Na co se zaměřit v tréninku?
makoshark 09.09.2007 11:18:18
Dá se z faktu, že při závodě na deset kilometrů pro mě bylo omezením v tempu běhu tuhnutí nohou, naopak dýchalo se mi velmi dobře (ani jsem se moc nezadýchal), usoudit, na co se zaměřit v tréninku? Co je třeba vylepšit? Takhle mám špatný pocit, že nevyužívám dech naplno, protože mě dřív začnou brzdit nohy.
Dooma 09.09.2007 12:17:19
Možná zkusit posilovat…ne činky a tak, ale takové kruhové posilování, kde je několik cviků…nějaké hopsání, rychlé kliky, výstupy atd s krátkou pauzou. Možná…pokud na tom oběhově si dobře…já měl zase včera při závodě obrácený problém (po měsíci neběhání), silově v pohodě ale prostě jsem se téměř dusil…
makoshark 10.09.2007 15:24:48
Já na jaře a v zimě celkem posiloval, ale je fakt, že jen cca jednou týdně, za to s větší intenzitou (jeden den v týdnu jsem měl vyhrazený jen na posilku, už jsem pak neběhal). A i když jsem neposiloval nějak „kulturisticky“, snažil se o hodně opakování s menší záteží, tak to nejspíš nebylo pro běžce nijak ideální. Silově jsem na tom evidentně špatně i proto, že nejsem schopen nějak slušně běžet závod ve zvlněném terénu; prostě kvalita mých závodů v kopcovitém terénu je mnohem nižší než závodů po rovině. Ale rychlostně (myslím maximální rychlost) na tom jsem celkem dobře, asi běžecká síla a max. rychlost spolu tolik nesouvisejí.
Dík za rady. Zkusím kromě těch různých cviků i třeba fartlek apod.
Dooma 10.09.2007 20:05:21
Jo zkoušej a uvidíš, co Ti pomáhá. Můžeš zkusit také běhat kopce…třeba jednou týdně…jednou chodit třeba krátký (50–150m) rychle a jindy zase delší (500–1000m) volněji třeba dle tepů. To Ti pomůže získat speciální běžeckou sílu. Mimo jiné je dobré pokud máš možnost, na měkkém povrchu (tráva, piliny) chodit odrazy (=odpichy) do kopce. Nebo třeba také skákané svahy…je toho hafo:-)
userX 07.08.2008 19:30:45
Jak vypadají takové odpichy do kopce??
Brno/Havířov
forest 07.08.2008 22:43:53
http://www.lydiardfoundation.org/…ningdvd.aspx ale těžko říct jak to zvládneš technicky
userX 08.08.2008 08:23:15
Dík ;)
makoshark 11.09.2008 22:04:44
Tak pomáhají mi hlavně delší svahy, těch 500–1000m. Potřebuju hlavně silovou vytrvalost. Jinak během léta jsem kvůli zlomenému prstu na noze deset dní jezdil na kole a subjektivně pak cítil zlepšení – nedal by se i vhodně zařazovaný trénink na kole použít ke zvýšení silové vytrvalosti?
Dooma: Koukal jsem na tvoje stránky a vidim, že jsem s tebou běžel loni v Karlíně, byl jsem ten druhej a nebylo to o minutu, ale o 45 vteřin a kdybych nepopletl trasu, tak by byl rozdíl ještě menší:) Jdeš si tam letos zas pro soudek?;-)
Brno
tuta 12.09.2008 08:50:03
No ja o tom kole taky uvazuju, protoze silove jsem na tom tragicky. Na kole mi staci jet jen chvilicku a jen trochu do kopce a hned zacnu citit stehna, tak minimalne pro lepsi vybalancovani svalu by to smysl mit melo.
Dooma 18.09.2008 12:28:09
[quote=makoshark]Tak pomáhají mi hlavně delší svahy, těch 500–1000m. Potřebuju hlavně silovou vytrvalost. Jinak během léta jsem kvůli zlomenému prstu na noze deset dní jezdil na kole a subjektivně pak cítil zlepšení – nedal by se i vhodně zařazovaný trénink na kole použít ke zvýšení silové vytrvalosti?
Dooma: Koukal jsem na tvoje stránky a vidim, že jsem s tebou běžel loni v Karlíně, byl jsem ten druhej a nebylo to o minutu, ale o 45 vteřin a kdybych nepopletl trasu, tak by byl rozdíl ještě menší:) Jdeš si tam letos zas pro soudek?;-)[/quote] Kolo je super. Když nemohu naplno běhat, jezdím také na kole. Snažím se ale na kole trénovat (ne jen jezdit), takže jezdím třeba 200 metrové úseky do kopce rychlou kadencí opakovaně za sebou. Nebo 5-ti minutové úseky na tepy atd.
