Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Únava - nízká tepová frekvence

Únava - nízká tepová frekvence

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Choceň/Chomutov

Celkem 6836 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:50 (2010)
půlmaraton: 1:33:04 (2010)
maraton: 3:37:37 (2008)

obrik muž 03.06.2009 20:09:29

Mám zvláštní problém, se kterým jsem se doposud nepotkal. Vždy jsem slyšel, že když je člověk přetrénovanej, nebo prostě jen unavenej po těžkém tréninku, tak má dočasně vyšší tepovou frekvenci. Občas se mi to taky stane, že vyrazím a už při rozklusu mám TF cca o 10 vyšší než obvykle, Cítím se unavaný, bolavý nohy…, většinou vyklušu lehce pár km a další těžší trénink nechám na další den. Teď se mi ale začalo stávat to, že když vyrazím běhat takhle unavenej (třeba po 2 těžkých trénincích po sobě), tak mám TF naopak cca o 10 nižší a když zkusím běhat třeba úseky, tak se s tepem vůbec nemůžu dostat tam, kde normálně sem. Jak je to možné? Čím to je? Jak se od sebe liší ty dva stavy, kdy jednou je tep zvýšený a jednou snížený? Umíte mi to někdo vysvětlit?

Díky, Petr

Motto: Smile is the second best thing to do with your lips.

mirek100 muž 04.06.2009 10:27:08

Ten druhý stav, kdy je tepovka po předchozím těžkém tréninku nízká, znám a jak jsem se dozvěděl, může to být ze dvou důvodů: první z nich je ten, že se tělo ještě nevzpamatovalo z předchozí zátěže a nebo je organizmus adaptovaný a prostě na vyšší zátěž nereaguje takovým zvýšením tepovky jako před několika týdny. Myslím, že je potřeba to posoudit i podle dalších ukazatelů. Např. chce se ti na trénink? (když chybí chuť k tréninku, mohlo by jít o přetrénování) Tělo reaguje normálně, jen je celý trénink posazený tepově níž (možná adaptace na předchozí zátěž. Mě se tohle stává hlavně ke konci sezóny) atd.

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 04.06.2009 10:33:49

je to normální obříku. Mám to samé, třeba dva dny po mamut tour jsem běžel tempo kolem 6-ti minut na 136-ti tepech, což je pásmo, kde normálně sotva rychle jdu. Trenérem jsem byl ujištěn, že je to ok a následek únavy ze závodu. Tady je totiž potřeba rozlišovat 2 věci: únavu po delším tréninku/závodě, což je normální stav a přetrénování, kdy je člověk dlouhodobě „v háji“.

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 04.06.2009 11:36:28

…nějaké podrobnosti by se možná daly najít při zadání hesel bradykardie a tachykardie..

Motto: ...kam až?
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.