Běh s cukrovkou
varkaus 28.10.2008 12:35:44
Dobrý den, je mi 28 a mám cukrovku I. tupu (inzulínová pumpa). Snažím se chodit běhat, i když s velkými přestávkami, např. 4× týdně a pak měsíc nejdu vůbec, takže mi chybí pravidelnost zejména z důvodu náročné manažerské práce (i když se říká, že když člověk chce, čas si vždycky najde, že??:)). Bohužel období nicnedělání je spojeno i s příbýváním na váze (165 cm, 69 kg, doktorka mi naměřila pomocí Bodystatu optimální váhu 60 – 65 kg – mám 70 % aktivní tělesné hmoty). V kombinaci s cukrovkou je to někdy komplikované dodržovat, ale samozřejmě vím, že se cítím fyzicky velmi dobře, když mám „běhací“ období:). Můžete mi poradit, jakou zvolit intenzitu a pravidelnost běhání? Většinou jsem běhala 30 minut a poté 15 minut stepper + 15 minut posilování břicha apod, samozřejmě strečink na závěr. Ještě jeden dotaz: chci si koupit nové boty – poradíte jaké??? Při pročítání dotazů jsem se dozvěděla, že by měly být o číslo větší – poradíte mi kvalitní značku??? Děkuji Eliška
Varnsdorf
PaRi 28.10.2008 19:25:14
Ahojky, myslím, že problematika diabetu a sportovní aktivity je pro toto forum přeci jen trochu „těžká ráže“. Pokud máš insulinovou pumpu, jsi nepochybně sledována v odborné diabetologické ambulanci a tam bych se v tomto směru o radu obracel v první řadě- jen Tvůj ošetřující diabetolog přesně ví, jak máš cukrovku srovnanou a je nejlépe schopen posoudit míru rizika, která Ti v souvislosti s během hrozí. Určitě největším nebezpečím v tomto směru je náhlý pokles hladiny krevního cukru (hypoglykemie), který, pokud se nezasáhne včas, může skončit i fatálně (obzvláště, pokud člověka zastihne třeba osamělého někde v lese a nestačí včas požít cukr…) Určitě to chce obezřetnost a rozvahu. Rozhodně bych nedoporučoval tréninky v anaerobní zoně, spíše nižší intenzity, nestyděl bych se za 50–60% TF max, ze začátku bych to radši moc nepřekračoval nebo jen velmi opatrně, určitě bych si pečlivě sledoval energetickou bilanci a používal sporttester, terý Ti bude sledovat jak TF, tak energet. výdej. To jsou ale dost obecné rady, jak jsem napsal, první bych se v tomto případě začal radit v diabetologické ambulanci.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.