Prosba o rady pro začátečníka
pidas 10.08.2010 22:51:52
Ahoj chtěl bych začít zase běhat, ale nejsem v tom moc zkušený a nechci udělat hned na začítku chyby. Dřív jsem běhal celkem pravidelně, dokonce jsem byl i na závodě 10Km. Pak jsem zase na čas přestal a za nějakou dobu mě to chytlo a zase běhal. Běhal jsem 3× týdně kolem 7km volnějším tempem kolem 30 – 35 minut krom toho jsem jezdil alespoň 2× týdně na kole pohodově 30 – 40km a zašel si na plážový volejbal. Ale poslední 1–2 roky jsem pořádně nic nedělal a hodně jsem přibral na váze což je také jeden z důvodů proč chci zase začít běhat a jezdit na kole. Současně chci aji odbourat stres protože jsem přetažený ze studia VŠ a práce.
Momentálně vážím 92kg na 178cm což je šílené a už dávno bylo pozdě se do toho opřít. Nechci udělat chyby protože toto už je velká váha a nechci si odrovnat nohy. Dřív když jsem přestal běhat a po pár měsících si šel třeba zaběhat tak to nebylo tak zlé sice jsem neběžel tak pohodově ale dalo se to teď, když jsem si byl zaběhat tak jsem se cítil jako kdyby mi bylo 70 let .-)
Mohli byste mi prosím doporučit, nebo odkázat na dobré články jak a kolik bych měl začít běhat a jak dlouho. Současně mám rád různe statistiky a evidenci kolik jsem uběh za jakou dobu kde jsem běžel nebo ujel na kole, protože mě to motivuje. Proto vás prosím o doporučení programu či sporttestru za rozumné peníze, protože si myslím, že by byl vhodný pro evidenci tepovky abych sportoval v aerobním pásmu.
Děkuji za rady s pozdravem Peťas
rudo 11.08.2010 07:19:31
obycajne v podobnych situaciach odporucam zamerat sa na znizenie vahy aby sa dalo neskor behat a nie behat aby sa znizila vaha. Uz sme tu parkrat debatili o strave to je zaklad. co sa tyka fyzickeho pohybu tak by si sa mal sustredit na bicigel-kolo a tiez co najviac chodit. Nohy si zvyknu pri chodzi aby neskor zniesli bezecku zataz a tiez chodzou sa da zhodit vela vahy, kedze chodit mozes/mal by si kazdy den a aj viackrat denne a ked mas viac casu tak vyslapy do kopcov. Okrem noh to pripravi aj dychacku aj srdce. Ked ta bavi statistika tak si spocitavaj nachodene hodiny a minuty (cas je lepsi a jednoduchsi ako vzdialenosti) a snaz sa to postupne navysovat. drzim palce
Praha 4
Dav 11.08.2010 10:41:04
Asi bude potřeba vrazit nějaké koruny do bot, aby ti přetížené klouby hned na začátku nevystavily stopku,…a ať se daří!
Vladix 11.08.2010 11:03:27
>> pidas, 10. 08. 2010 22:51:52
rudo a Dav ti napísali presne to čo musíš spravit. Ja behám zatial len 2 mesiace, takže som tiež úplný začiatočník. Začínal som chodzou, potom som začal s behaním. 3 min beh + 2 min. chodza. Postupne som predlžoval bežecké úseky. Teraz behám 10 min. beh + 1 min. ostrá chodza. Toto opakujem hodinu, 3 krát za tážden. Čo sa týka sporttestru, ja som si kúpil Sigma PC 15 za cca. 1300 Kč. Zatial spokojnost. Včera som si práve kúpil tlmivé boty Nike air zoom structure 13. Tam bola cena trochu vyššie, ale nelutujem. Takže prajem vela nabehaných kilometrov.
rach 11.08.2010 11:14:04
Nevím jestli můj recept bude fungovat i na tebe ale třeba tě podpoří aspoň morálně…
Výchozí stav únor 2010 – 41 let, 98 kg, 183 cm. Neuběhl jsem v kuse ani 3 km. Duben 2010 – 93 kg a 10 km za 1:07 Červen 2010 – 87 kg a půlmaratón za 2:07 Červenec 2010 – 10 km za 54, 5 km za 25. Váha stojí ale to je tím že se část špeků mění na svaly.
Běhal jsem Březen, Duben cca 150 km měsíčně, pozděj malinko míň tak kolem 100vky.
Do oběda se snažím jíst jen ovoce, piju jenom vodu. Jinak jím normálně.
