Nízká TFmax - co z toho vyplývá?
Bartondo 16.04.2009 07:21:46
Takže jsem se nechal proklepnout sportovním lékařem a až na to že jsem plnotučnej jak hořčice a zkrácenej jak seznam slušných politiků, tak jsem dopadl vcelku překvapivě dobře :) Při analýze výsledku jsem zjistil že mi při věku necelých 31 let naměřili TFmax jen 170 (a musím podotknout že tomu asi opravdu tak bude neb i při intervalech se nedostanu s tepovkou nad 165). Moje otázka tedy zní..jak si tento fakt vysvětlit? Má to nějaké výhody a nevýhody? (nevýhody jsou mi jasnější např. několik tepů mě posune z aerobní do anaerobní fáze raz dva), popř. existuje způsob jak zvýšit TFmax?
Brno
running-observer 16.04.2009 08:08:41
Hlavně je třeba se zamyslet, jakou metodou to TF MAX zjišťovali. Většina metod, včetně cykloergometru, měří výrazně menší TF MAX. Ale o tom už tady někde je samostatné vlákno diskuze. Jinak z nízké tepovky nevyplývá skoro nic, než jen to, že pokud někde v nějakém článku se píše o určitých pásmech TF absolutními údaji (tedy ne poměrnými k TF MAX), jsou ta čísla pro Tebe nepoužitelná. Nízká TF MAX není žádná „úchylka“ ani zdravotní problém.
Ruderer 16.04.2009 08:09:13
Jdeš od sportovního lékaře a ptáš se na fóru co s TF max.? Otázka zní spíše jak dalece sportovní ten lékař byl.Mohl by ti alespoň říci jak se max. TF vypočítává orientačně (220-věk) s tím, že fyziologicky se výsledek může lišit až o 10% oběma směry. Tolik řeč odborné literatury. Pokud chceš opravdu funkční vyšetření aby jsi se mohl přesně opřít o tepy zajdi do Casri na běhátko. Tam Ti změří laktát a TF max. a odborný lékař to s tebou probere. Osobní zkušenost je skvělá. Nemůže se od boku říci kolik a kolik tepů Tě posune tam a tam. Lze to orientačně. To je moje laická odpověď . Tu přesnou Ti měl dát Tvůj sportovní lékař.
Praha
štěpán_1981 16.04.2009 09:18:43
Podle mě je těch 170 taky v pořádku. Na behej.com vyšel článek o tepové frekvenci – http://www.behej.com/…-spicky.html . Podle něho má např. přední český běžec Bláha TFmax jen 171, přičemž na ANP je na 150 tepech, což je u něj ale při tempu 3:22m/km (!). Já mám TFmax 195, ale na 150 tepech jsem někde okolo 5:00m/km a při 03:22m/km bych byl za chvíli na úplném maximu.
Takže podle mě to můžeš pustit z hlavy, protože to máš prostě jen o něco posunuté níž – ty končíš intervaly na 165, já s TFmax o 25 vyšší na 185–190, tj. jsme na tom stejně :)
Navíc je pravda, že třeba na rotopedu jsem se taky nedostal nad 170 (zjevně je pro tělo běh mnohem náročnější), záleží jak byla ta tepovka měřená, třeba ji máš vyšší (i když pokud běháš ty intervaly skoro na doraz, tak by to odpovídalo).
mirek100 23.04.2009 19:20:47
Po stanovení laktátové křivky na kole v CASRI jsem se na tuhle věc ptal, protože mi tepovka klesla proti minulému roku. Problém je podle Dr. Martinka v tom, že jsem nechodil v tréninku do vysokých intenzit. Nemyslím jet (běžet) celý trénink naplno, ale jezdit (běhat) úseky na tepovce kolem AnP. Tréninky na vyšší tepovce než je AnP nemají o moc vyšší tréninkový efekt a opotřebení (únava) je mnohem větší. U mě to při tréninku silové vytrvalosti znamenalo třeba 4× 15 minut do kopce s pauzou 15 minut mezi tím. Na běh to převést neumím, ale docela by mě to zajímalo. Letos místo kola první rok běhám a dost v tomhle tápu. Takže si myslím, že ti chybí tréninky na vyšší tepovce, samozřejmě podpořené dobrým vytrvalostním základem. Ale jak píše Štěpán, každý máme tu křivku a tepy jinak.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.