Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » behani a powerlifting

behani a powerlifting

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední

siders 12.04.2006 11:39:01

Zdravim vsechny :), predne jsem moc rad, ze tohle forum existuje a ze jsem na nej narazil.

Drive jsem hodne pravidelne behal, zadne zavodeni, jen rekreacne. Ale byl jsem silene hubeny a dost atrofovany (186cm, 70kg). Zacal jsem proto chodit do fitka a behani slo stranou. Po nejakem case jsem se zameril ciste na lift (pro neznale – prevazne zakladni cviky: drep, bench, mrtvy tah; tezke vahy + nizky pocet opakovani v seriich). Jenze: nabral jsem na uctyhodnych 105kg a naprosto ztratil drive tak skvelou fyzicku. Takze ted pauzu mezi liftovanim prokladam behanim (3–4× tydne cca 6km), sice je to hodne malo, ale behani beru jen jako doplnek, kondicni rehab a cestu ke snizeni vahy. Tusim, ze se tady mezi vami najde nejaky byvaly/soucasny lifter a ma s timhle vsunutim bezeckeho treninku nejake zkusenosti. V liftu nemam ani zdaleka soutezni ambice, delam to jen proto, ze me bavi zvedat vahy. Mozna jeden problem: po dobehnuti a vecer me dost boli holenni kosti a nedovedu urcit presnou pricinu – je to telesnou vahou? nevhodnou obuvi? bezeckym terenem? nebo kombinaci s tezkymi drepy? Pokud budou mit zainteresovani nejake postrehy, diky za ne :)

siders 12.04.2006 12:24:23

Aha, tak k te bolesti v holeni jsem uz neco na foru nasel :)

http://www.aerobnitraged.com/…iewtopic.php?…

Praha

Celkem 481 km
Minulý měsíc 0 km

petrp muž 12.04.2006 12:47:36

Ahoj. Podívej se taky sem http://www.behej.com/showpage.php?…. Najdeš tam i rady ohledně běhání při vyšší váze. Ať ti to běhá :-)

siders 12.04.2006 16:32:34

petrp: diky moc. Je to komlikovanejsi tim, ze bych chtel nejak skloubit bezecky trenink prave s tim liftem. Tedy: nechci nejak moc shazovat (max tak 5–10kg), nejsem zadny spek; jelikoz jsem jiz drive pravidelne behal, necitim potrebu nejake uvodni faze „dostat se do toho“ (krome fyzicky :) ); pritom se chci dal zlepsovat v silovem trojboji a behat jen pro pocit endorfinove euforie, prokrveni a relax (vse to co v liftu nenajdu). Jak si to tak zde procitam, pripada mi, ze tyhle me tuzby jdou docela proti sobe. Proto by me zajimalo, jestli se tady prece jen nekdo nenajde, kdo by mel s touhle treninkovou kombinaci behani + silovy trojboj nejake zkusenosti.

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 12.04.2006 16:44:03

siders: Ondra má bohaté zkušenosti s obojím, věřím, že až bude mít chvilku, dá je do placu

Praha 12 - Modřany

Celkem 160966 km
Minulý měsíc 819 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 12.04.2006 18:04:11

[quote=Radek]si­ders: Ondra má bohaté zkušenosti s obojím, věřím, že až bude mít chvilku, dá je do placu[/quote] Taky jsem na něj myslel. Před dvěma roky ho ve Stromovce každou chvíli někde píchalo, teď schodil aspoň 10kg, a já už mu v běhu do 10km nestačím. A marathon? V tom se zlepšil skoro o 1 hodinu.

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !

Lukáš 14.04.2006 18:40:15

Vsechny zdravim

Mam jen jeden dotaz, pripravuje se na prazsky maraton nekdo ze Zlina?

Praha - Klánovice

Celkem 24666,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:21 (2007)
půlmaraton: 1:26:18 (2007)
maraton: 3:02:54 (2010)

Ondra1 muž 19.04.2006 20:52:27

Ahoj,

nevim, co napsat, tohle by bylo asi na knížku:) Každopádně nemam moc zkušenosti s kombinací lift-běh.

Dělal jsem kulturistiku a pak lift, asi tak 8 let, ale pak jsem s timhle krásnym sportem seknul (nebudu rozepisovat). Po nějaký době jsem začal běhat (moje maximální váha byla 92 kg, ale než jsem začal běhat, shodil jsem na nějakých 87kg – jsem ale daleko menší).

Tyhle sporty si vážně hodně, hodně „protiřečej“, na druhou stranu, pokud nemáš v liftu nějaký větší soutěžní ambice (alespoň zatím), tak si myslím, že se rozhodně skloubit dají, ale vlastně i pokud je mít budeš. Sport děláme přeci většinou pro radost, zdraví a zážitky…, takže bychom měli dělat takový, nebo takové, které nás baví a tu radost přinášejí… Když jsem začínal běhat, nebo lézt po horách se svojí tehdejší postavou, častokrát mi lidi dávali najevo (v legraci, i né zrovna příjemně) že tohle neni pro mě.

