Delka "dlouheho behu"
MiBi 29.02.2008 12:47:11
Ahoj, jednou tydne bezim dlouhy beh. Jak ma byt vlastne „dlouhy“, kdyz chci za 2 mesice natrenovat na 1/2 maraton?
Nyni beham: Po: volno Ut: 6km intervaly St: 8km 70% TFmax Ct: 8km tempo 85% Pa: volno So: 10km 75% Ne: dlouhy beh 75%, 12–15 km (rad bych postupne tento den prodluzoval)
Muj problem je, ze jsem prozatim NIKDY nebezel vice v kuse, nez tech 15km. Jednou mne zacaly bolet upony po stranach kolena a pichat zespodu chodidla, a tak jsem to zabalil.
Cetl jsem, ze delka „dlouheho behu“ ma byt 1/3 celkoveho tydenni obehu. Je to tak? Diky MiBi
Štěpánovice
VanaXXL 29.02.2008 13:28:29
2–3 hoďky, na půlmaraton asi spíš stačí jen ty 2.
zse 29.02.2008 13:46:29
Myslim, ze pri treningu na polmaraton, hlavne ked si zaciatocnik tych 15 km staci. Aj to by som nedaval kazdy tyzden.Skor zvol postupny narast. Ja sice az tolko nabehane zas nemam ale snad Ti to pomoze. Ja som zabehol uz 4 1/2 maratony, ale v treningu som este viac ako 20 km nebezal. Nechavam telo nech si zvyka pomaly na vyssie davky. Este k tym 1/3 tyzdenneho objemu – myslim, ze to je vela – skor by som povedal ze dlhy beh by mal mat tak 20% az 25% z celkoveho tyzdenneho objemu. Tak to ma trebars Jack Daniels vo svojom treningovom plane na polmaraton v knihe Lore Of Running
České Budějovice, Bratříkov
fuji 29.02.2008 21:01:54
VanaXXL: Dve az tri hodky? Ty jsi blazen, ne? Doporucuji ti spise zmenit trenink. Nebehat stale to stejne, ale dat si treba i rozlozene useky s vice km, nebo fatlek atd. Kazdopadne zatez zvysuj postupne a pridavej si kilometraz. Misto 8 km dej 10, zapoj plavani a jednou tydne jdi 15 –17 km. Myslim, ze to nemusi byt kazdy tyden. To ti na pulmaraton staci. Rozhodne zapomen na to, co tu VanaXXL napsal. To by ses akorat utavil. Dulezite je si navyknout. Dobry trenink, preji!
Štěpánovice
VanaXXL 01.03.2008 06:32:31
Souhlasím s fujim, že dlouhý běh není potřeba každý víkend. Mě loni na jaře občasnej výběh na 2–3 hodiny nic špatného neudělal a to jsem téměř začínal. No nic, každej jsme jinej – jak fyzicky tak psychicky. Nejlíp asi bude ten víkendovej běh protáhnout a když to začne bolet, tak to zabalit (jak už jsi to nakonec jednou sám rozumně udělal).
Sokolov
koyama 01.03.2008 10:45:52
Také jsem zkusil zaběhnout půlmaratón ze dvou patnáctek v tréninku a upřímně, moc velký zážitek to nebyl. Rozhodně doporučuju alespoň dvakrát běžet v tréninku stejně dlouhou dobu, za jakou chceš zaběhnout půlmaratón.
zse 01.03.2008 13:45:56
No ja si fakt myslim ze pri objeme aky MiBi beha je 20+ a dokonca aj 15+ zbytocne vela. pri 42 – 47 km za tyzden je to jednoducho moc. Treba zvysit postupne celkovu kilometraz a tak sa pustit do dlhsich vikendovych behov. Samozrejme ze to pri pokuse o dlhsi beh zabalil – ma malo nabehane a taka jednorazova zataz je na telo jednoducho vela.
košice SR
runtachykard 01.03.2008 14:58:56
1/2 maratón je ekvivalentný:duševne eventuality t.j genetické preddispozície,maxim sústredenosť,rezistencia voči vonkajším vplyvom,sebavedomie,mentál práca s energiu ,prechodný reset šedej kôry mozgovej,uvoľnenosť,kontinuálna aklimatizácia a stereotyp v čo najvacsej možnej zvládnuteľnej miere.dalej ergo-ekonomicky, plynulý prenos pohybu s kladením dôrazu na efektívnosť(bez bežeckých anomálii tj.prílišne poskoky,výkyvy) s úmyslom pri najmenš vynalož práci docieliť účinok svojim schopnostiam adekvátny,zotrvačný.je potrebný feeling ako v muzike a synergia resp.kompatibilita tela ako celku,spirometricky limitované možnosti pretaviť do pohybu.popísané tréning objemy horeuvedeným pánom v rámci polmaratónu postačujú.doporučujem vtiesnať posilovnu.
