Bez sporttesterů
Marek66 02.05.2010 22:21:21
No asi to není nové téma a pár z Vás mě pošle k šípku ale já co nemám sporttester tak jsem daleko víc v pohodě.Je to samozřejmě čistě subjektivní záležitost,před 5.lety jsem měl sporttester a dal jsem ho synovi protože si myslel že ho to někam posune.Nestalo se, prodal ho a dosahuje výborných časů i bez něho a jediné co potřebuje jsou kvalitní hodinky.Já před měsícem prodal druhý sportester který mi koupila žena aby mi to prý hlídalo srdce.Byl to vcelku kvalitní RS 400,prostě mě to obtěžuje- já si myslím že to je u amatérů ke kterým také patřím pouze placebo a image,nic víc.Teď už zase poslouchám svoje tělo jako před 20 lety a je mi prima.Kolikrát když vidím někoho na kole nebo běžet třeba s RS 8000 a má problémy po 5km běhu nebo 50km na kole tak je to spíš úsměvné,nemyslíte?No a teď do mě.
martin76 02.05.2010 23:15:33
ona pravda je asi nekde uprostred, i kdyz souhlasim s urcitou trendovosti pouzivani sporttesteru. kdyz jsem byl pred cca 10 lety „na vrcholu“, alespon rychlostne, sporttester jsem nemel a slo to. ale myslim si, ze kdybych ho mohl a hlavne umel pouzivat, mohl jsem na tom asi tehdy byt lip. sporttester si myslim ze muze pomoct zacatecnikovi, ktery zacne behat moc rychle (taky jsem tak zacal) a pokud si neco nastuduje, tak mu ty tepy muzou neco rict. ale je jasne ze pro vetsinu lidi co beha pro radost 4× tydne to velky prinos nema. pokud nepocitam motivacni efekt „pred mesicem jsem stejnou trat bezel pomaleji a s vyssimi tepy“, nebo sledovat tepovku jednotlivych kol na ovalu apod. coz ja si treba vyhodnocuju rad:). a zvyseni motivace myslim neni na skodu.
Marek66 03.05.2010 07:05:18
>> martin76, 02. 05. 2010 23:15:33
I v tom máš určitě pravdu a tato verze se dá ještě pochopit,chci tím říct že ze svého okolí znám hodně dost dobrých sportovců kteří též dospěli k mému názoru a sportester skončil v lepším případě v šuplíku.Přesto si myslím že normálně přemýšlející člověk pozná dost rychle že to přepálil a dá si na to pozor.Něco jiného je závod kde je člověk často vyburcován k rychlému začátku a pak je po chvilce po ptákách.No já si vzal jednoduše sprej a každý kilák si označil tak jako za mlada ať jsem v obraze.Takto mám označených 8 tras podle délky a je fajn.Prostě myslím že hlavní myšlenka běhu a sportu má být relax a ne být na prášky z toho že UŽ TO ZASE PÍPÁ takže se musím hold na chvíli zastavit a zhluboka dýchat nebo pomalu jít,tak o tom přeci sport není.Teď v sobotu mě navíc dostala silnější paní ve speciálce když na dotaz jaký sportester by si představovala tak řekla-Červený a hodně drahý.A to že sporttester někoho někam opravdu někam posune je opravdu otázka,já si hlavně myslím že je to skvělý byznys!To si radši koupím dvoje kvalitní boty a posloužím tělíčku víc.Na druhou stranu neříkám že jsem pánbů a že mám vždy pravdu.Tak a jdu si zaběhat,už se těším na to ticho.Ticho to je další otázka do diskuse ale na jiné téma-tady už jsem ale schopen pochopit že se někomu při hudbě kterou má rád lépe běží.Druhá otázka je bezpečnost a můžu Vám tu hned vysypat několik případů kdy došlo díky tomuto fenoménu k úrazu ale to už bych asi dnes přehnal.