Můžeš se na to dívat z několika úhlů.

Zdravotní
pokud máš 105 kg, běh pro Tebe nemusí být zrovna ideální činnost – nadměrné namáhání pohybového aparátu. Teď nemám po ruce tu správnou literaturu a nerad bych „vařil z vody“, ale zkus si spočítat svůj BMI, ať víš, jak na tom jsi. Od určitého čísla se totiž běh nedoporučuje vůbec. Jsi ale dost vysokej, takže myslím, že bys měl být ještě v mezích.

+ lift není sport, který by nějak zásadně rozvíjel vytrvalost, nebo srdečně cévní aparát, takže běh je doplňkovým sportem, jako řemen, stejně tak kolo, plavání, chůze… Další věc je, že během (pomalým, v aerobní zóně) spaluješ přebytečný tuk – rýsuješ. Pokud si svoje výkony eviduješ, určitě Tě potěší, když se stejnou nazvedanou váhou klesneš o jednu, dvě váhové kategorie:-) Výkonnostní pohled: To je trošku složitější. Jako lifter posiluješ a rozvíjíš především bílá, tedy rychlá svalová vlákna. Ta jsou charakteristická rychlou, výbušnou silou, ale také tím, že se velice rychle unaví – dojde jim energie (jo, a taky tím, že jejich množství a vlastnosti jsou většinou dány geneticky a těžko se s tím něco dělá – ve spojení s ne zrovna ideálním tríninkovým přístupem důvod, proč naši atleti mezi sprintery rozhodně nevynikají). Optimální pro zachování a rozvoj stejných vláken by pro Tebe byl sprinterský trénink. Pokud ale chceš běhat delší tratě, od 5km výš, budeš muset zase rozvinout vlákna červená, pomalá, což je pro lift vážně trochu kontraproduktivní. Tak nějak lidsky:-) : Pokud budeš dál cvičit, skloubit se to podle mě dá bez problémů. Záleží na tom, co budeš preferovat – předpopkládám, že v tuhle chvíli lift. V tom případě bych Ti radil, běhat tak 2× týdně, maximálně 3× týdně. Intenzitu si musíš rozmyslet sám. Jak jsem psal, když budeš běhat delší běhy, nižší intenzity, bude to prospěšné pro Tvoje zdraví. Rychlostní tréninky, třeba krátké, rychlé úseky (50, 60, 100, 200 m) Ti neuberou na síle a rychlých vláknech (je známé, že lifteři jsou dobří sprinteři, nebo koulaři – pracují stejné svaly a sv. vlákna). Možná bych být Tebou zkusil kombnaci těhle tréninků – 1× týdně rychlostní trénink a 1× týdně něco delšího. Ten delší běh bych dal třetí den po nejnáročnějším tréninku nohou v posilovně, líp se zregeneruješ (hodně procvičený partie mě nejvíc bolely – byly zavalený odpadníma látkama metabolismu – třetí den po tréninku). Ten rychlostní nedávej určitě den před tím, než zas půjdeš do posky drtit nohy:-)

Co se týká bolestí holení, tak s tím mám taky zkušenosti (ale nejsem brouk pytlík, fakt ne! :) Je to způsobeno Tvojí vahou a otřesy, které bérce nejvíc zatěžují. Pak se mi stávalo, že to došlo až k zánětu okostnice holenní kosti – fuj. Dej si proto pozot na povrch, na kterém běháš (nejhorší je tvrdý – beton, asfalt…) ideální běhat v lese. A taky si kup boty s co nejlepším odpružením (ve specializovaném obchodě rádi poradí). Sáhneš sice do peněženky pro dva až tři tisíce, ale Tvoje kostra a klouby za To rozhodně stojí. Tak železu a teniskám zdar! Ondra

Motto: Zážitek nemusí být pozitivní, hlavně když je silný.

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 20.04.2006 08:43:29

Nevím, jestli k tomu mám co dodat, ale taky napíšu…

Když mi bylo 18, taky jsem chtěl nabrat svaly a začal trochu posilovat. No, dá se říci, že to postupně bylo kulturistickém cvičení. Ale zároveň jsem hrál basketbal (už jen za školu, trénink jednou týdně, ulejvárna oproti dřívějšku). Rychle jsem nabral na váhu 92 kg (mám ale 191cm). Samozřejmě jsme v posilovně také blbli kdo zvedne víc. Jestli si dobře vzpomínám, mé maximum v benchi bylo 122,5. Dřep hóóódně, už nevím kolik. Oproti tvým vahám jistě ale jen na rozcvičení. Chodil jsem běhat – trošku – dvakrát týdně tak 5–8km. S dřepy a jinými cviky to ani v tom malém množství dohromady nešlo. Po kombinaci posilovna+běh (nebo basket) jsem býval hodně unavený a postupně jsem v té době běhání opustil ve prospěch cyklistiky (úplně jiný typ zatížení nohou, s dřepy docela jde dohromady, navíc jsem jezdil spíš silově). Myslím, že i jízda na inline bruslích je podobné zatížení nohou, stejně jako lyžování. Kulturistiky jsem pak poměrně brzy zanechal (trochu poničený žaludek bílkovinnými doplňky), stal se vegetariánem, zhodil pár kilo a ke sportu se vrátil až o dost let později.

