Rozběh po 6ti nedělí
Vrtulka 12.02.2009 14:28:03
Ahoj všichni,našla jsem tu pár článků od V.Kadeřábkové jak začít po těhotenství,ale přesto se chci zeptat ,vzhledem k tomu ,že jsem rekreační běžec,jestli můžu začít po 6ti nedělí hned rychlou chůzí a sem tam popoběhnout- asi 5 km- celkem a postupně prodlužovat dobu běhu,nebo musím čekat půl roku jak někde tvrdí,než se rozběhnu.Už mám docela absťák,běhala jsem volně do 3M ,do 8M plavání a chůze,ale už jsem byla hrozně nervní ,a hlavně mi zůstlo 8 kg a kojím,takže bych se ráda vrátila ke svým KG a 5 až 1O km běhům co nejdřív,ještě čekat půl roku asi nevydržím.
Praha-východ
Vanda 12.02.2009 15:30:22
Gratuluju k mimi a přeju zdraví a štěstí! určitě se do toho pusť, jen opatrně abys měla už dobře zpevněné pánevní dno (na tom mezi tréninky stále pracuj!) – je to hrozně důležité a trvá to poměrně dlouho i těch několik měsíců, než to drží natolik, že na to není třeba myslet. Rychlá chůze je do začátku ideální, postupně s lehkým klusem (budeš asi ráda za každých pár stovek metrů), nejlépe na měkkém podkladě. Pozor – jak začneš cítit „těžký spodek“ – raději zastav a cíleně zapni několikrát pánevní dno. Jak myslíš na správné zapojení svalů, mozek jim začne vysílat ty správné impulsy, aby se sebou začaly něco dělat a opět se jejich práce zautomatizovala, na to je třeba je ale dostatečně zpevnit. ze začátku choď proto raději menší vzdálenosti. Mohly by se ale zpevnit i tím plaváním (já jsem neplavala, nebaví mně to, ale mohu to doporučit). Tip na později – ještě dlouho se mi stávalo, že jsem při svém návratu se vzrůstajícím tempem běhu občas cítila, že se ze mně všechno posype (což je samozřejmě špatně) – já se ale potřebovala vrátit hned do ligy, takže jsem zrychlovat musela a zároveň to vždycky cviky na pánevní dno patřičně dokompenzovat(!). Se zrychlováním tedy opatrně, raději déle chůze+jogging časem až přejdeš plynule do klusu a běhu, prospěje to i postavě a zrychlí spalovaní tuků a zlepší tvůj pocit.samozřejmě závod jako společenská příležitost neškodí, dáš-li na vše pozor a nepůjdeš úplně naplno (tělo to ani hned nedovolí). Setkala jsem se ale i s maminkami, které vyběhly až třeba za pět měsíců a bylo to „jako by šla naposledy včera, prostě pohoda“ – já bych ale taky tak dlouho čekat nevydržela. Každá z nás je ale naprosto individuální – tohle jsou čistě mé zkušenosti a lze se jimi řídit, nemáš-li jiný problém. Naslouchání vlastnímu tělu a jeho signálům tu proto platí dvojnásob. jen malé upřesnění, prosím – nejsem Kadeřábková. Buď mám své plné jméno nebo prostě a ještě lépe Vanda, díky a hodně zdaru a ahoj:)
Vrtulka 12.02.2009 15:45:44
Děkduji Vando,za dlouhosáhlou odpověď,určitě se budu řídit svým tělem a tvými radami.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.