Sledované údaje v tréninkovém deníku
Brno/Havířov
forest 20.11.2007 21:38:01
Ahoj, zajímalo by mě, které údaje sledujete vy v tréningovém deníku.
Můj příklad: Den, Datum, počet fází, nemoc, závod, slovní popis tréninků, popis, Suma čas, Tri čas (plav-kolo-běh), Plavání čas, P km, Cyklistika čas, C km, Běh čas, B km, Posilování, Běžky čas, Běžky km, Skialpy čas, Skialpy výškové metry, Ostatní aerobní aktivity, Aktivity s mapou, Cyklistika silnička (km), Cyklistika MTB (km) a pak sloupce s kilometry pro jednotlivé boty
Co si dál zaznamenáváte? Evidujete si časy/kilometry např. v rozdělení OV,TV,ST,atd? Poměry asfalt a měkký podklad?
Žilina
Pefo 20.11.2007 22:49:38
Keď mi šlo viac o výkony ako teraz a mal som tlačené denníky s VTU (všeobecné tr.ukazovatele) a STU (špeciálne tr. ukazovatele),zaznamenaval som si prakticky všetku pohybovú aktivitu dlhšiu ako pol hodiny – teda čo sa týka behu-tak kilometre v rôznych rýchl.pásmach (hoci nie podrobne,lebo ako chodec som beh použival skôr ako regeneračný doplnok),počet km v chôdzi v rôznych rýchl.pásmach-tu už podrobnejšie,lebo hlavne v nej mi išlo o výkony.Zapisoval som si vlastne všetko – posilovanie,bežky,plávanie,regeneráciu,pulzy.....Na čo som bral však veľký dôraz a pripisujem veľký význam aj teraz,sú pocity…To mi pomohlo naučiť počúvať vlastné telo,z čoho čerpám doteraz.Teraz si píšem už len tie km do zošita,v posl.čase už len tu do hitparády na behej com:-). Ako spomenul v ktoromsi príspevku Maťo – telo sa opotrebuva aj ked nič nerobí,už len tým že starne..Každé zranenie je obrana organizmu,keď má toho dosť-pýta si oddych.Jasné že som sa počas kariery nevyhol zraneniam,bolo to však vždy z pochopiteľného dôvodu,keď som prešiel za hranu a to telo nepočuval-teda určite nie ako teraz.Ako mladý som nemal problém po diskotéke do rána do 3tej ráno vstať na nohy ako junák a ísť prakticky nevyspatý 30km-vždy som sa na tom bavil,že prvých 10km som ešte spal,potom som sa zobudil a mal som už lpred sebou len 20km.Aj takéto veci som si písal-diskotéka do rána + čo som vypil napr… (pivo,víno…).Teraz?Po návšteve do 23hod. a pár deci ráno vstávam na etapy…to je však prirodzený proces starnutia…Všetko je však o skusenostiach a k tým mi pomohlo aj to poctivé zaznámenávanie si práve tých pocitov do denníka a všetko,čo som považoval za dôležité…Preto možno napriek vyše 100tis km,ktoré mám v nohách,verím,že moje telo ešte nepatrí do šrotu,hoci o nejakých vrcholových výkonoch už ťažko môžem hovoriť.Ale šport – pre nás všetkých na tomto fore hlavne beh,nie je však len o nich,preto verím,že ešte niečo,hoci už len na výkonnostnej,postupne rekreačnej urovni pobehám.Neviem si totiž predstaviť začínať behať po 20 ročnej odmlke…:-)
Jecminek.Maselnik 21.11.2007 08:41:54
v deníku sleduju, co mi tam garmin nazází:-).
Tzn. tepovku, čas, úseky, průměrnou rychlost, atd. co se dá z gps o výkonu venku vysosat včetně mapy, převýšení či počascí. Na kole, oproti běhu, navíc i kadenci. Poznámku slovně pouze událo-li se něco zaznamenáníhodného. Ručně zapisuju plavání a posilování s celkovým časem a do poznámky složení. U běhu i kola eviduju i „nářadí“ tzn. které kolo a jaké boty, abych měl přehled, kolik toho má co za sebou.
Kromě toho nepravidelně měřím ráno klidový tep a rovněž nepravidelně zapisuju váhu.
