Běžecký cyklus
Brno
Petr Kaňovský 22.02.2011 09:50:23
Protože si pravidelně vedu tréninkový deník, a to již od počátku svého běhání v roce 2007, tak jsem si všiml, že v mém běhání se vyskytují převážně několikatýdenní cykly, jejichž perioda ale není konstnantní (převážně 4–10 týdnů). Nejprve přichází období větší chuti k běhání, zvyšování kilometráže, přičemž tempo většiny běhů odpovídá obecné vytrvalosti nebo o málo rychlejší. Pak přijde chuť k rychlejším běhům, zlepšení osobních rekordů, spojená ale s výraznějším poklesem kilometráže. Výjimkou nebývají v takovém období i skokové vylepšení osobních rekordů, ale toto období žel trvá jen poměrně krátko. Konečně pak cyklus končí poměrně nepříjemným obdobím únavy a nižší chuti k běhání, ať rychlejšímu nebo i pomalejšímu.
Všiml jsem si, že hodně lidí si udržuje stabilní výkonnost v průběhu celého roku, ale já toto nedokážu. Věřím sice, že naslouchat potřebně svého těla je správné, otázkou ovšem je, nakolik se v útlumové fázi do fyzické aktivity „nutit“ a nakolik ponechat toto na spontálnosti.
PeterFabok 22.02.2011 10:01:40
>> kanovsky, 22. 02. 2011 09:50:23
to, ze sa cloveku nechce, je jednym z varovnych signalov tela. ohlasuje sa tym unava, choroba, zvyseny stres, ine veci, ktore s behom nemusia suvisiet, tiez psychika.
ja to podla km a intenzity neanalyzujem, ale nieco podobne pozorujem aj u seba, zhruba raz za 4–5 tyzdnov. nastastie ked sa mi nechce behat, idem plavat alebo dam bedminton, ci prechadzku s detmi.
vacsinou ked dam pauzu 3–4 dni od behu, potom sa uz neviem dockat na nejaky vyklus.
ja mam samozrejme polovicnu kilometraz oproti tebe, ale popri plavani a rodine viac nestiham…
Brno
Petr Kaňovský 22.02.2011 10:10:06
>> PeterFabok, 22. 02. 2011 10:01:40
Peter, v mém případě to není tak, že bych neběhal vůbec, ale podstatně méně a pomaleji (viz poslední graf na http://www.kanovsky.cz/beh-grafy.php – kde bych to viděl tak, že tento týden bude řekněme jen 20 až 30 km, což se projeví i na červené křivce, kterou je vážený průměr kilometráže).
Přesto, zajímá mě, jak to u Tebe je i s tempem. Jakým tempem vlastně běháváš a má nějaký dlouhodobý vývoj (trend, periodu)?
Stefan123 22.02.2011 10:11:24
Peter, za posledné dva roky čo si ťa trošku všímam, si výrazne zvýšil kilometráž a zlepšil si si osobáky na všetkých tratiach. Je to pozoruhodné a chvályhodné. V dôsledku tohoto sa však môže u teba prejavovať kumulatívna únava. Byť tebou by som to viac nechal na pocitoch a netlačil by som na pílu. Nech si telo oddýchne ak sa mu žiada. Inak sa ti to môže vypomstiť nejakým zranením alebo veľkou stratou chuti do behania či radosti z behu čo ba bola veľká škoda. Nech ti to behá aj naďalej ! :) držím palce!
Brno
Petr Kaňovský 22.02.2011 10:20:42
>> Stefan123, 22. 02. 2011 10:11:24
Děkuji, ono to tak nějak asi bude.
Problém ještě je v tom, že jsem přihlášen na PIM pulmaraton 2.4. i PIM maraton 8.5., ale je velmi pravděpodobné, že nedokážu periody cyklů zkrátit tak, aby měly jen 5 týdnů (ode dneška do PIM pulmaratonu – není pochyb, že nyní jsem na přelomu druhé a třetí části cyklu – a od PIM pulmaratonu do PIM maratonu). Uvažuji tedy, zda PIM pulmaraton nezrušit úplně, nebo zda se trápit tím, zda už na něm dám 1:30, když se toto může třeba podařit o několik týdnů později. Bez znalosti těchto souvislostí totiž mohou mé výkony na některých závodech zklamat jak mě, tak lidi, kteří mi fandí a kteří mi radí, ale pokud se chci zlepšovat dlouhodoběji, tak si asi nemohu příliš dovolit vědomě narušovat „přirozený“ řád těla.
Postrizin
SlavoK 22.02.2011 12:06:24
Kdyz chces na nejakem konkretnim zavode podat nejlepsi vykon, tak tomu musis prizpusobit slozeni treninku. Kdyz to zobecnim, tak ted behas podle chuti a osobaky si taky delas podle chuti. Klidne napraskas nekoli behu na max do par tydnu, kdyz mas chut. V dlouhodobe planovanem zavode je to jine. Chce to dostat chut a byt v dobre forme, prave kdyz je zavod. Nemelo by to byt tak slozite, proste ted trenuj. Podle chuti. Ale vyhejbej se maximalnim pokusum a osobakum. Taky uz neni cas na nejake pokusy o extra vysokou kilometraz. Rozvijej to co mas ted aniz bys sel to extremu. To by te nemelo unavit, ale naopak zvysit tvoji chut podat na nadchazejicim zavode maximalni vykon. Jde i o psychyku. Nejaky test na max si v prubehu pripravy muzes jeste je cas. Ale neprehanej to a mej pri tom na mysli, ze tohle je jenom test a skutecne naplno pujdes az za par tydnu na zavode. Snad to bude fungovat. Pak v obdobi mezi 1/2M a M kdy budeme mit 5 tydnu, to chce opet se mysli soustredit na dalsi zavod. Po pulmaratonu bude mit tempa nabehaneho dost, takze pred M jeste trochu vysponuj kilometraz, ale vynechej maximalni pokusy a zacatkem kvetna jsi opet tak kde chces byt. Nazhaveny podat vykon na hranici svojich moznosti. ;)
PeterFabok 22.02.2011 12:50:33
>> kanovsky, 22. 02. 2011 10:10:06
Ja na statistiky velmi nie som, ani nebeham na cas, vseobecne sa da ale povedat, ze preferujem pomalsi gravitacny beh. To je u mna tempo medzi 5:30 – 5:50/6:00 pri vzdialenostiach od 12 do 30k. Kratsie beham zriedka, len ked bezim trebars hodinu presne tempom 6 – to je vynimka cieleny beh nejakym tempom za presny cas.
