Jak bezet 1/2marathon, kdyz 10k je za 45min.? Poradte.
Glasgow, Scotland
Mirro 17.10.2006 18:48:40
Ahoj, 29.10. se chystat bezet svuj prvni 1/2 marathon a pred dvema tydny jsem bezel prvni zavod 10k a to za 45min.. Poradte prosim, jake jsou vase zkusenosti, jak to rozbehnout, na co se pripravit atd. Diky
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 18.10.2006 09:35:14
[quote=Mirro]Ahoj, 29.10. se chystat bezet svuj prvni 1/2 marathon a pred dvema tydny jsem bezel prvni zavod 10k a to za 45min.. Poradte prosim, jake jsou vase zkusenosti, jak to rozbehnout, na co se pripravit atd. Diky[/quote] Tak já měl přd prvním 1/2maratonem 10k za zhruba 42 až 43… Naivně jsem snil o čase lehce nad 1:30 a podle toho jsem to chtěl rozeběhnout. Ale první km byl za 3:45 (nebo tak nějak – vím, že to odpovídalo cílovému času 1:35…) a to tempo se mi dařilo držet asi do 18. km. Pak už to byly nějaké 2 až 3 km jen silou vůle. Ale čas 1:36:23 mě nadchl a dodnes se s ním rád pochlubím. Takže: naplánuj si čas (při dobrém vyladění formy bych se nebál mluvit o 1:40 – 1:45 – sám musíš cíti, na co máš-záleží i na profilu té 10ky a 1/2maratonu, na počasí, na konkurenci, na divácké kulise,… – je toho moc), drž se mezičasů a počítej s krizí v poslední třetině…
Mato 18.10.2006 10:09:43
Zalezi aj od toho, ako dlho behas a aka je Tvoja obecna vytrvalost. Zalezi aj od toho, aky mas Laktatovy prah (LT), lebo u lepsie trenovanych bezcov, je prave tempo 1/2 maratonu ukazatelom LT. Kedze je to Tvoj prvy 1/2 M, tak by som to bral ako skusenost a radsej nasadil konzervativnejsie tempo. Este vzdy sa da v poslednej 5ke zrychlit. Odporucam bezat prvych 10–12km v tempe 5min/km a potom prehodnotit svoj aktualny stav. Ak sa citis velmi sviezo, tak mozes postupne stupnovat usilie. Cas okolo 1:39–45 je realny. Inak, az budes uz viac skuseny a budes mat lepsiu vytrvalost, mozes rozbiehat prvu 10ku v polmaratone cca o 4% pomalsie ako mas momentalnu vykonnost na 10km. U mna to predstavuje asi 55–65s pomalsiu prvu desiatku ako mam na preteku na 10km. U Teba by to teraz predstavovalo (ale o to sa pri tomto pokuse nepokusaj, lebo nie si este dost skuseny) pri osobaku 45min na 10km medzicas okolo 46:50 az 47 min. To Oslik: bud si sa vo vypocte svojich medzicasov pomylil, alebo si uviedol chybny cas pri Tvojom osobaku na 1/2M… 3:45 na prvom kilometri ukazuje, ze si straaaaasne prepalil, lebo to je medzicas na vysledny vykon pod 1:20. Ak si zapasil v poslednych kilomteroch, tak to prave koli nevhodne zvolenemu tempu na zaciatku.
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 18.10.2006 13:21:30
já nevím, já byl po 1/2 maratonu docela v euforii z času, tak jsem to už nepřepočítával a ten výsledek 3:45 * 21 = zhruba 95, to je jen takový to počítání, kdy chci zaměstnat myšlení… Asi to bylo 4:15 nebo nevím, ale ukazovalo to na ten čas okolo 95 minut a i když jsem moh, nechtěl jsem zrychlit. Prvních pár km na akcích PIM je vždycky hlavně o psychice a orientaci, spoustu běžců předbíháš, hodně jich předbíhá tebe – tak trochu chaos… Ale jo, je to fakt, o 3:45 jsem se snažil v září na „Mattonce“ a docela to šlo – čas tomu pak odpovídal – takovým tempem bych na 1/2 maratonu zabalil někde na 13. km úplně v pr…i – a pak že neni 13 smolný číslo… :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.