bolest holeni a nartu - co je spatne?
mol 06.03.2006 13:31:52
ahoj, objevil sem toto forum a mel bych lama dotaz..
kdyz se snazim behat (a vrchovate splnuju kategorii aerobni traged..) tak me vzdy boli holeni upony(slachy?) co je primo na holenich vepredu.. vypozoroval jsem ze asi pujde o problem s pokladanim chodidel.. ze se to nejak snazim „brzdit“ a chodidlo pokladat pomaleji..
jak to spravit, co by to mohlo bejt?
boty mam addidas response – vim ze to neni asi spicka, ale myslim ze jsou bezecky docela dobry
Praha - Palmovka
Pubi 06.03.2006 13:58:34
[quote=mol]ahoj, objevil sem toto forum a mel bych lama dotaz..
kdyz se snazim behat (a vrchovate splnuju kategorii aerobni traged..) tak me vzdy boli holeni upony(slachy?) co je primo na holenich vepredu.. vypozoroval jsem ze asi pujde o problem s pokladanim chodidel.. ze se to nejak snazim „brzdit“ a chodidlo pokladat pomaleji..
jak to spravit, co by to mohlo bejt?
boty mam addidas response – vim ze to neni asi spicka, ale myslim ze jsou bezecky docela dobry[/quote] Přední strana holení mě taky bolela, když jsem začínal běhat. Myslim si, že to nejsou úpony ani šlachy, ale normálně svaly, který nejsou jinak než při běhání moc zatěžovaný, takže chvíli trvá, než si na to zvyknou. Neni potřeba se tim znervózňovat, vyřeší se to samo časem a pravidelnym tréninkem.
mol 06.03.2006 14:11:50
zapomnel sem dodat ze to je bolest jako prase a dalsi 2 dny nemuzu ani chodit… a nevypada to ze b to „polevovalo“
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 06.03.2006 14:29:19
Neběháš zbytečně rychle ? Základem je hodně naběhaných pomalých kilometrů.
Podobný problém taky rozebírá M.Škorpil v poradně na Běhej.com
Lubor 06.03.2006 15:20:22
Něco podobného se u mě také projevovalo, i když pouze při běhu. Pomáhalo inkriminovanou část před během důkladně protáhnou. 1. Přitáhnou nohu za špičku chodidla k zadku – jako když protahuješ přední stranu stehen, drž chodidlo za špičku a propni holeň a chodidlo. 2. Flexe chodidla k holeni – prakticky se jedná o protažení lýtka.
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 06.03.2006 15:26:53
Ano, na holeni zepředu jsou svaly, tenounké sice, ale bolí. Strečink před běháním je to, co trochu pomůže. I po třech letech běhání mě občas tyto svaly ze začátku tréninku bolí, pamatuji si, kdy jsem je cítil i dva dny po běhání, fakt to časem přejde, věř.
Filips 10.03.2006 11:11:14
Zdravim, mimochodem dle tveho popisu te neboli ani tak svaly nebo upony od slach, ale holenni kosti… mam ten samy problem, ale i z jinych sportu… castec. je to pretizeni predniho lytkoveho svalu, ale pokud ta bolest pretrvava, jak rikas, tak je to bolest i kosti… takto mi to vysvetlila fyzioterapeutka, proste nadmerne pretizeni, protoze v te oblasti ti vlastne vaha tela stoji pouze na kostech, kolem temer zadna svalovina, takze pri delsim zatizeni se to projevi, v kazdem pripade doporucuji navstevu doktora, nejlepe sportovniho, rehabilitacniho atd. a zmirnit zatez, tj. behat pomaleji, vic se protahovat, davat vic odpocinkovych fazi atd… jo i treba takova predesla zlomenina se v tech mistech se muze po case pri zatezi projevit…
Brno
running-observer 10.03.2006 13:37:57
[quote=Filips]Zdravim, mimochodem dle tveho popisu te neboli ani tak svaly nebo upony od slach, ale holenni kosti… mam ten samy problem, ale i z jinych sportu… castec. je to pretizeni predniho lytkoveho svalu, ale pokud ta bolest pretrvava, jak rikas, tak je to bolest i kosti… takto mi to vysvetlila fyzioterapeutka, proste nadmerne pretizeni, protoze v te oblasti ti vlastne vaha tela stoji pouze na kostech, kolem temer zadna svalovina, takze pri delsim zatizeni se to projevi, v kazdem pripade doporucuji navstevu doktora, nejlepe sportovniho, rehabilitacniho atd. a zmirnit zatez, tj. behat pomaleji, vic se protahovat, davat vic odpocinkovych fazi atd… jo i treba takova predesla zlomenina se v tech mistech se muze po case pri zatezi projevit…[/quote] … a může vzniknout únavová zlomenina… Prostě zatěžování pohybového aparátu musí být postupné a jeho zvyšování pomalé…
Mato 14.03.2006 13:29:06
Tato bolest sa v anglickej terminologii nazyva shin splints, u nas ludovo povedane bolest okostnice (nie tej zubnej). Je to castym sprievodnym znakom zacinajucich bezcov, pokial sa jedna iba o svalovu bolest, je to ok- strecing jemne pred behom a viac po behu pomoze. Doporucil by som tiez 10min masirovat okolie holennej kosti ladom v igelitovom vrecku hned po dobehnuti, alebo co najskor ako je to mozne. Obycajne klaknutie si a dosadnutie na chodidla zadkom je velmi ucinny a jednoduchy cvik- napr. pri pozerani telky (nezabudni sa vsak postavit po chvili, lebo ti strpnu nohy). Ak to uz nie je iba bolest uponov a svalov, je to vaznejsie a nastal tam zapalovy proces. Potom odporucam lad a par dni kludu, az do odoznenia bolesti. Pozor na navrat- zacinat velmi postupne a pomaly. Pomoze aj ak mozes behat po makkom podklade a nie po asfalte- aspon obcas to treba prestriedat. Pri doslape nezdvihaj krcovito spicku k holeni, ale doslapavaj zlahka, skoro na cele chodidlo, ci mierne do stredu. Ak sa prilis pocujes ako ti klepu podrazky o zem, prilis dupoces a odporucam skratit krok a vedom zlahka naslapuj. Pomoze to k efektivnejsiemu a lahsiemu stylu a vyhnes sa tak aj castym zraneniam.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.