První 1/2 maraton a první soutěž vůbec
kryštof.w 19.03.2010 14:01:38
Dobrý den, vím, že takových dotazů tady jistě už bylo hodně, ale i tak doufám, že dostanu nějakou odpověď.
Začal jsem běhat na konci ledna hlavně abych něco shodil (do dneška asi cca. 6kg tuků) . Chodím do fitka na pás 4× tejdně 30–60min. Vím, že to není žádný zázrak, ale jsem s tím prozatím docela spokojený. Každopádně se mi běh tak zalíbil, že jsem si minulý týden říkal, proč nezkusit půlmaraton. Ihned poté jsem se zaregistroval a už se hrozně moc těším. Včera jsem si dal celkově 12km, což mi nedělalo nějaký velký problémy. 10 1/2 km jsem uběhal za 1 hodinu a 10 minut. Je mi jasný, že se určitě nedostanu na 2h. Ale pokud to uběhám pod 3hodiny budu asi neštastnějším člověkem. Jsem určitě začátečníkem a vůbec nemám tušení jak ta sobota bude vypadat. Jakou bych si měl dát třeba snídani před takovým startem? Napište mi, prosím, vaše zkušenosti. Máte ještě nějaký tipy pro mě? Za vaše odpovědi budu moc vděčný.
Můj trénink před 1/2 maratonem bych viděl takto: Zítra: 10 km Pondělí: 5 km Středa:8 km Čtvrtek: 5 km šlo by to tak?
P.S. Je mi 22. Měřím 175 a vážím 76kg. A čas na 1 km je přibližně 6:40 …
S pozdravem Kryštof
Aki 19.03.2010 15:47:33
Ahoj Kryštofe, sice sem taky začátečník, ale hlavně bych poradil, abys to v závodě na začátku nepřepálil. Hezky pomalu, jak seš zvyklej, možná trošku pomaleji, protože rozdíl mezi 10 a 20 km je, ostatně uvidíš sám. Hlavně se před závodem pořádně protáhnout. Ostatně i mě by zajímalo, co si dát před závodem za stravu. Přemýšlel jsem nad nějakým banánem, jogurt, kus pečiva, ale zas aby nebyl hlad… Trenink se mi zdá na pohodu, sám poběžím něco podobného, nemůžu být víc jak den bez pohybu, pak to netáhne.
Kolín/Praha
Mejla 19.03.2010 19:04:17
Taky běžím poprvé 1/2 a už z toho začínám docela panikařit :) Zaprvé se podle časů začínám objektivně zhoršovat a mám dojem, že jsem to prostě přepálil s tréninkem. Tento týden jsem se musel doslova držet, abych si dal mezi tréninky nějakou pauzu, protože vím, že zanedbat teď regeneraci by se mi mohlo vymstít…
ocením taky jakékoliv tipy ohledně posledního tréninkového týdne před závodem a výše zmíněné stravy apod.
díky a těším se až se potkáme na startu (včera jsem si byl projít trať a musím konstatovat, že pokud výjde počasí měl by to být skutečně nezapomenutelný zážitek! :) )
Dobříš, Plzeň
Šera 19.03.2010 19:43:09
http://www.behej.com/…-vykonu.html nebo: http://forum.behej.com/…red-pretekom stačí malinko hledat…
Olomouc
321919 19.03.2010 21:19:23
Ahoj Kryštofe! Co se týká stravy Ti již nic nového radit nebudu, myslím, že v odkazech od Šery nalezneš vše. Co se týká Tvého plánovaného treninku, zde bych udělal jen malou změnu. Ve čtvrtek bych nechal volno a v pátek si dal výklus a trochu gymnastiky na protažení. Ale opravdu jen lehce. Při samotném závodě se hlavně nenechej „vybláznit“ euforií spoluběžců po startu a na každé občerstvovačce doplňuj tekutiny, případně i nějaký banán, čokoládu apod. Přeji Ti ať se vše podaří podle Tvých představ.
kryštof.w 20.03.2010 12:32:43
Moc všem děkuji. Pomohli jste mi. Hlavně ty odkazy – děkuji Šero. Dnes dopoledne jsem si dal poslední vážnější běh a jsem s ním spokojený a poprvé jsem vlastně běhal venku. Je to pro mě určitě lepší a snažší než ve fitku… 13,26 km za 1 hod a 27 min je zatím můj nejlepší výkon. Každopádně jsem měl hroznou rýmu a kdybych se nemusel tak často zastavit na smrkání, asi ten čas mohl být i o něco lepší. První hodina byla docela lehká, jenže pak musím říct jsem dostal občas problémy s výfukovými plyny. To je něco co jsem podcenil. Hrozný smrad… Doufám, že na maratonu nebude tolik aut vedle mě. Nahrál jsem si běh pomoci mobilu a kdyby někdo chtěl, mohu poslat soubour na google earth. Docela dobrá hračka. Před závodem si určitě dám jak jsem momentálně zvyklý k snídani asi musli s bílým jogurtem a čerstvým ovocem a možná ještě tvaroh. Myslím si, že to bude bohatě stačit.
P.S. Už se maratonu vážně nemůžu dočkat, hrozně moc se na něj těším. A ještě všem velký dík.
Kryštof
Pardubice
Tomas_Pce 20.03.2010 17:34:34
Kryštofe drž se a nezapomeň se zastavit na předstartovním srazu tragédů a vodičů u hotelu Intercontinental tak 3/4 hodiny před startem bude jako každý rok i focení
Gabca 26.03.2010 21:58:26
cus decka, tak tu citam clanky Krystofa a snazim sa inspirovat. Zajtra bezim tiez prvy krat, uz ma docela drzi panika tak druhy den. Nie som nic extra bezec, este som startovne dostala ako darek…:) Natrenovala som tak 11 km…mala som pocit ze este chvilu by som mohla ale priznam sa, ze dalsich 10 som si uz moc predstavit nevedela…tak drzte palce, dufam ze tam s tymito pocitmi na starte nebudem sama…:) ahoj zajtra a nech sa nam vsetkym dobre bezi! :) Gabca
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.