Olomoucký 1/2 maraton nebo 10 km?
Radnana 30.03.2010 13:55:47
Běhám chvíli a jsem atsmatička. Ještě jsem neběžela žádný závod a mé tréninky jsou spíše o vytrvalosti než o rychlosti. Přesto mě dost láká Olomoucký 1/2 maraton při kterém se poběží i 10 km závod. Uvažuji spíše o tom 10 km, protože si zatím na 1/2 maraton netroufám. Chci se zeptat, jak bych na něj měla správně trénovat. Četla jsem, že tam je to především o rychlosti. Navíc nemám žádný sporttester, takže nevím, jak na tom asi jsem. Ale snad se dá připravit na závod i bez něj…?
Ještě mě zajímá, jestli mé léky na astma nebude někdo hodnotit jako doping?
Praha
EvženGe 30.03.2010 14:13:40
[quote=Radnana]Běhám chvíli a jsem atsmatička. Ještě jsem neběžela žádný závod a mé tréninky jsou spíše o vytrvalosti než o rychlosti. Přesto mě dost láká Olomoucký 1/2 maraton při kterém se poběží i 10 km závod. Uvažuji spíše o tom 10 km, protože si zatím na 1/2 maraton netroufám. Chci se zeptat, jak bych na něj měla správně trénovat. Četla jsem, že tam je to především o rychlosti. Navíc nemám žádný sporttester, takže nevím, jak na tom asi jsem. Ale snad se dá připravit na závod i bez něj…?
Ještě mě zajímá, jestli mé léky na astma nebude někdo hodnotit jako doping? [/quote] U Tebe zatím vůbec nejde o rychlost, ale abys závod uběhla a pokud možno s dobrým pocitem. Proto i trenink by zatím měl být takový, abys to celé uběhla a nemusela kus dojít. Přírodní sporttester je, že můžeš při tréninkovém běhu bez potíží mluvit. Až budeš mít za sebou první závod, tak podle výsledného času se dá mluvit o dalším tréninku atd. A nejsi profesionální sportovec, tak léky na astma klidně používej, používá je kdekdo (bohužel astmatiků je čím dál, tím víc).
Slavkov u B.
Majka1 30.03.2010 19:30:03
Tak tak, už se mi osypaly oči a pusa. Pěkně nám to už zase začíná. Ta zima měla taky něco do sebe. Synáček astmatik už byl dnes přidušý z květeny, ale bere to srdnatě. Dýchl si buventol a vyběhl. to Radnana: Vše je na tobě, jak se budeš cítit a kolik máš naběháno. Já bych šla raději napřed na tu 10, ale já jsem proti tobě stará páka. Olomouc je blízko, uvažuju dojet. Ale datum 26.6. je ještě hodně vzdálené.
Radnana 30.03.2010 19:44:57
Letošní zima pro mě nebyla moc slavná. Začala jsem běhat koncem listopadu a mé tělo se asi nestihlo dostatečně adaptovat nebo co, protože jsem jednou běžela i –10 a pak to odnesl zánět průdušek a dvoutýdenní léčení. Jinak co se týče astmatu, nemyslím, že mi ho vyvolává pyl apod. ale spíše stres a přetažení. Alergii jako takovou mám na asi deset stromů a kytek až po směs trav a bylin. Takže oči a nos…normálka. To by mi ani tak nevadilo, jako spíš to, že si musím dávat pozor dost na počasí, kdy vyběhnout, protože jsem hrozně náchylná a za chvíli jsem zas nemocná. Brala jsem teď asi půl roku prášky na imunitu. Tak uvidím. Jsem dost takovej blázen v tom, že se ráda překonávám a nedělám ze sebe chudinku, jenže pak to odstonám a říkám si, že už budu na sebe brát větší ohled
Slavkov není tak daleko! :,–) Určitě se přikláním k té 10 km trase. Ale i na tu budu muset pořádně trénovat :,–)
Lichnov u NJ
Dejzinka 30.03.2010 20:56:29
Ahoj Radnano, léků na astma se neboj, já jsem se mohla teď před Prahou ufetovat – singulair, ecobec, ventolin…ten jsem si nesla v kapsičce i při běhu. Asi tři týdny předtím se mi spustila nějaká bláznivá alergická reakce a na druhém kilometru i plazivého tempa jsem se začínala pravidelně dusit. Nakonec jsem se přes antibiotika propracovala zpátky k dávno opuštěné léčbě na astma a zabralo to celkem rychle.
