Jak proti hmyzu?
Praha, Ostrava
Tosk 16.06.2006 09:19:05
Co děláte proti obtížnému hmyzu – komáři, klíšťata atd.? Jasně, komárům je třeba utéct, ale klíšťata jsou často rychlejší . Tento týden jsem si přinesl z Miličáku už třetí, žádný repelent mi na ně nezabírá. Tosk
Brno
running-observer 16.06.2006 09:35:36
Nic proti hmyzu nepoužívám. Při tréninku doporučuji dýchat nosem (ochrana před vdechnutím mouchy) nebo přes zatnuté zuby.
Ultramaratonec MUDr. Ondruš na svých stránkách uvádí, že běžcům by klíšťata neměla vadit, tedy přesněji: neuchytí se na běžce, pokud je běžec normálně zpocený, protože klíšťata nesnesou vlhký povrch. S tím souhlasí i má zkušenost – zatím jsem si z běhání (za poslední 3 roky) nepřinesl žádné klíště. Pochopitelně, když jdu běhat do klíšťového terénu, je dobré se po doběhu převlíct a veškeré použité prádlo vyprat, protože to je jediné místo, kde se mohou klíšťata uchytit a teprve doma po oschnutí se do lidského těla zakousnout.
Ohledně komárů: asi to závisí na době, kdy se běhá. Pokud volíme podvečerní až večerní dobu, může to být trochu problém, ale obvykle běžec z jejich dosahu proběhne, takže počet bodnutí nebude až tak velký.
Melounek 16.06.2006 14:36:36
No za posledni tri dny ranniho behu v Kunrataku mam od komaru obe nohy samy hrbol, takze nejenom vecer… (chybi mi rychlost asi) Klistat si taky nosim domu nemalo, ale vetsinou se nestaci prisat. S repelenty mam taky spatne zkusenosti. Nevim, co je na tom pravdy, ale nekdo mi kdysi doporucoval brat B-komplex. Vy kompetentnejsi, poradite? Mozna jakakoli „chemie“ ty potvurky odpuzuje, pritel bere spoustu leku na alergii a astma a nepamatuju, ze by se do nej nekdy neco zakouslo
Praha|Dresden
dees 16.06.2006 15:02:51
Na tom becku mozna neco bude:-). Minimalne na tatku a na dedu, co si daj kazdy den po obede pivo, tyhle potvory moc nejdou. Nebo maji mozna hrosi kuzi:-).
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 16.06.2006 15:13:59
To chce běhat tak rychle, aby neměli čas na člověka sednout :)
Praha - Palmovka
Pubi 16.06.2006 15:26:50
[quote=Mirek Kostlivý]To chce běhat tak rychle, aby neměli čas na člověka sednout :)[/quote] Včera večer jsem takhle běžel podél Vltavy a tam bylo takový hejno mušek, tak jsem to rychle proběh, ale měl jsem je všude. Jak jsem byl v tom horku zpocenej, tak se mi nalepily na obličej i všude po těle, byl to prostě úžasnej pocit. Trochu jak z nějakýho hororu :) Vypadal jsem asi nějak takhle: http://www.rps.psu.edu/…ee.beard.jpg
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 16.06.2006 16:49:22
[quote=Pubi]Včera večer jsem takhle běžel podél Vltavy a tam bylo takový hejno mušek, tak jsem to rychle proběh, ale měl jsem je všude. Jak jsem byl v tom horku zpocenej, tak se mi nalepily na obličej i všude po těle, byl to prostě úžasnej pocit. Trochu jak z nějakýho hororu :) Vypadal jsem asi nějak takhle: http://www.rps.psu.edu/…ee.beard.jpg[/quote] No v nejhorším případě jsi se mohl zachránit skokem do Vltavy.
sam 16.06.2006 19:02:51
[quote=Mirek Kostlivý]To chce běhat tak rychle, aby neměli čas na člověka sednout :)[/quote] Když si musíš v lese odskočit, nezachrání tě nic. Musí to být bleskurychlá akce.
Praha
Justína 19.06.2006 07:18:42
[quote=running-observer]Ultramaratonec MUDr. Ondruš na svých stránkách uvádí, že běžcům by klíšťata neměla vadit, tedy přesněji: neuchytí se na běžce, pokud je běžec normálně zpocený, protože klíšťata nesnesou vlhký povrch. S tím souhlasí i má zkušenost – zatím jsem si z běhání (za poslední 3 roky) nepřinesl žádné klíště. Pochopitelně, když jdu běhat do klíšťového terénu, je dobré se po doběhu převlíct a veškeré použité prádlo vyprat, protože to je jediné místo, kde se mohou klíšťata uchytit a teprve doma po oschnutí se do lidského těla zakousnout.[/quote] S týmto tvrdením čiastočne nesúhlasím. Cez víkend na bežeckom sústredení PIM v Račiciach som chytila kliešťa. Neviem, ktorý deň presne či v sobotu na 29 km behu alebo na voľnejšom nedeľnom 23 km výklus, pretože na prezretie sa po behu som akosi pozabudla a kliešťa som našla až v nedeľu večer doma. Počas behom som sa však kvôli záťaži (aj behy do kopcov a iných zvlneniach terénu) a teplu vonku (cca 25 C aĺebo aj viac) potila a každý deň som mala oblečené iné oblečenie. Doma v BA behám 99 % objemu v listnatom lese po lesnej ceste a zatiaľ som si odtial žiadneho kliesť nepriniesla. Preto usudzujem, že na výskyt kliešťov má podstatný vplyv aj lokalita a početnosť ich výskytu.