Summer 03.05.2010 08:02:30
Já sporttester používám od začátku a myslím, že odpověď je zcela jasná. Není to o sportterstu samotném, ale o tom, jak ho člověk používá. Ze začátku mi asi škodila – hlídala jsem se, abych neměla moc vysoké tepy… ale v podstatě jsem o tréninku nevěděla vůbec nic (třeba, že vysoký tep občas neuškodí:). Takže jsem běhala pomalu po rovince, žádné intervaly a kopce (to by mi stoupnul tep:) a moc jsem se neposouvala. Teď už vím, že můj trénink neřídí sporttester, ale řídím si ho já a získané informace používám jako dokumentaci o tréninku, vím, jestli běžím rychleji, než jsem plánovala, pomaleji, jestli mám dnes vyšší tepy, nebo nižší… můžu podle toho rychlost běhu upravit, nebo se na to můžu vybodnout a běžet si pocitově a tep jen pasivně sledovat. Je to jen o tom, převzít nad ním kontrolu a nenechat se jím kontrolovat :) Ale rozhodně bych ho nevyhodila. Díky němu vím, jak jsem na tom ve skutečnosti, ne jen, jak se cítím. A to mi přijde důležité. Pomáhá mi víc tělu rozumět. Mimochodem pípání mám vypnuté, protože to mě otravovalo. Můj názor je, že když člověk rozumí tomu, jak by měl trénovat (např. že má kombinovat pomalé a rychlé běhu, intervaly, fartlek atd., že trénovat je potřeba s plánovaně nízkou i vysokou TF), tepák mu rozhodně neuškodí.
Slaný
EdCable 03.05.2010 08:34:18
>> Marek66, 03. 05. 2010 07:05:18
No ja nevim, sporttester pouzivam leta a tva slova „ne být na prášky z toho že UŽ TO ZASE PÍPÁ“ mi prijdou extremne prehnana. Me treba nepipa:-) a jestli obcas prekracuju, tak z toho rozhodne nejsem na prasky, ale vyhodnocuji si duvod (rychle tempo, alkohol, unava, pocinajici nemoc…).
Nejak nechapu tu potrebu resit, jestli nekdo beha se sporttesterem a hned takove lidi hazet do pytle „nervni bezci“ a povysovat se nad ne ve stylu, ze JA (diky tomu, ze bez sporttesteru) beham v pohode a VY (kteri mate na hrudi pas) se nervozne hlidate. Promin, ale tohle fakt nechapu.
Jak skvele napsala s0cketka, neni to vubec o sporttesteru, ale o postoji kazdeho konkretniho cloveka. Pro me je sporttester zdrojem informaci, uzitecny kaminek do mozaiky vnimani sveho tela (zrovna prichazejici nemoc poznam driv podle tepu nez jinych priznaku) a jeho limitu a to mi prijde pro jakykoliv sport zasadni.
xPablos 03.05.2010 08:38:14
Me se az se sportesterem podarilo prekonat 10+ km souvisleho behu. Jinak jsem rozbihal moc rychle a po 5 km byl KO. Takze pro zacatecnika podle me dobra vec.
Nicmene i ti nejlepsi sporttester pouzivaji. Treba Daniel Oralek v clanku http://www.behej.com/…nu-prolomena pise „Moje zánovní hračka 310×t ukazovala tempo na úrovni 4 min/km a tep se pohyboval asi na 138 za minutu, což jsem mohl považovat za optimum.“
Takze vylozene bych sporttestery nezatracoval. Ale da se pochopit, ze nekomu nevyhovuji.