Můj názor – lifting bych s běháním nekombinoval vůbec, jde to zbytečně proti sobě. Když už nějaký aerobní doplněk, spíše kolo ( i kvůli zatížení pohybového aparátu s tou vahou, vydržíš větší zátěž bez podstatné snížení hodnoty dřepu) nebo třeba ty inline brusle. Pokud by ti šlo jen o sundání pár kilo váhy, jistě se to dá udělat i volením cviků v posilovně a ze začátku to půjde líp než běháním (máš asi slušný základ a ono 6 km uběhnout je možná v tvém případě docela málo).

Je to pochopitelně názor hodně amatérský. Prostě podle mne je základní rozhodnutí buď lifting nebo aerobní aktivity.

Praha - Klánovice

Celkem 24666,2 km
Minulý měsíc 0 km

Ondra1 muž 20.04.2006 12:34:11

[quote=vl001]Nevím, jestli k tomu mám co dodat, ale taky napíšu…

Když mi bylo 18, taky jsem chtěl nabrat svaly a začal trochu posilovat. No, dá se říci, že to postupně bylo kulturistickém cvičení. Ale zároveň jsem hrál basketbal (už jen za školu, trénink jednou týdně, ulejvárna oproti dřívějšku). Rychle jsem nabral na váhu 92 kg (mám ale 191cm). Samozřejmě jsme v posilovně také blbli kdo zvedne víc. Jestli si dobře vzpomínám, mé maximum v benchi bylo 122,5. Dřep hóóódně, už nevím kolik. Oproti tvým vahám jistě ale jen na rozcvičení. Chodil jsem běhat – trošku – dvakrát týdně tak 5–8km. S dřepy a jinými cviky to ani v tom malém množství dohromady nešlo. Po kombinaci posilovna+běh (nebo basket) jsem býval hodně unavený a postupně jsem v té době běhání opustil ve prospěch cyklistiky (úplně jiný typ zatížení nohou, s dřepy docela jde dohromady, navíc jsem jezdil spíš silově). Myslím, že i jízda na inline bruslích je podobné zatížení nohou, stejně jako lyžování. Kulturistiky jsem pak poměrně brzy zanechal (trochu poničený žaludek bílkovinnými doplňky), stal se vegetariánem, zhodil pár kilo a ke sportu se vrátil až o dost let později.

Můj názor – lifting bych s běháním nekombinoval vůbec, jde to zbytečně proti sobě. Když už nějaký aerobní doplněk, spíše kolo ( i kvůli zatížení pohybového aparátu s tou vahou, vydržíš větší zátěž bez podstatné snížení hodnoty dřepu) nebo třeba ty inline brusle. Pokud by ti šlo jen o sundání pár kilo váhy, jistě se to dá udělat i volením cviků v posilovně a ze začátku to půjde líp než běháním (máš asi slušný základ a ono 6 km uběhnout je možná v tvém případě docela málo).

Je to pochopitelně názor hodně amatérský. Prostě podle mne je základní rozhodnutí buď lifting nebo aerobní aktivity.[/quote] Já bych to takhle radikálně proti sobě nestavil. Jak kolega psal, nemá větší soutěžní ambice, a myslím, že občasný běh mu výrazně výkony v dřepu nesníží, pokud vůbec… Když má běh rád, baví ho a běhat chce, myslím si, že to skloubit jde.

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 20.04.2006 14:27:38

Ale já přece vůbec nejsem radikální, rozhodnutí je na něm. Mně to nešlo ani s mnohem menší intenzitou cvičení, nicméně každý jsme jiný. Ono se v pár řádcích taky těžko vyjadřuje. Prostě si myslím, že jsou vhodnější doplňkové sporty, pokud je lifting ten hlavní.

Praha - Klánovice

Celkem 24666,2 km
Minulý měsíc 0 km

Ondra1 muž 20.04.2006 16:21:06

[quote=vl001]Ale já přece vůbec nejsem radikální, rozhodnutí je na něm. Mně to nešlo ani s mnohem menší intenzitou cvičení, nicméně každý jsme jiný. Ono se v pár řádcích taky těžko vyjadřuje. Prostě si myslím, že jsou vhodnější doplňkové sporty, pokud je lifting ten hlavní.[/quote] To rozhodně, já to ale bral tak, že se kolega rozhodl pro běh a toho jsem se držel a proto mu hio nevymlouval – jinak jsem taky zmínil kolo a plavání… Ale ta individualita má vážně velký význam. ahoj:-) O.

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.