:19
>> Alcedo, 01. 07. 2011 15:12:58
ako sam pises je tam vela faktorov, napriklad bezecky styl
a teraz si skus predstcavit zaciatocnika co nevie behat, nevie co je spravny styl a obuje si perovaky co maju rozne kontrolne funkcie -== teda nedovoluju prirodzenu pracu chododla a maju velmi vysoku patu
ako v takycxh botach moze mat spravny bezecky styl ?
ak v tom bude behat a chodit, struktura chodidla sa stane nefunkcna a uplne zoslabne
co znamena ze aj ak v buducnoasti skusi behat v niecom normalnejsom, tak zrazu to nefunkcne chodidlo to nevydrzi
dokial bude vo vysokych perovakoch bude mat zranenia hore nad botami medzi clenkom a kolenom
a ak si prisposobi bezecky styl tak aby spodna noha netrpela v takych botach,
tak prenesie zranenie od kolena hore, bedrove klby panva chrbtica
to je skusenost tisicov bezcov co o tom pisali na forach a skusenost bezcov a chodcov ktorych som liecil zo zraneni
ked chces porovnavat minulost, tak akonahle zacala era perovacich stabilizacnych bot,
tak sa casy na maratonoch spomalili o hodinu, pre tie masy co sa prezuli do noveho stylu.
Bolo by zaujimave zostavit tabulky maratonskych rekordov podla modelov bot v ktorych boli odbehnute
dalksi faktor pri robeni historie je ten
ze kedysi zacinajuci bezec prisiel do oddielu na skvarovu drahu a dostal na nohy klincovky co nemali ziadnu patu a tak v prvy den na drahe bol nuteny behat technicky soravne a postupne ako nabehaval volne rovinky v klincovkach pod dohladom trenera sa naucil behat spravne
az ked to ovladal a chodidlo a cele telo zosilnelo bolo bezcovi povolene behat v tenkych neklincovkach v terene a na cezte
situacia sa razne zhorsila nielen prichodom perovacich kontrolujucich bot ale aj syntetickymi atletickymi drahami.
ked teraz pride dopelak k behaniu s nebehacim telom po rokoch v skole alebo v urade a zacne v perovakoch, tak to nemoze dobre dopadnut
samozrejme ze je tam viac fakorov, ale tie perovaky neumoznia ani tym dalsim faktorom nastavit spravne parametre
Brno
Alcedo 02.07.2011 07:29:48
>> milan, 01. 07. 2011 22:25:41
Nejsem statistik, ale šly by vůbec udělat, a poskytly by nějaké reprodukovatelné výsledky?
>> rudo, 02. 07. 2011 00:29:19
Tak vida, nejen boty, ale i tartan na betonu. Pokrok oproti Tvému prvnímu příspěvku v tomto vláknu, který byl poněkud přímočařejší.
Slaný
EdCable 02.07.2011 09:44:17
>> Alcedo, 02. 07. 2011 07:29:48
Rozhodne sly, ale naklady by byly ohromne – jen tak z hlavy je potreba dostatecny cas, kontrolovane podminky, spousta spravne zvolenych ucastniku kvuli kontrole vsech ostatnich vlivu. Vysledky by to urcite dalo, ale ne nutne jednoduse interpretovatelne, jak by si asi spousta lidi pralo.
Brno
Alcedo 02.07.2011 09:51:47
„Rozhodne sly, ale naklady by byly ohromne …“
>> EdCable, 02. 07. 2011 09:44:17
Takže asi nehrozí, že by daná studie nebyla zadána, ale motivací by bylo jen poznání …
radon 02.07.2011 10:56:17
>> rudo, 02. 07. 2011 00:29:19
musím uznat,že na tvých názorech bude dost pravdy.Byl jsem tento týden po dlouhé době běhat na atletické dráze pokryté poměrně měkkým povrchem.Měl jsem odpružené boty NB1064 o váze 340g s vysokou patní částí,samozřejmě.Už dva dny mě bolí achilovka,důvod je zřejmě jasný.Dnes jsem si konečně objednal lehké boty o váze 218g,a to saucony a pokusím se změnit stereotyp,pokud to tedy ještě půjde,protože já na „chůdách“ běham už třetí rok
zmatloj 06.07.2011 11:30:07
>> radon, 02. 07. 2011 10:56:17
Běhat na tartanu v odtlumených botách, pokud se nejedná o klus, je zbytečná dřina. Teď mám boty Inov-8, které mají tlumení poskrovnu, a když chci běhat rychlejší rovinky na dráze, stejně to není ono. Nebál bych se tedy pořídit co nejtenčí „šlupky“; a na ty rychlé rovinky jsou úplně nejlepší tretry.
Pablo151 12.07.2011 10:35:22
Děkuji Mapo za odpověď. Máš pravdu, je to asi kombinace nevhodných dávek, špatného stylu (běhal jsem přes paty) a pro začátečníka přehnaných ambicí. Boty nebudou to hlavní. Vracím se na začátek, zkouším našlapovat na přední část chodisla v Nike free a prokládám to během na boso kolem travnatého hřiště. Pocitově dobré, ale po prvních bězích mě dost bolela spodní část lýtek.>> mapo, 01. 07. 2011 22:39:35
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.