Šnek 21.11.2007 16:33:59
Já toho moc nesleduju. Zapisuju si všechno jen do malýho diáře, kde je na měsíc jedna stránka a na každý den jeden řádek. Píšu si tam jak u běhu tak u kola většinou pouze vzdálenost a čas, případně nějaké extrémy počasí (přes 30 stupňů, sníh, vítr a tak). Občas si tam dopíšu jedním slovem nějakou poznámku jak jsem se cítil (perfekt, gut, nic moc …) a potom taky pokud mě něco bolelo. U ostatních sportů eviduju zpravidla jenom čas (plavání, chůze, cvičení). Tepovku nijak nesleduju (běhám třema rychlostma /relax, svižnějc a skoro naplno/ a podle toho v jakém stadiu přípravy se nacházím, si před tréninkem zvolím, jakou z těch 3 rychlostí poběžím i když to pochopitelně ne vždy dodržím. Netrénuju prostě vědecky, ale jak to zrovna cítím. http://behyaostatni.blog.cz/
Mato 22.11.2007 09:08:39
Myslim Forest, ze si pises zaznamy do podobneho/rovnakeho denniku :) Ja si zapisujem iba cislo cyklu, datum, ci rano a/alebo vecer, pocet faz a treningovych dni (prip. pretekovych) a pocet kilometrov. Pasma mam rozdelene na OV, TV a RV (do 75% max, do 88% max, nad 88%max). Samozrejme si napisem slovne kde a co som behal, s kym a ako som sa citil. Ak su useky, tak ich dlzka a pauzy. Ine aktivity si moc nezapisujem, maximalne si tak napisem, ze som bol 4 hod. na bicykli, ci 40km na korculiach, ale nezratavam to, lebo neverim, ze mi to moc vo vykonoch pomoze, skor mi to uberie. Ak viem dovod, preco sa mi zle bezi (stres, malo spanku, pitie…), tak si to napisem, aby som vedel (napr. nafigu sa bezalo- malo spanku, vela prace, vela pitia… alebo super beh- konecne som si pospal 10hodin). Ak si nezapisem hned v ten den, co som bezal, tak vzdy nad tym potom stravim aspon 30 minut, nez si 3–4 dni dopisem. Ak to robim hned, tak to mam za 5min z krku.
Dooma 22.11.2007 11:50:28
Já zapisuji do Tréninkového deníku od Grady (ten se Šebrlem na titulní straně). Do speciálních tréninkových ukazatelů nyní zapisuji vždy uběhnutou vzdálenost v km a mám to rozdělený podle temp, podle rychlosti běhu. Je to 12 kategorií, první (nejrychlejší) je 8,5 m/s a rychleji a nejpomalejší 3,5m/s a pomaleji, interval je 0,5m/s. Navíc mám poznamenané, že třeba 7 a 8 položka je nyní moje ANP a 5 položka je moje ST. Dále sleduji kilometry ABC nebo speciálních běžeckých cvičení a kilometry naběhané do kopce. Neběžecké ukazatele sleduji Obeené posilování (min), činka (tuny), doplňky (plavání, kolo, lyže – km) a také kompenzační cvičení (min). Občas měřím také ranní tepovku a ranní hmotnost.
Liberec
Advid 22.11.2007 14:09:33
papírový deník-běh:
datum, denní doba (ráno, odp,.), teplota, km, doba běhu, tempo, průměrná tepovka, max. tepovka a poznámka, kam píšu, jaké to byl úseky v případě úseků nebo třeba, že byl sníh
deník v excelu-běh: To, co do papírovéjo, ale bez denní doby a teploty a plus boty a co mě bolí
papírový deník – plavání: motivy a počet kilometrů
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 23.11.2007 17:39:24
Postupem času jsem nějaké údaje vynechal, nebo naopak přidal. V současnosti zaznamenávám: boty, smajlíkem pocit, teplota, denní doba (pro jednoznačnost čas startu), trať, čas a prům TF, příp. mezičasy a pocity, taky si píšu, co jsem měl na sobě za oblečení, ale to sám netuším proč… :) V excelu jen trať, čas, prům. TF, příp. krátkou poznámku a do diáře jen uběhané km – zde eviduji, kolik mají které boty odběháno… Je to hodně složité, ale proč to dělat jednoduše, když to jde i takto, že? :D
Dobřichov
honzaherda 23.11.2007 18:58:05
já zapisuju do excelu km, boty ve kterých běžím a poznámka typu volně, závod a toť vše :)
Praha 2
Serža 24.11.2007 23:48:03
do excelu výsledky závodů (porovnání za roky zpět), km na MTB, silnice, plavání, běh (za jednotlivý měsíce) a pak v Suunto Training Manageru co mi dává Suunto t6 (s čidlem na kolo, běh a tepákem) + údaje o počasí, případně poznámku k záznamu (např.že občerstvovačky byly dobrý/špatný atd.)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.