Trenink na PIM
Kwido 25.12.2009 23:33:05
Ahoj vsichni :) Trenuji na maraton podle knizky : maraton za 100 dni.. Zacal jsem pred dvema tydny a vychazi mi ze budu mit 6tydnu k dobru.. Mam nejak pozmenit trenink? Beham tu nejsnadnejsi moznost.. Myslel jsem, ze se budu drzet treninku a odbehnu si provizorni maraton po tech 15ti tydnech a posleze nastavim treninkem (posledni 6 tydnu) tim nejtezsim moznym z knizky.. Myslim si ale, ze bych mohl i vice pritvrdit, abych dosahl lepsiho casu.. Prosim poradte, nevim jak nejlepe tento problem vyresit.. Podle cooperova behu mam na tu nejtezsi moznost treninku.. Ale vzhledem ke sve nadmerne vaze jsem se rozhodl pro nejsnadnejsi.. Myslite, ze i to je dobra volba?
Kwido 25.12.2009 23:35:50
Ted jsem si uvedomil, ze tyden po provizornim maratonu jsi dam odlehceny trenink tak cca 4–5krat 30min a tyden pred maratonem tech 5km ob den.. Takze zbyva vyplnit pouze 4 tydny.. Max ten tyden po provizornim maratonu jestli neni zbytecne davat si ty vyklusy..
Jarda /xxx/ 26.12.2009 17:21:20
[quote=Kwido]… Prosim poradte, nevim jak nejlepe tento problem vyresit..[/quote] Kwido, hledáš problém tam, kde není. Máš prostě na přípravu víc času než jen to nejmenší minimum, které Miloš použil jako magické číslo ve svém tréninkovém plánu a nehledej v tom vědu. Po dokončení těch plánovaných 100 dní přípravy pokračuj v běhání podle chuti a schopností v intenzitě, která tvému tělu vyhovuje a která tě udrží v dosažené kondici a těš se na okamžik, kdy odstartuješ svůj první M. Moc ti nedoporučuju běhat M. na nečisto. M. je trať, kterou, když jej běžíme, leckteří z nás považujeme za jakýsi svátek. Třeba to tak bude i u tebe a zbytečně by sis ten pocit vyjímečnosti maratónské tratě zevšedňoval ještě dříve, než bys svůj první M. uběhl. Jestli přesto chce zkusit jakousi generálku před M., dej si 1 trénik v podobě Yassova běhu a uvidíš. Ne ale později, něž několik týdnů před M.
Kwido 26.12.2009 17:53:36
Bojim se, ze kdy budu behat max. tech 30–35km pred maratonem,tak potom tech 42,195 Km nedam v tempu jake si zvolim.. Ze uz budu tak vycerpany, ze mi vykon spadne o 50% na poslednich cca 10km a nebo ze nedobehnu vubec.. Samozrejme, ze bych radeji chtel tuto hranici pokorit az 9.května naostro, bojim se ale ze nedobehnu, protoze na takovou vzdalenost nebudu mit zkusenosti..
Chebsko
R V M 26.12.2009 18:32:22
[quote=Kwido]Bojim se, ze kdy budu behat max. tech 30–35km pred maratonem,tak potom tech 42,195 Km nedam v tempu jake si zvolim.. Ze uz budu tak vycerpany, ze mi vykon spadne o 50% na poslednich cca 10km a nebo ze nedobehnu vubec.. Samozrejme, ze bych radeji chtel tuto hranici pokorit az 9.května naostro, bojim se ale ze nedobehnu, protoze na takovou vzdalenost nebudu mit zkusenosti..[/quote] Ale těch 30–35 km se běhá v období plného tréninku. Na maraton by ses měl „vyladit“, měl bys ho jít odpočinutej
Praha
EvženGe 26.12.2009 20:14:03
Kwido, chápu Tvé obavy a snahu si maraton vyzkoušet předem, ale dlouhé vytrvalostní závody se běhají „napoprvé“. Pokud bys zkusil maraton nanečisto pár týdnů před plánovaným, pravděpodobně se zničíš natolik, že pak ten „opravdový“ taky nemusíš doběhnout. Koneckonců tím jsou i dlouhé běhy tak zajímavé, že nevíš, co Tě čeká. Já před svým prvním maratonem jsem měl maximum 23 km a před prvním ultra (výsledek 150 km) jsem uběhl v kuse 70. A těch 100 dní ber skutečně jen jako hezké číslo (jak Ti ostatně napsal Jarda). Můj trenink na ten první maraton trval asi dva měsíce (i když jsem tehdy celou zimu běhal na běžkách, nedoporučuju následovat).
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.