Sporttestr ti doporučím Suunto t3c. Údaje do PC budeš muset ale přepisovat. Na propojení s PC je lepší až t6 ale ta je cenově vysoko. Boty kup podle nášlapu (pokud se ti při došlapu prolamují kotníky dovnitř potřebuješ tzv. support modely) a nešetři na nich.
Máš v profilu asi blbě ten výkon na 10 km. 20 hodin to asi nebude…
pidas 12.08.2010 11:16:33
Ahoj díky všem za rady, abych pravdu řekl moc se mi nechce začínat od základu, chodit rychle a pak chvíli běhat, tzv. idiáncký běh. I když jsem na delší dobu přestal běhat tak jsem potom tačal normálně během třeba 4km a potom to postupně zlepšoval a prodlužoval ale teď s tou váhou to asi nebude nejlepší hned běhat a namáhat klouby.
Co se týče bot tak mám kvalítní od dob co jsem hodně běhal mám new balance 846WR viz. odkaz: http://bp3.blogger.com/…/NB846WR.jpg Ještě jsou super a nevyšlapané.
Čas na těch 10km měl být 44.00 minut. Musím se do toho opřít a začít.
Je dobrý nápad první 3 týdny tento plán? 3× týdně kolo 30 – 40km pohodovější tempo 2× týdně indiáncký běh 40 – 60 min?
Zatím díky
pidas 12.08.2010 11:34:20
Ještě se rozhoduji mezi těmito sporttestry:
Pulsmetr SIGMA Onyx Easy http://www.cyklomania.cz/…-easy-179196
Pulsmetr SIGMA Allround PC 15 http://www.cyklomania.cz/…pc-15-179203
Co byste doporucili?
rach 12.08.2010 12:16:05
Pokud jsi běhal desítku za 44 ještě v roce 2007 tak nejsi začátečník! Držím palce.
LuckaB 12.08.2010 13:20:34
Já jsem se snažila taky zpočátku běhat podle nějakého tréninkového plánu. Minutu běh, minutu chůze, … Zvládala jsem to levou zadní, ale přeci jen, když se to doporučuje a nedoporučuje se ten „start“ uspíšit, tak to budu dodržovat, nebo ne?
Pak jsem zkusila jinou věc, běhat podle tepové frekvence. A stejně jako tu někdo psal, týden jsem skoro jen chodila. Tímto postupem jsem se díky mé netrpělivosti nikam nedostala
Po týdnu snahy držet se v mém intervalu tepové frekvence jsem vylákala ven mého přítele (sportovec) a nevěřila bych tomu, uběhla jsem 8km v kuse, bez přestávek, ale na vyšší tf, než by bylo optimální. Celých 8km jsem zvládala mluvit a neměla žádné problémy. Řídila jsem se opět radou z tohoto diskuzního fóra, že sportmettry jsou pouze pro spestření běhu, ale člověk se podle nich nemá až tak moc řídit, důležité je aby při běhu dokázal souvisle mluvit.
Od té doby běhám 10km, tf se mi snížila na optimální hodnotu a je to super :) Takže pokud se nato cítíš, tak bych neřešila indiánský běh, ale začala běhat pomalým, až hodně pomalým tempem a když už nebudeš moc, tak ještě zpomal. Hlavně to zezačátku moc nepřepal a nedělej si zbytečné vrásky z toho, že jsi pomalejší, než babka od vedle Ono to za pár týdnů příjde
rudo 12.08.2010 23:52:49
indiansky beh ? videl niekto indiana robit nieco taketo ? Karl May pisal aj o takej volovine ze sa bezi na jednu nohu az kym sa unavi a potom sa bezi na druhu nohu a da sa to striedat donekonecna. dobra volovina. Ak clovek ma na to aby bezal, tak ma bezat. A okrem toho ma co najviac chodit aby mu zosilneli nohy, zvysila sa kondicia a zhodil vahu. Chodit kazdy den. Bez ohladu na to ze ci uz zacal behat alebo nie.
LuckaB 13.08.2010 07:34:56
K té chůzi ještě dodám, aby si někdo nemyslel, že jsem předtím vůbec nic nedělala. Téměř každý den ujdu se psem 10km (chodím docela rychle), o víkendech ještě víc. Takže na té radě od rudy něco bude
Lois11 13.08.2010 07:35:22
>> pidas, 12. 08. 2010 11:34:20 Já mám PC 15 a spokojenost! Jen mi občas vypadne signál, třeba při klikách, nebo když se protahuju, ale to není tak závažný problém
pidas 13.08.2010 14:13:14
Tak asi pujdu do Sigma Sport Onyx Easy pulsmetr mohu ho mit za 973,– Kč, Sigma Sport PC 15 pulsmetr za 860 Kč
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.