Da se natrenovat beh na 10 km za jeden mesic?
czpeet 02.04.2009 21:42:55
Ahoj, rad bych se zeptal, zda je pro mne, cloveka behem nepoznamenaneho, realne ubehnout po mesici treninku 10 km? Pokud ano, jaky trenink byste doporucovali? :) Jsem 180/76, obsas si uplavu 2km, zahraju squash, zajedu 40km na kole .. tj, sport prilezitostne a zadne extremy :)
Praha 8
RostazBohnic 02.04.2009 22:03:24
Myslim, ze uplne v pohode. Me to slo, kdyz jsem pred 2 roky zacal. Mel jsem 36 let, 180cm/100kg a po mesici jsem zvladl 1/4 maraton s kopci (pravda, ze jsem obcas prolozil chuzi, ale mel jsem to za 1:02). Nikdy jsem moc nesportoval. Chce to zacit pomalu a postupne pridavat. Pravda, ze me pomohlo, ze jsem pri tom rychle hubnul.
Pres treninkove plany nejsem, snad poradi nekdo jiny.
Brno
Petr Kaňovský 02.04.2009 22:55:59
Také si myslím, že je to reálné, nicméně otázkou je, zda má nějaký konkrétní význam, že 10 km musíš uběhnout přesně za měsíc.
Určitě je dobré zkusit nejprve uběhnout 5 km, což lze například metodou střídání běhu a chůze (postupně se zvětšuje poměr času, kdy běžíš oproti času, kdy jdeš) a poté přejít k delším vzdálenostem. Tempo každého z nás je individuální, někdo se k těm 10 km dostane za týden a jinému to bude trvat 3 měsíce. To ale přece není podstatné. Důležité je, aby Tě to bavilo a abys běhal jen v takové intenzitě, abys byl schopen běhu i v další dny. Já jsem se nad 10 km dostal až po dvou měsících, přičemž jsem začínal na přibližně 3 km a pohyboval se (běh na kratší vzdálenosti nebo delší procházky nad 10 km) několikrát týdně. Přesto, nebo právě proto, nemám dojem, že bych tím „zdržením“ něco ztratil. S dalším prodloužením vzdálenosti to bylo ještě pomalejší, trvalo mi více než půlroku, než jsem se dostal k půlmaratonu a dalšího půlroku, než jsem uběhl maraton. Určitě není kam spěchat.
Na druhé straně, tréninkové plány sice mohou pomoci, ale mnohdy nezohledňují konkrétní situaci, ve které se člověk nachází. Kdybych se měl důsledně řídit například plánem, jak uběhnout maraton za 100 dní, tak bych ho neuběhl do konce života. Je samozřejmě dobré seznámit se se zkušenostmi jiných (třeba i ve věci správného dýchání, oblékání, strečinku a podobně), ale pak je dobré zvolit si tu cestu, která je Ti blízká.
Zkus to, běhej pro radost a naslouchej svému tělu. Dej pak vědět, jak pokračuješ.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.