posilování bezprostředně po běhu
radon 10.02.2011 11:09:03
Mám ve zvyku bezprostředně po běhu doma dělat kliky,posilovat břicho a taky blbnu se 6kg činkami. To celé trvá asi 15min.Není lepší posilovat izolovaně třeba až 1hod po doběhu?Někdy se mi stane,že přiběhnu uvolněnej a následně si tím cvičením způsobím zatuhnutí svalů mezi lopatkami či v šíji
PeterFabok 10.02.2011 11:22:44
Vlastne si aj sam odpovedas, skus to hodku po dobehu, uvidis, ci problem pretrva.
Štěpánovice
VanaXXL 10.02.2011 12:11:07
>> radon, 10. 02. 2011 11:09:03
Posilování na konec tréningový jednotky patří. Aspoň teda v raketovejch sportech. Kdybys posiloval na začátku, tak ztratíš přesnost. Jak je to optimální u běhání netuším, ale začít s tím bezprostředně po běhu mně připadá logický. Tělo je rozpumpovaný, svaly zahřátý…
Brno
mulisak 10.02.2011 12:33:02
Určitě záleží na intenzitě předešlého běhu. Dovedu si představit, že si ještě zacvičím po lehkém běhu.
LuciaZ 10.02.2011 13:00:57
Ja som istú dobu posilovala pred dlhým behom, aby som sa zbavila glykogenu vo svaloch a natrénovala tukový metabolismus. Ale je to moj amatérsky výmysel, trebars sa mi tu niaky fundovaný fyziolog vysmeje… Inak opať čiste selským rozumom si vravím, že asi by trebalo tieto aktivity oddelovať, po behu má člověk vo svaloch kyselinu mliečnu a tú asi posilovaním neodstráni, skor naopak. Na uvolnenie stuhlosti by som robila strečing. Iba moj laický názor.
Summer 10.02.2011 14:38:49
>> radon, 10. 02. 2011 11:09:03
Já bych posilovala asi spíš před, ale myslím, že nějak zásadní to není. Co je podle mě důležitější, jestli Tě bolí šíje a mezi lopatkami, tak posiluješ „špatně“, respektive to taháš horním trapézem, místo tím, čím to chceš tahat. Je to o správném držení těla a také volbě vhodných cviků, poměrně komplikované na to, aby se to tu popsalo v jednom příspěvku, jinak by Ti ráda konkrétně poradila.
Brno
running-observer 17.02.2011 12:59:56
Bezprostředně po doběhu se přísluší dělat strečink (asi 15–20 minut), posilování může volně navazovat (využít stále ještě dobře prokrvené tělo), po posilování by mělo následovat opět uvolňovací cvičení (ale také dbát na správné provedení posilovacích cviků, jak uvedeno v komentáři výše).
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.