nízkotepci vs vysokotepci
radon 20.06.2010 12:07:34
včera mě napadlo jestli má nízkotepec proti vysokotepci nějakou výhodu a naopak.Já jsem asi nízkotepec.opakovaně při zátěžovém testu dosahuji na ergometru 169–171 tepů při max.zátěži 390w,kterou ušlápnu tak 2min.Včera jsem běžel závod na 9km,kde se běžel 2krát táhlej a poměrně prudkej kopec v délce 1400m.Od poloviny kopce až na vrchol jsem měl 163–165 tepů a paradoxně jsem měl proti běžcům,kteří se mnou absolvovali závod ve skupině v kopci navrch a mohl jsem ještě komunikovat.Doběhl jsem na 15mistě v solidním čase 38min a cítil jsem rezervu.Je to tím,že jsem nízkotepec,nebo snad tím,že jsem asi nešel uplnou podlahu?Už před závodem mi kamarád říkal,že to ideální profil pro mě,nebot jsem bývalý cyklista a vlastně intenzivně běhám cca 1,5roku.Nad 150tepů se dostanu při běhu docela snadno,ale nad 160 už je to makačka.Na kole to jde ještě hůře,tedy pokud není vedro.
Eviku 20.06.2010 14:08:03
>> radon, 20. 06. 2010 12:07:34
Ahoj Radon,mám to podobne,nie a nie vytiahnuť nad 170 hoci idemm do kopca,ledva dosiahnem 170tf.Na pohodu bežím pri 145–150.Niekde som čítala,že ak chcem chudnúť stačí mi do tých 150.Fakt?Keďže som nebola na testoch,môžem sa len domnievať podľa kľudovej TF a veku,že moja ideálna z§ona pre spaľovanie je okolo 130,ale keďže behám už nejaký ten rok-4roky,je to individuálne.Takže je vlastne asi dobre,že máš ešte rezervy,tak bud rád.To je ako s potením ,keď som predcvičovala ženám aerobic,musela som mlieť na celú halu a ešte aj skákať a kroky a v pohode,oni hneď mokré a znčené,ja nie a nie sa spotiť.
Praha 4
Dav 21.06.2010 10:43:31
>> radon, 20. 06. 2010 12:07:34
…také by se to dalo přejmenovat „malé vs. velké srdce“, to malé prostě potřebuje více cyklů, aby zvládlo stejný objem jako to velké…, důležité je také, jak velký svalový objem musí ta která pumpa zásobovat…, takže je to i o poměrech, asi nejlépe na tom bude nízkotepec s optimálním poměrem srdce/sval. hmota, schopný vyhnat svoje srdce na vysoké otáčky a tam ho udržet potřebnou dobu při minimálním laktátu…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.