tak raz za mesiac dam 10k na rychlost. Vacsinou su to u mna 2 fazy – rano plavam, vecer beham, alebo obidve rano.
Beriem beh ako sucast multisportovej zdatnosti. Pri zimnej kilometrazi okolo 150k stiham este do 30k odplavat a nejaky ten bedminton… A zenu a 2 male deti ;)
Ciel su ultra s maximalnou efektivitou. Dufam, ze pri uvedomelom pristupe bude ta letna kilometraz plna dlhych trailovych vybehov
Este k otazke: za posledny rok vidim progres v tempe skor v schopnosti udrzat tempo do 5:30 a techniku aj na dlhej trati
Praha
jirka v. 22.02.2011 14:17:03
Já na sobě nic takového nepozoruji. Za sebe, nejlepší formu mívám vždy po absolvování několika náročnějších závodů s malými časovými rozestupy (takto jsem i stanovil většinu osobáků).
rudo 22.02.2011 21:32:03
>> hihik, 22. 02. 2011 14:17:03
ale potom ta forma klesne ?
cize mas tam cyklus ?
Praha
jirka v. 22.02.2011 23:32:34
>> rudo, 22. 02. 2011 21:32:03
Klesne, ale „cyklus“ je důsledek, nikoliv příčina; tj. neděje se to kvůli cyklu, ale, protože mi chybí závodní tempo. Když chci získat formu, musím během měsíce zaběhnout např. 4 závody po 20+ km (a objemy mohou být nízké). Pokud závodím dál, tak to drží klidně měsíce, když přestanu, jde to dolů (i když zvýším objemy).
Chtěl jsem tím jenom říct, že by to ten cyklus mohl být způsoben něčím takovým (obecněji: je cyklus (ne)závislý na tréninku?).
rudo 22.02.2011 23:54:26
>> hihik, 22. 02. 2011 23:32:34
cyklus je zavisly na trenigu (vratane zavodov) a na dalsich faktoroch, napriklad pocasie rocne obdobia, zmena stravy atd
pocas roku sa meni mnozstvo svetla – hormonalny system, meni sa lokalna strava podla toho ako dozrieva ovocie atd, meni sa spolocensky svet okolo – sviatky prazdniny atd, meni sa pracovne zatazenie podla druhu povolani, vsetky tieto vonkajsie stresy vplyvaju na telo tak isto ak stres treningu a pretekov.
Je preto vhodne faktory predvidat, co mozem zmenit ovplyvnit a co nemozem tak akceptovat a prisposobit sa, neist hlavou proti muru.
Akekolvek zlepsenie telesnych funkcii (sila, rychlost vytrvalost…) nastane po tazkej zatazi pocas nasledovneho oddychu a tak je logicke z toho vyrobi cykli ked sa strieda objem+intenzita s obdobim mensieho objemu len v regeneracnej intenzite. Pocas roka je v tom nakopenych vela cykov roznej dlzky, napriklad rocny cyklus : 10 mesiacov stupnovy trening a zavodenie a 2 mesiace oddych, v ramci tych 10 mesiacov moze byt pozuity popularny cyklus 4 tyzdnovy ked sa 3 tyzdne stupnuje zataz a stvrty tyzden je oddychovy, alebo ine dlzky a v ramci toho este nanocyklus ked sa strieda 1/1 tazky/lahky den alebo 2/1 system, alebo 6/1 system ale v ramci tych 6 dni to tiez nie je rovnako narocne.
Rekreacny bezec si moze robit cykly podla chuti ale pretekovy typ musi rozmyslat ako to zladit aby v den pretekov nebol prave v utlme a musi rozlist na ktorych pretekoch zalezi a ktoe su len spolocenska udalost.
Brno
Petr Kaňovský 23.02.2011 08:10:14
>> hihik, 22. 02. 2011 23:32:34
Souhlasím, že „cyklus“ je důsledek tréninku a dalších okolností, ale zatím mám dojem, že nejsem schopen osobáky překonávat třeba každy týden. Sice jsem od roku 2009 jsem osobák na některé trati překonal ve 31 dnech, nicméně i z grafu na http://www.kanovsky.cz/osobaky.gif je zcela zřejmé, že jsou téměř vždy sdruženy do určitého období, po kterém následuje „odpočinkové“ období bez osobáku. Považuji však toto celkem za přirozený jev.
Mimochodem, letošní zima je první, kdy osobáky mám i v zimním období, navíc zlepšení 5 km z 20:16 na 19:45 nepovažuje za bezvýznamné.
V každém případě děkuji všem za připomínky, budu o souvislostech dále přemýšlet.
PeterFabok 23.02.2011 08:25:22
the path to mastery means to learn how to enjoy the plateau;)
rudo 23.02.2011 08:29:17
>> PeterFabok, 23. 02. 2011 08:25:22
however the path to monastery means …
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.