dickrichardsrunning.blogspot.cz
Dick Richards 03.05.2010 08:45:47
Podle mě jsou tři příspěvky nade mnou naprosto výmluvné a musím s nimi souhlasit. Já jsem začal pořádně běhat před pěti lety (po roce jsem přestal a začal znovu až na podzim 09). Poprvé jsem kašlal na nějaký testery (ani jsem o nich pořádně nevěděl) a běhal dle pocitu a rychlosti na km. Teď jsem začal dle mého erudovaněji s testerem a po půl roce mohu srovnávat běh s testerem a bez. No a dle dosažené kondice, kdy třeba včera jsem si zaběhnul lehce 15km „s hlídáním“ tepu a nemělo to chybu, vyhodnocuji plusové body pro běhání s testerem, který u mě funguje spíš jako pasivní „hlídač“ tempa, než nějaký dráb, který mi diktuje. Zkrátka, když mě tester štve, což se stává málokdy, tak ho ignoruju a jedu si svoje. Obecně ale chápu zkušenější běžce, kteří takový pasivní hlídač nepotřebují, protože ho mají natrénovaný v nohách, srdci, hlavě...... Takže ať už s nebo bez, běhání ZDAR!
jmaselnik 03.05.2010 09:15:32
>> s0c, 03. 05. 2010 08:02:30
máš stoprocentní pravdu. A když se k tomu přidá aspekt, že si se strojkem a daty někdo rád hraje, máš další důvod proč ho mít . Je-li někdo otrokem pípání, není to o sporttesteru, ale o něm samotném.
martin76 03.05.2010 09:29:15
>> Marek66, 03. 05. 2010 07:05:18
ja celkem chapu tvuj konzervativni nazor na vec, i to ze te ti pipaci drazdi (jsem na tom celkem podobne), i kdyz si myslim ze jich az tak moc neni. muzeme o tom diskutovat, muzeme s tim dokonce nesouhlasit, ale to je tak vsechno co se s tim da delat, slovy klasika:). taky te vytaci, kdyz potkas vystajlovanou holcinu v adidas oblecku se sluchatky na usich a ani te nepozdravi:)? me jo, nemuzu si pomoct, ale co nadelam? spravim si naladu u bezce, co me pozdravi a tech je vetsina:).
pavlicek 03.05.2010 09:52:11
Myslím, že otázka zda sposttestr či nikoli je individuální
záležitost. Já sám ho osobně mám a běhám je 4 x týdně. A nebudu ho
zatracovat. Naučil mě běhat. A myslím, že Ti kteří ho nosí by neměli
být zatracováni.
Pokud se podáš, buď otrok, pokud jsi hračička hrej si. A pokud nic
nechceš – neměj ho. důležité přece je, že se Ti lidé hejbou! Je to
lepší investice, než krabička cigaret denně.
Marek66 03.05.2010 13:32:29
Samozřejmě že každý má svůj názor a to je dobře,já prostě jen popsal svoje subjektivní pocity a prostě si myslím že nejlepší sporttester je lidský mozek.A navíc od té doby co jsem přestal koukat na tepy tak jsem si zlepšil 5 km na 19:32,10km na 39:08 a půlku na 1:26.Tak za měsíc si dám maratón-sám v klidu a pohodě a dám vědět.Toť holá fakta.Ale jak jsem již řekl dříve,jsem víc cyklista a běh dělám pouze pro radost a na závody nejezdím.Už mě nebaví soutěžit,mám to jen jako relax a asi proto nepotřebuji žádný sporttester.Častokrát jdu na kole dost nadoraz tak to radši nechci vidět.Mimochodem nedávno jsem psal že jsem zkolaboval po 20km běhu,veškerá vyšetření ale potvrdila že jsem pako který si ráno vyběhlo na 30km bez jídla a pití a tělíčko mě poslalo na 5 minut k zemi.Vyšetření ukázalo že srdce je v nejlepším pořádku a s ním snad všechny orgány co jich člověk má.Takže ve svých 44. letech jsem zcela zdráv a za to vděčím celoživotnímu sportování.Tak ať Vám to běhá ať s mašinkou na ruce nebo bez,hlavně nesedět v hospodě a nadávat na vládu,počasí a sousedy.
