znizenie tepovej frekvencie
zrzka 12.04.2009 23:16:58
Ahoj som bezkyna zaciatocnicka a z predoslych diskusii som uz vycitala vela veci co sa tyka TF po prvom treningu (so sporttestrom) som zistila ze ked chcem schudnut tak musim behat pomalsie ako som zvyknuta a po precitani diskusii aj to ze mam o dost vyssiu kludovu tepovu frekvenciu ako trenovany bezci (okolo 73) chcela by som vediet po akom case by sa mi mohla tepova frekvencia ( kludova , aj pri treningu) znizit zatial zacinam iba striedanim rychlej chodze a 2–3 minut behu podla bezeckeho planu pre zaciatocnikov ocakavat ze sa mi TF znizi aspon minimalne v priebehu niekolkych(2–3) tyzdnov je asi zbytocne ze? :D
Praha 4
hanice 14.04.2009 07:15:49
ahoj zrzko,ja jsem si vysky TF uz prestala vsimat, protoze abych se vesla do 85%,tak to je plazeni a kdyz chci rychlejsi plazeni, mam tak 85–92% a pri 10km v Kbelich a v Peckach jsem mela 101%, Tak asi taky nejsem tabulkovej typ anebo mam spatne nastavenej sporttester nebo neco co nevim. Kazdopadne si tim nenechavam kazit radost a beham stejne vzdycky podle toho jak se citim. ale budu ocekavat na odpovedi znalcu na tvuj dotaz, protoze mne se Tf nijak zvlast nesnizila za cca 2,5 roku
Praha 4
Dav 14.04.2009 07:59:10
Tuším, že k nejmarkantnějšímu snížování tepové frekvence dochází právě u začátečníků, ale spíše než v horizontu 2–3 týdnů bych uvažoval o 2–3 měsících, nicméně za ty 3 týdny by se první reakce objevit mohly…
Praha
Lovec 14.04.2009 08:23:42
Ahoj,
já začal běhat na vánoční svátky. Na tepovku 70% jsem se musel skoro plazit. Nepozoroval jsem ohledně tepovky žádné zlepšení, ale nijak jsem to moc nesledoval. Markantní zlepšení jsem zaznamenal minulý týden, kdy jsem běžel na 70% TF max s průměrným tempem 5:50/km, kdy ze začátku to bylo spíš tak 6:40+.
Takže jak píše Dav, se zlepšením bých počítal v řádu měsíců.
Bartondo 14.04.2009 08:26:05
Navíc pokud se nepletu mají ženy obecně vyšší TF cca o 10 tepů (fyziologicky to nejsem schopen vysvětlit ale bylo v chytré knížce s názvem Běhání :)) Efekt snížení klidové TF by se měl opravdu dostavit spíše v řádu 2–3 měsíců než v řádů týdnů. A jedna rada trošku mimo klidovou TF…nicméně pokud chceš vědět jakou máš max. TF (klidová jde změřit v pohodě doma ráno) tak doporučuji praktický test a nespoléhat se na nějaké výpočtu typu „220-věk“ apod. Moje TF max by měla podle tabulek být 190 a při testu mi zjistili TF max 170…a to je sakra rozdíl.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.