úplně od nuly
Bedede 29.01.2008 12:38:53
Ahoj, je mi 38, ve 20 jsem behal i 25km a 2× absolvoval 111 ( 1km plav, 100km kolo, 10km beh), pak sel zivot jinak a tak se da rict, ze jsem na 20let:-( vypad ze cviku. Dnes jsem zacal behat, dal jsem 20min a stopro bych snesl vic, ale myslim, ze bych mel zacit hodne pomalu. Muze nekdo poradit, jak zacit? Casem bych chtel zabehnout maraton:-) Kolik je potreba nabehat? A jak dlouho by mel clovek trenovat? Vim, ze to budu pocitat na mesice, ale budu moc rad, kdyz mi poradite. Dik Tom
ED 29.01.2008 15:40:02
Drahý Bedede, taky jsem kdysi vlétl na forum a chtěl odpovědi. Najednou. Všechny. Hned. Jenže to tak úplně nejde. Velmi dobře se dá hledat, jsou tu stovky vláken, třeba: http://forum.behej.com/…-zacal-behat http://forum.behej.com/…-na-rok-2008 http://forum.behej.com/…elnem-behani http://forum.behej.com/…enny-maraton
- jen opravdu střílím, třeba pro Tebe budou zajímavější úplně jiné témata.
Myslím, že v počátku není moc co zvláštního vymýšlet, jen běhat co to dá (spíš déle než rychle) a odpočívat, kdykoli Tě začne tahat. Po pár týdnech budeš rozběhanej a a hlavně rozečtenej – a pak už budou i Tvé otázky snáze odpověditelné ;) good luck!
jirka27 30.01.2008 07:53:07
Ahoj, já mám kamaráda a ten taky začal asi po 20 letech a maraton běžel asi po roce co začal běhat, takže to určitě jde. Já osobně běhám asi tak 400–600km/měsíc, ale na start maratonu bych si netroufnul, protože si myslim, že je to málo, abych ho uběh v nějakým slušným tempu a bez větších problémů a na to abych potrénoval víc jsem moc línej. I když letos se mě jeden maraton v termínovce líbí – a to etapový v Českých ráji, ve třech dnech bych ho snad v tom krásným prostředí moch odběhnout…
Jecminek.Maselnik 30.01.2008 08:15:37
omlouvám se za off topic, ale jak se může člověk, který uběhne kolem 600km za měsíc bát maratonu? Při takové kilometráži se některé Tvé tréninky musí délkou maratonu blížit…
Ironjozef 30.01.2008 08:52:33
Tiež mi je to divné, ja sa mesačne nemôžem dostať cez 250km, ale maratón môžem bežať prakticky hocikedy. Pri tejto 400–600km kilometráži nutne musí byť aspoň jeden beh v týzdni dĺzky cca. 35km a viac … . Inak s tými začiatkami – je tomu presne 2 roky, čo som začal behať – 1. rok úplne bez ambícií, bez toho že by som o behu čo-koľvek vedel. Druhý rok som začal behať tiež len tak pre nepribratie, trochu zmysluplnejšie som začal od Júna a v Júli som dal 1. maratón a potom ešte 2 v rámci Ironmanov. Pred tým som nikdy nebehal – iba plával a kolo. Včera – na počesť môjho 2. výročia začatia s behaním som si dal tréningový polovočný za 1hod 32min – netvrdím, že je to rýchle, ale pre mňa je to významný posun. Takže so s toho celý happy. Podľa mňa po polročnom tréningu normálny zdravý človek vo veku 30 – 40 maratón zabehne a to v čase okolo 4hod aj keď predtým športoval iba príležitostne.
Šnek 30.01.2008 09:34:58
[quote=jirka27]Ahoj, já mám kamaráda a ten taky začal asi po 20 letech a maraton běžel asi po roce co začal běhat, takže to určitě jde. Já osobně běhám asi tak 400–600km/měsíc, ale na start maratonu bych si netroufnul, protože si myslim, že je to málo, abych ho uběh v nějakým slušným tempu a bez větších problémů a na to abych potrénoval víc jsem moc línej. I když letos se mě jeden maraton v termínovce líbí – a to etapový v Českých ráji, ve třech dnech bych ho snad v tom krásným prostředí moch odběhnout…[/quote] kilometráž 400–600 km/měsíc a netroufneš si na maratón? To musíš být hodně bázlivý. http://behyaostatni.blog.cz/
jirka27 30.01.2008 12:55:18
no já bych asi ten maraton nějak uběhnul, ale spíš jde o to jak… na to abych ho uběhnul v nějakým aspoň trochu slušným výkonu to prostě nestačí, to poznám třeba na 25, to je vzdálenost, kterou z toho jakž takž dám, ale už cítím, že 17 navrch už by bylo složitý… a abych běžel maraton jenom kvůli čárce, že jsem ho absolvoval to mě neláká, to radši jdu běhat někde do lese než abych to tlouk někde po dlažbě…
lastboyscout 30.01.2008 13:33:04
A směl bych vědět jaký si v Tvém případě představuješ „slušný výkon“ ? Nemyslím to nijak pejorativně, spíš by mě to při těch objemech zajímalo…
jirka27 31.01.2008 08:00:13
No kdybych věděl, že mám naběhaný tolik, že to můžu běžet někde v tempu 3:30 na kilák a že mě to uplně nedodělá tak bych to asi zkusil, ale to bych musel ještě něco přidat a to je při tý lenosti složitý, abych se donutil.