Brno
running-observer 19.06.2006 08:31:04
Aspoň vidíš, že žádná poučka neplatí absolutně Možná záleží i na složení potu, jak plyne z jiných komentářů…
trava 19.06.2006 08:37:33
a hlavně na krvi a nebo to byly klíšťáci a ty se chytaj jenom na ženský :D
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Barcelona 14.10.2006 00:35:34
[quote=Mirek Kostlivý]To chce běhat tak rychle, aby neměli čas na člověka sednout :)[/quote] a když běháš úseky tak to asi těžko dáš:)))
Otrokovice
Sef 22.05.2007 20:26:41
Vzhledem ke stáří vlákna bych se chtěl zeptat, jestli během uplynulého roku někdo nepřišel na účinnou ochranu proti klíšťatům. V nedávné době jsem si byl 3× zaběhat v okolí Otrokovic na zlínsku a 3× sem si donesl klíště. Přitom sem se neprodíral žádným křovím ani vysokou trávou, kde bych je vcelku předpokládal. A ještě by mě zajímalo, jestli existuje nějaký krém proti hmyzu, který by zároveň fungoval jako ochrana UV paprskům. Díky předem za každé info.
Jako perličku musím říct, že to první jsem si ani nemusel vytahovat, protože sem je objevil až navečer, kdy už jsem pospíchal na jednu společenskou akci. Z té jsem se vrátil značně společensky unaven a na druhý den, když jsem chtěl zahájit operaci, jsem zjistil, že klíště pláchlo. Asi mu ty piva fakt nechutnaly… :)
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 22.05.2007 22:35:29
Prit hmyzu jako hmyzu se chráním brýlemi – jinde než v očích mi moc nevadí… A jinak jsem se na jaře nechal očkovat a nevím, jak to zabere, ale možná jim vadí lidský pot – a já se potím dost… 2 sef: tak běhej v dlouhých rukávech a dlouhých kalhotech :)
VlastaK 23.05.2007 06:20:08
[quote=Sef]Jako perličku musím říct, že to první jsem si ani nemusel vytahovat, protože sem je objevil až navečer, kdy už jsem pospíchal na jednu společenskou akci. Z té jsem se vrátil značně společensky unaven a na druhý den, když jsem chtěl zahájit operaci, jsem zjistil, že klíště pláchlo. Asi mu ty piva fakt nechutnaly… :)[/quote] Odkládat vytažení klíštěte na druhý den není ten nejlepší nápad. Hlavně pokud jde o riziko nákazy Lymskou boreliózou nebo Klíšťovou encefalitidou. Pokud se klíště odstraní nejpozději do šesti hodin po přisátí, riziko nákazy je ještě relativně malé. Pokud se klíště odstraní do dvou hodin po přisátí, tak minimální. Po šesti hodinách od přisátí však riziko nákazy dramaticky narůstá. Je tomu tak proto, že klíště se nejdříve přisaje a vpustí do těla látky proti srážení krve, aby mohlo nerušeně sát (v této fázi riziko nákazy nehrozí). Ve druhé fázi klíště začne sát lidskou krev (tady se taky ještě nic moc neděje). Ve třetí fázi klíště krev tráví a nestrávené zbytky vydáví zpět do lidského těla (tady je největší riziko nákazy). Pak celý cyklus pokračuje, dokud klíště není řádně „napapáno“ a samo se pustí. Třetí fáze, dávení krve zpět do lidského těla, probíhá většinou zhruba po těch šesti hodinách od přisáti klíštěte, proto riziko nákazy po této době významně stoupá.
Sokolov
koyama 23.05.2007 07:10:26
to sef: Myslím, že to byl Jan Ondruš, který někde napsal, že pokud běžíš dostatečně usilovně, aby ses' řádně spotil, klíště má jen minimální šanci se přichytit. :) :)
Jinak existují repelenty proti klíšťatům, dokonce jsem někde v drogérce viděl i opalovací krém s repelentní složkou, ale jestli jsou dostatečně účinné, to nemůžu posoudit. Na mě hmyz moc nejde. Asi máš sladkou krev. :)
Most
Dalimil 23.05.2007 09:01:07
A jak jste na tom se zkušenostmi s tím B-komplexem, který už tu byl zmíněn? Já si dávám, pokud jsem někde, kde klíšťata hrozí, každý den jeden velký a klíšťata mám vždy úplně minimálně. Ale nezkoušel jsem, co by se stalo, kdybych si ho třeba někdy nebral, tak nevím, jestli mi pomáhá zrovna to béčko. Určitě na to budou nějaké studie, ale já slyšel zatím vždy jen „babské rady“ :)
Otrokovice
Sef 23.05.2007 12:30:41
VlastaK: Tak toto si budu pamatovat. To sem nevěděl.
Koyama: Bohužel patřím k teplomilným běžcům, kteří se takřka nepotí :)
Asi mi teda nezbyde než začít experimentovat na vlastní pěst…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.