Do Olomouce se taky chystám, ale jak řekla Majka, je to daleko. A taky plánuju spíš desítku, první půlmaraton až 14.8. v Rajci. V Praze jsem běžela jenom štafetu, udýchat se to dalo nakonec v pohodě i bez ventolinu. Desítku jsem běžela poprvé loni na podzim přesně po třech měsících běhání. S časem těsně kolem hodiny jsem byla na premiéru celkem spokojená, v Olomouci bych chtěla z času něco ubrat, tak uvidíme.
Radnana 05.04.2010 15:07:34
Já beru ráno a večer Seretide(kortikoidy) a v případě nouze Ventolin či Ecosal. Zkoušela jsem si dýchnout Ecosal před během, ale nic moc. Přišlo mi, že jsem celý běh neměla ustálené dýchání a pořád jsem potřebovala nadechnout. Jiný den jsem to zkusila bez něj a přišlo mi že ze začátku se musím soustředit na dlouhé prodýchání a nádech, ale pak už se to uklidní a je to automatické. Tak nevim…ale můj dojem je, že po Ecosalu dýchám pořád jako uhnaný pes Tak to dávám bez něj.
Slavkov u B.
Majka1 05.04.2010 19:04:19
Mladej (18) bral Seretide dlouho, teď má Singular a jako úlevový má buventol a je celkem v pohodě. Jenže on je naprostej kliďas a navíc trpělivej, což je pro tuto nemoc moc důležitý. V klídku si při potížích foukne, pak chvilku jen jde a když to jde, zase se rozběhne. Jen nechce chodit po závodech, tam vítězí soutěživost a ne trpělivost. Snad až bude starší, zlákají ho delší trasy v nižší tepové frekvenci. Hlavně, že nedřepí u počítače.
Radnana 07.04.2010 20:37:53
Dnes jsem si dala na pohodu 5 kilásků za 45 minut. Běželo se mi opravdu skvěle…možná i díky mým prvním speciálním vložkám do bot ale zároveň jsem si říkala,že takhle mi těch 10 km bude trvat šíleně dlouho :-/ Tak nevim, jestli mám zkoušet zrychlovat nebo se snažit běžet na pohodu a vytrvalost? Ta rychlost asi nepřijde sama, že?
Prostějov
Fosaman 07.04.2010 21:32:32
>> Radnana, 07. 04. 2010 20:37:53
Zrychlení přijde samo , zvlášť pokud běháš,jak píšeš, chvíli.. Pokud máš za měsíc uběhnuto 17 km tak bych cestu viděl zatím spíš ve zvýšení objemu naběhaných kilometrů…
Liberec
bedrich 07.04.2010 21:34:36
Presne tak, rychlost neresit, zkus behat kilometry tak nejak aby te to trochu bavilo:)A ta rychlost prijde sama, jak pises:)
Radnana 07.04.2010 21:53:37
Já jsem ty kilometry ze začátku sice neměřila, ale řekla bych, že jsem běhala pravidelněji než teď. Dávám si teď víc pozor na počasí, protože dost rychle onemocním. Ale každopádně si myslím, že víc jak těch 25 kilásků za měsíc jsem zatím asi nedala. To Bedrich: právě, že mě to hodně baví!Jednak mě baví překonávat své plíce a jednak zvyšovat své možnosti – a to jsou kilometry a kopce :,–)a v neposlední řadě endorfiny a skvělý pocit, který (mám dojem) že se zintenzivnil za tu chvili co běhám.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.