Praha 1
Honzarunner 31.01.2008 13:22:15
[quote=jirka27]No kdybych věděl, že mám naběhaný tolik, že to můžu běžet někde v tempu 3:30 na kilák a že mě to uplně nedodělá tak bych to asi zkusil, ale to bych musel ještě něco přidat a to je při tý lenosti složitý, abych se donutil.[/quote] ahoj.....ty beháž 400–600km měsíčne a rikaš že si linej!?!btw to sou ultramarathonsky kilometraže tak taky moc nechapu že bys ten marathon nedal...................................!?!
jirka27 01.02.2008 07:58:11
ahoj Honzo, hele jestli to jsou ultramaratonský kilometráže to teda nevim, to si nemyslim, a línej opravdu jsem, protože donutit se k pořadnýmu tréninku nějak nemůžu dokázat, i když každý rok si říkám, že bych to měl zkusit, ale pak vždycky zasáhne lenost… já trénuju bez nějaký plánováný přípravy, prostě běhám podle toho jak se mě zrovna chce, když se cítím dobře běžím víc a obráceně, a třeba úseky jsem se třeba loni donutil běžet asi tak dvakrát… a z toho ten maraton nepůjdu, abych se tam pak někde trápil na to já moc nejsem, teď jsem třeba týden po nemoci běžel závod desítku kros a to bylo hrozný, i když jsem to běžel jenom tréninkově tak jsem si to teda užil a ty pocity když ti nejdou nohy do kopce ani z kopce a sotva dýcháč nějak často nemusim…
Trutnov/Praha
peca_p 01.02.2008 11:14:34
[quote=Honzarunner]ahoj.....ty beháž 400–600km měsíčne a rikaš že si linej!?!btw to sou ultramarathonsky kilometraže tak taky moc nechapu že bys ten marathon nedal...................................!?![/quote] To si nemyslim. Já se teď snažím naběhat 400km za měsíc za ultramarotonce se nepovažuju. A znám lidi co mají jako hlavní trať 5km a běhají kolem kolem 500km za měsíc. Je pravda, že oni nic moc jinýho než běhání nedělaj. Pak se to dá zvládnout. Při jednofázovym tréninku je podle mě maximum kolem těch 400km/měsíc, aby člověk naběhal víc už je potřeba trénovat dvoufázově. Myslim si že kilometráž zhruba 400km/měsíc na maraton stačí, ale je to takový minimum…
Vsetín
Plyšák 01.02.2008 12:08:36
to Jirka27: Baběrát v tréninkovém plánu na maraton za 2:30 má kilometráž od cca 100 do 130km za týden, což odpovídá tvým dávkám. Myslím že je důležité (jak tady už několikrát psal Mato) neztratit kontakt s rychlostí a alespoň jeden trénink týdně věnovat rychlosti – pár sprintů, doplnit nějakými úseky typu 2–3×5km v tempu 10, přidat kopce a kvantitu (ve tvém případě obrovskou) nahradit kvalitou. Uvidíš, že zrychlení při tvé vytrvalosti bude rychlé. Taky není špatné použít měřič TF a běhat na tepy, tlačit AEP a ANP nahoru k maximálce.
Ironjozef 01.02.2008 14:09:26
to peca_p prečo si myslíš, že 400km/mesiac je na maratón minimum, možno tak minimum na maratón pod 2:40, ale veď väčšina z tohoto fóra sa k tým kilometrom ani len nepribližuje a maratón zabehnú. Podľa mňa na maratón na rekreačnej úrovni stačí 120–150 km/mesiac + doplňovať inými aktivitami
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 01.02.2008 14:21:24
Z vlastní zkušenosti vím, že 120–150km měsíčně stačí na rekreační zaběhnutí. Jirka27 měl napsat, že se bojí, že ten maraton nezaběhne pod 2:30h :) To chybějící „pod 2:30h“ pak vyvolává dojem, že jen k prostému zaběhnutí maratonu (třeba v pohodovém tempu 6:15min/km) je potřeba naběhat 400–600km měsíčně, což je zavádějící.