Jecminek.Maselnik 01.03.2008 16:01:23
nevím, proč mám chvílemi pocit, že se akademik naučil slovensky…
Čelákovice
Láďa S. 01.03.2008 16:26:42
[quote=Jecminek.Maselnik]nevím, proč mám chvílemi pocit, že se akademik naučil slovensky…[/quote] to jo, jen není jasný, co chce vlastně sdělit..........
Vsetín
Plyšák 01.03.2008 22:34:43
Taky jsem si na Akademika vzpomněl =). Jinak už tady na jiných vláknech zaznělo, že dlouhý běh by neměl přesahovat 25% týdenního objemu. Není ale nutné ho dělat každý týden, je možné ho dát třeba jednou za 10–14 dní, ale i pak je dobré nepřesáhnout max 30% z týdne. Myslím si ale, že nejde ani tak o kilometráž, jako spíše o čas, který během strávíš, protože tyto běhy se běhají na nízkých intenzitách (55%-70% maxTF). Já běhám jeden běh 2+hod jednou za 14 dní, ale každý týden se snažím jít jednou mezi 1,5 – 2 hod (okolo 70%, TF 20–25km). Ze začátku mě bolívaly kyčle, ale teď je to v poho a celkem mi to vyhovuje, a to nemám moc vysokou kilometráž cca 60km týdně. Takže chce to čas a postupně na námahu a zvyšování zátěže tělo připravit.
Šnek 03.03.2008 08:49:38
[quote=koyama]Také jsem zkusil zaběhnout půlmaratón ze dvou patnáctek v tréninku a upřímně, moc velký zážitek to nebyl. Rozhodně doporučuju alespoň dvakrát běžet v tréninku stejně dlouhou dobu, za jakou chceš zaběhnout půlmaratón.[/quote] Tentokrát nemohu souhlasit. Podle mých zkušeností (přiznávám, že nejsou zase tak bohaté) těch 15 km (alespoň 3* v měsíci) v přípravě na půlmaratón je v pohodě.
KaatjaK 03.03.2008 17:35:22
Taky si myslím, že nějaké extra dlouhé výběhy (2–3h) jsou na pohodové zvládnutí půlmaratonu zbytečné. Teď sice neběhám – momentálně dělám trojskok a dálku :) , ale když jsem ještě byla běžec, tak jsem odběhla dvacítku (Krušovický soudek) v pohodě z tréninku na 1500 a 3000m. Takže kromě tréninků na dráze a kratších výběhů po lese (6–8km) jsem šla maximálně jednou za týden 10ti – 14ti km klusík.
Sokolov
koyama 03.03.2008 18:45:08
->Šnek: To jen potvrzuje mou teorii, že každý jsme jiný a odpovědi nejdou zobecňovat. Já jsem při půlmaratonu, na který jsem „natrénoval“ pár patnáctkama taky neumřel. :) Ale než se protrápit posledními třemi kilometry půlmaratonu (skoro jako závěrečnými kilometry maratónu) k času 1:45, lepší přidat trochu na délce i v tréninku a zaběhnout si bez „maratónské zdi“ čas výrazně pod 100 minut. Nicméně věřím, že pokud má někdo slušně rozvinutou obecnou vytrvalost, nemusí se trápit ani po kratších tréninkových dávkách.
->KaatjaK: Já doporučoval alespoň 2× běžet v tréninku po stejnou dobu, jakou plánuju běžet půlmaraton. U mě to při pomalejším tempu v tréninku dělá asi 18km (max. 19km). 2–3 hodiny běhu, jen pokud se dotyčný chystá takového času dosáhnout při půlmaratonu.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.