Jj…já si nepamatuji o kolik to bylo…psal sem zhruba o minutu…tak nakonec 45 sekund no:-). Uvažuji o tom, ale ještě nevím. Buď poběžím to anebo půjdu klasický pětiboj (dálka, oštěp, 200m, disk a 1500m) na závodech tuším na kotlářce.
Mato 18.09.2008 13:09:06
Myslis skrateny desatboj s vynechanim 5tich disciplin, nie? :) Keby si isiel klasicky patboj, tak Ta caka plavanie, serm, jazda na kole, strelba a beh…
Ked sme pri tom bicyklovani – pokial nemate zranenie alebo nemusite drasticky obmedzovat kilometraz behu kvoli obavam zo zranenia, tak stale a uplne plati pravidlo specificnosti. T.j. ked mas hlavnu disciplinu beh a na nu trenujes, aby si bol rychlejsi, tak musis behat. Ak je problem v sile, tak treba behat kopce (kratke a dlhe), robit odrazy (do kopca aj na rovine, abcd…), pripadne robit specificke cviky v posilnovni. Bicykel nedokaze nahradit beh- nikdy. Je to dobry aktivny odpocinok, pripadne pomocka pri zraneni na udrzanie sa v kondicii, ale specialnemu treningu nepomoze, skor prave naopak, lebo je to uplne iny pohyb a zamerany na ine svalove partie s inym rozsahom pohybu. Ak vsak ma bezec velke nedostatky, tak kazda silovo zamerana aktivita asi pomoze. Nie vsak viac, ako specificka- bezecka. Pri silovo zameranych cvikoch treba ist cez cely rozsah pohybu, tak ako pri behu. To na bicykli nie je mozne, kedze sa clenkom a prstami na nohe vobec nepracuje a cyklicky pohyb nohy neopisuje tu istu trajektoriu, ako pri behu. Videli ste niekedy cyklistu behat? To je hrozny pohlad. Dovod- nespecificnost pohybu. Posed ako na serbli, clenky tvrde bez dvojitej prace, dopad na patu, ziadne aktivne tlmenie doslapu, nadrozmerne vyvinute kvadricepsy, nedovivinute (pre beh) hamstringy a zdvihace a pritahovace, inak rozvinute lytkove svaly. Kto chce dobre behat, musi najma a predovsetkym behat. Ani X tisic kilometrov na bicykli Vas (pokrocilych bezcov) neposunie nikam.
Dooma 18.09.2008 18:08:14
[quote=Mato]Myslis skrateny desatboj s vynechanim 5tich disciplin, nie? :) Keby si isiel klasicky patboj, tak Ta caka plavanie, serm, jazda na kole, strelba a beh…[/quote] Klasický pětiboj je dálka, oštěp, 200m, disk a 1500m. Moderní pětiboj je střelba, šerm, plavání, běh a jízda na koni. Jízda na kole v žádném takovémto pětiboji nefiguruje pokud vím.
Mato 19.09.2008 16:05:17
Hahaha, jasne, mal som na mysli kona a napisal som kolo. Naviac to nie je ani slovenske slovo. Asi preto, ze dalej v texte som pisal o bicyklovani. Osobne som este nepocul o „klasickom“ patboji a to sa pohybujem v atletike uz skoro 2 dekady… Mozno je to Vasa ceska specialita.
Dooma 19.09.2008 16:19:15
Tak jsem hledal ve slovenštině na googlu a nenašel jsem informace o klasickém pětiboji v našem smyslu (dálka, 200m, oštěp, disk, 1500m). Našel jsem pouze antický pětiboj (říká se tomu také klasický), je to ale přímo to, v čem se soutěžilo na starověkých olympiádách, čili místo běhu na 1500m tam je zápas a běh na 200m byl dle nich o 10–20 metrů kratší. Pokud si ale v češtině zadáš do googlu „klasický pětiboj“, najdeš několik odkazů na oficiální závody konané v klasickém pětiboji (200m, disk, dálka, oštěp, 1500m) a tento termín je u nás zažitý. U vás se možná tyto závody tolik nekonají. Také jsem se dočetl na wikipedii, že právě kvůli klasickému pětiboji se moderní pětiboj jmenuje „moderní“, aby se to odlišilo:-).
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.