Marek66 03.05.2010 13:33:00
Samozřejmě že každý má svůj názor a to je dobře,já prostě jen popsal svoje subjektivní pocity a prostě si myslím že nejlepší sporttester je lidský mozek.A navíc od té doby co jsem přestal koukat na tepy tak jsem si zlepšil 5 km na 19:32,10km na 39:08 a půlku na 1:26.Tak za měsíc si dám maratón-sám v klidu a pohodě a dám vědět.Toť holá fakta.Ale jak jsem již řekl dříve,jsem víc cyklista a běh dělám pouze pro radost a na závody nejezdím.Už mě nebaví soutěžit,mám to jen jako relax a asi proto nepotřebuji žádný sporttester.Častokrát jdu na kole dost nadoraz tak to radši nechci vidět.Mimochodem nedávno jsem psal že jsem zkolaboval po 20km běhu,veškerá vyšetření ale potvrdila že jsem pako který si ráno vyběhlo na 30km bez jídla a pití a tělíčko mě poslalo na 5 minut k zemi.Vyšetření ukázalo že srdce je v nejlepším pořádku a s ním snad všechny orgány co jich člověk má.Takže ve svých 44. letech jsem zcela zdráv a za to vděčím celoživotnímu sportování.Tak ať Vám to běhá ať s mašinkou na ruce nebo bez,hlavně nesedět v hospodě a nadávat na vládu,počasí a sousedy.
Summer 03.05.2010 16:03:02
>> Marek66, 03. 05. 2010 13:32:29
Třeba by si se zlepšil i se sporttestrem .) Ale hlavně, že jsi v pořádku s tím srdcem…
rach 04.05.2010 09:26:21
Podle mě je to naprosto individuální rozhodnutí každého člověka. Není důvod na flame.
Já mám sporttestr (s vypnutým pípáním) především kvůli:
- archivace mezičasů na „mých“ tratích
- hlídání tempa (s FootPodem). Nebyl jsem schopný běžet plánované tempo.
- přepálení začátku kdy si pocitově neodhadnu kolik tepu (funím furt)
- motivační faktor
bezec69 04.05.2010 20:29:53
>> Marek66, 03. 05. 2010 13:32:29 Zdravim,mam taky zkusenosti s merenim tepu a mohu rici..2× koupil..2×prodal…Strasne me stval ten divny pocit popruhu na tele,bud moc utazeny,nebo malo…nejlepsi casy jsem behal bez sportesteru na pocit…kdyz jsem si chtel otestovat tepy versus pocit,da se rici,ze jsem se pocitove trefil do tempa. Jak rikas,radsi dam penize do bezeckych bot… Ale je to muj nazor…asi jsem ze stare skoly… Co je ale dulezity,ze nas beh bavi a jsme zdravi… Kamil
xPablos 04.05.2010 23:09:33
>> bezec69, 04. 05. 2010 20:29:53 Sporttester uz neni zdaleka jenom tepak. Dokazou merit vzdalenost, zaznamenavat trasu (ziskat treba vyskovy profil), virtualni partner, hlidat treningovy plan (vyssi rady Suunto, micoach)
leontynka 05.05.2010 16:04:50
Zdravim, jako zacatecnik sporttestr vyuzivam i se skvelym trenerem. Obcas me trochu stve, ale urcite to pro me ma smysl. Citim, ze fyzicka jde nahoru. Navic motivace taky neni k zahozeni. Momentalne mam vzdycky nejvetsi radost, kdyz me necha bezet (snecim tempem), misto toho aby me nutil chodit Kazdopadne se tesim na dobu, kdy budu mit tolik zkusenosti a budu umet poslouchat telo tak, ze zadny sporttestr nebudu muset pouzivat.