Sokolov
koyama 01.02.2008 14:48:29
Se 120–150km bych úplně nesouhlasil. Každý potřebuje něco jiného. Pokud 3–4 měsíce po sobě neuběhnu 200–250km, do maratónu nepůjdu, protože bych se neskutečně trápil i při rekreačním tempu. Od přírody zvládám spíš vyšší intenzitu než pomalý dlouhý běh. Nějakou tu vytrvalost prostě nabrat potřebuju. Neznamená to ovšem, že bych se potřeboval pouštět do 400 a více km.
Btw. Na druhou stranu má drahá polovička běhá z měsíčních dvoustovek ultramaratony. Jak říkám, každý potřebujeme něco jiného.
Trutnov/Praha
peca_p 01.02.2008 15:22:34
[quote=Ironjozef]to peca_p prečo si myslíš, že 400km/mesiac je na maratón minimum, možno tak minimum na maratón pod 2:40, ale veď väčšina z tohoto fóra sa k tým kilometrom ani len nepribližuje a maratón zabehnú. Podľa mňa na maratón na rekreačnej úrovni stačí 120–150 km/mesiac + doplňovať inými aktivitami[/quote] To jsem psal podle vlastní zkušenosti. Před maratónem jsem měl zhruba takovou kilometráž. A to mi ještě dost lidí řikalo, že jsem toho naběhal málo… Ale asi máš pravdu, že proto aby ho člověk uběhl na rekreační úrovni (to nemyslim nijak špatně) tak asi není potřeba naběhat tolik km. Určitě to je dost individuální.
Ironjozef 01.02.2008 15:27:41
moja skúsenosť – pred 1. maratónom nabehal som asi 500km, ale za posledných 6 mesiacov. Samozrejme išlo o to dobehnúť a tak sa mi to zapáčilo, že som odvtedy naozaj začal behať.
Raškovice okr. FM
minusak 01.02.2008 16:30:46
[quote=peca_p][quote=Ironjozef]to peca_p
Podľa mňa na maratón na rekreačnej úrovni stačí 120–150 km/mesiac +
doplňovať inými aktivitami[/quote] To jsem psal podle vlastní zkušenosti.
Před maratónem jsem měl zhruba takovou kilometráž. A to mi ještě dost
lidí řikalo, že jsem toho naběhal málo… .[/quote] No já bych byl
v tomhle opatrný. Sám jsem při prvních maratonech doplatil na nízkou
kilometráž. Dnes vím, že dva předposlední (ne poslední) měsíce
potřebuji minimálně 250km. A někdo asi i víc. Tady je těžko radit.
Marathon je totiž závod v běhu, ne pochod.
Ironjozef 01.02.2008 20:55:08
to Minusak ale to my triatlonisti-hobíci v sezóne takmer nikdy nedosiahneme – tých 250km, lebo musíme ešte kolo a plavčo. Ale taktiež je pravda, že ironmanský maratón sa často zmení z behu na pochod mŕtvol :) .
Dobřichov
honzaherda 01.02.2008 21:10:13
je to individuální, na 4hodiny člověk nemusí mít extra naběháno, stačí alespoň nějaká 25ka v tahu, ne 5× týdně 3km. Já jsem rád za 3:32, 3:37 co mám v Unhošti loni a letos. No a při železňákovi jsem měl lehce nad 4h, ale to bylo ovlivněno Red-bullem páč mi nesedl a bylo mi pak blbě. Je fakt, že dost lidí už M chodí (ti 13 a víc hod)
ironman 02.02.2008 10:01:29
IM je jina pohadka, scita s vytrvalost z disciplin. 250km staci bohate, za predpokladu, ze kazdy tyden das na kole delsi svih pres 2h.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 02.02.2008 10:34:08
Já loni zaběhl svoji maratonskou premiéru a ačkoli jsem zpočátku roku
pravidelně „dával“ přes 200 km měsíčně, v posledních
2 měsících před
závodem jsem měl „výpadek“ a naběhal jen něco přes 150 km. Přesto
jsem to zaběhl v čase ne sice superrychlém (3h51min.) ale zato celkem
v pohodě. Když to zhodnotím zpětně, tak některé tréningové třicítky
mě „zmordovaly“ víc. Jinak co se užitečných rad týče, zdá se mi
docela dobrá knížka Běhání – od joggingu po marathon od M. Škorpila a
A. Tvrzníka. Sám z ní čerpám rady a snažím se i běhat podle jejích
tréningových plánů.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.