Marek66 06.05.2010 07:29:19
>> martin76, 03. 05. 2010 09:29:15
To že už se lidé při sportu vzájemně nezdraví mě opravdu vadí.Zbyla už jen nostalgie kdy nás za Husáka tak zase moc nesportovalo a bylo zdravení kdekoli v ČR zcela normální.Ještě chvíli po revoluci to šlo ale potom začal být sport módní záležitost a bylo to v háji.I to bych s těžkým srdcem taky přežil ale to jak se chovají na stezkách už mě párkrát donutilo použít verbálních prostředků a už 3krát jsem sáhl i k fyzickému mírnému trestu.Nešlo jinak protože něco prostě nepřekousnu.No nějak jsem se rozepsal takže omluva že jsem nakonec skončil mimo téma.
Marek66 06.05.2010 07:29:38
>> martin76, 03. 05. 2010 09:29:15
To že už se lidé při sportu vzájemně nezdraví mě opravdu vadí.Zbyla už jen nostalgie kdy nás za Husáka tak zase moc nesportovalo a bylo zdravení kdekoli v ČR zcela normální.Ještě chvíli po revoluci to šlo ale potom začal být sport módní záležitost a bylo to v háji.I to bych s těžkým srdcem taky přežil ale to jak se chovají na stezkách už mě párkrát donutilo použít verbálních prostředků a už 3krát jsem sáhl i k fyzickému mírnému trestu.Nešlo jinak protože něco prostě nepřekousnu.No nějak jsem se rozepsal takže omluva že jsem nakonec skončil mimo téma.
xPablos 06.05.2010 08:40:02
>> Marek66, 06. 05. 2010 07:29:38
Tak to kéž by to u nas bylo se sportem jako u tebe za Husaka. Ja bych klidne bezce zdravil, ale nemam koho
Bezce jsem videl jednou, zezadu, a vzhledem k tomu, ze mel cas na kilak asi o minutu rychlejsi nez ja, tak jsem ho za chvili ztratil.
Modni zalezitost to u nas taky neni, podle pohledu lidi ve vesnici me maji spis za pitomce
Slaný
EdCable 06.05.2010 09:05:26
>> Marek66, 06. 05. 2010 07:29:38
Ahoj, muzes rict, cim te ti bezci otravovali, zes pouzil „verbalnich prostredku a mirneho fyzickeho trestu“?
Ja v lesich a na vesnicich nemam zadny problem, tam se spise potkavam s cyklisty, bezkari nebo turisty a jsem se vsemi v pohode, vetsina odpovi na pozdrav… jedina „civilizacni“ trasa je pro me Stromovka, kde jsem zatim se vsema vzdycky vysel uplne v pohode.. Ale jinak plati, ze v te Stromovce, kde jsou bezcu mraky, tak se zdravi obecne mene
Marek66 06.05.2010 10:00:39
>> EdCable, 06. 05. 2010 09:05:26
Běžci nikoli,pouze na cyklostezce chtěli frajeři ukrást kolo a tak dostali co jim patřilo,jednou když dva magoři na biku doslova sundali holku z bruslí ze slovy uhni krávo a jednou tam chlapci z naší minority seděli a protože se nudili tak strkali důchodcům kterých se nebáli klacky do drátů u kola.Hromada lidí jen projede a je ráda že se to nestalo jim.Upozorňuji že z toho nemám žádný požitek ale apatii nesnáším a měl bych potom prostě výčitky svědomí.Vím že nenapravím všechny křivdy na světě ale ještě horší je být netečný.
Slaný
EdCable 06.05.2010 12:12:28
>> Marek66, 06. 05. 2010 10:00:39
Tak takhle jo, uplne to potom dava jiny smysl:-)
leontynka 06.05.2010 18:04:00
>> Marek66, 06. 05. 2010 10:00:39
Marku, diky za takove zasahy, aspon nekdo se najde. Preju malo takovych setkani.
Ja beham v klidne oblasti, ale pro jistotu mam s sebou peprak, takze kdyby neco, tak se budu aspon branit.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.