Úraz při běhu - kde mohla být chyba?
jfeg 27.06.2013 14:51:05
Zdravím, potřeboval bych poradit. Před časem se mi stal úraz při běhu asi na 18km, najednou mě vzadu v lýtku ve svalu píchlo a byl konec. Nemohl jsem pořádně došlápnout, stoupnout na špičku ani náhodou. Vyšetření (naštěstí) nic prokazatelného neukázalo (ufff), a tak zavěr byl natažená svalová vlákna. Klid minimálně 14 dní, já radši měsíc, nejsem už žádný mladík (42).
Proč sem píši.. někde jsem zaznamenal poznámku, že protahování v průběhu běhání nebo snad po doběhnutí není správné, že svaly jsou v té době „napumpované“ a mělo by se cca hodinu počkat. Ten den to byl můj první delší běh (běhávám týdně 5×-6× po cca 8km) a já si chvíli před tím právě říkal, nemůžu nic zkazit, když si dám ještě jednu protažení.
Myslíte, že ten úraz mohlo způsobit to protažení nebo příčinu hledat jinde ?
Díky za postřehy. JF.
rudo 27.06.2013 21:08:47
kdybys hezky sedel v hospode a neblaznil s behanim, tak se ti to nestane, jo a to protahovani… na to jsou holky
Aki 28.06.2013 12:56:27
Můj názor je takový, že protahování je vhodné dělat právě když jsou svaly zahřáté. Takže určitě hned po běhání, na nic nečekat. Před závodem nebo když vím, že poběžím rychleji, tak se taky protahuju, ale nejdřív pár km rozklus na rozehřátí a strečink až pak. Myslím si, že to píchnutí bylo způsobeno tou delší vzdáleností, asi na ní nejseš zvyklej a pokud takhle razantně přidáváš, tak to mohlo být z toho.
Skritek Hugo 28.06.2013 17:11:33
>> jfeg, 27. 06. 2013 14:51:05
Souhlasim s Akim. Sama protahuji tak, ze hned po dobehu, kdyz nejsem uplne zrasena a neni venku hluboce pod nulou, tak jeste u auta prevlecu bundu/mikinu, abych byla co nejsussi a pak se chvili protahuji. Po prijezdu domu a sprse si pak davam jeste 15min. Mne to nebavi, tak mam nastavenych 15min jako minimum. Kdyz jsem hodne unavena, tak se telo samo hlasi a protahuji dele.
Protahovat nesmis pres bolest, nemelo by se protahovat rychle… To, ze mas protahovat po delsi dobe se vztahuje k tezkym treninkum, kdy – jednoduse receno -mikrotrhlinky ve svalech potrebuji vice casu na zhojeni. Bolest byla spise zpusobena tim, ze jsi pridal na vice jak dvojnasobek bezne vzdalenosti, asi to telo moc nechapalo. Nebo cimkoliv jinym, ale strecink bych nevynila (pokud provadis cviky spravne a jak jsem psala ne pres bolest).
Tachlovice
kaz67 28.06.2013 22:16:21
ahoj, jo jo to jsem měl taky a trápil jsem se s tím skoro celou svou první sezonu běžeckou, a už jsem to s pomocí tady skolegy vyřešil
a ty jsi jako dlouhodobě aktivní běžec nebo jsi si vyběhl po několikáteé v životě? to je dle mého docela důležité, aby ti tu někdo poradil.
jfeg 29.06.2013 17:57:37
>> kaz67, 28. 06. 2013 22:16:21
diky vsem za reakce…
Zajimaly me hlavne nazory na to protahovani behem ci tesne po zatezi, proto jsem neuvadel dalsi podrobnosti.
Kdyz to ted doplnim, od mala az cca do 30 jsem porad sportoval, neco skoro vrcholove, ale vzdy tam bylo neco z behu, taky kolo, hory, proste vsechno. Pak s rodinou a zamestnanim klesla aktivita skoro na nulu, a tak jsem zacal pred casem trochu plavat a dale planoval behani. Chtel jsem se vyhnout problemum aby to nebylo pro telo velky sok, a tak:
a/ jsem zhubnul cca o 10kg (vyska 180, ted 78kg)
b/ aby uvyknul nohy/telo, dal jsem si zavazek ze budu min. 3/4 roku chodit, ostre, min. 2–3km skoro kazdy den, a to jsem vydrzel i kdyz me to tahlo zacit uz behat
No a tohle se mi stalo cca po 6 tydnech behani…
Ja se rovnez priklanim k nazorum lidi, ze jsem asi prepalil, mozna se i spatne rozcvicil, ten den navic bylo asi 10st a prselo, a to vsechno se svym dilem mohlo podilet.
Ale jak jsem psal, narazil jsem na tu informaci s protahovanim a tak me to zarazilo a chtel jsem znat nazory…
jm1 29.06.2013 18:55:41
>> jfeg, 29. 06. 2013 17:57:37
Pokud jsi se po 8 týdnech běhání dostal ze startovních týdenních dávek cca 15 km (=2.5×6) CHŮZE na 50 km (=6×8, občas ale i něco delšího ) BĚHU, jsi IMHO typickým příkladem úrazu (?) z přetrénování
pms 29.06.2013 21:43:02
Tentýž úraz jsem utrpěl loni. Mně se to stalo asi po 1K docela volným tempem. Zřejmě jsem ale dlouhodobě před sebou valil nějaký kámen přetrénování. Nechci tě strašit, ale v podstatě mně to sebralo celou loňskou sezónu – stalo se mi to na jaře. Rozhodně po 6 týdnech klidu to nebylo k rozumnému běhání. Ale snáší se to poměrně dobře, protože se dá jezdit na kole a plavat. Já jsem se snažil zřejmě příliš rychle přejít k minimalistické až žádné obuvi. Na druhé straně tě mohu potěšit, protože mi je asi o 20 víc než tobě, takže všechno asi déle trvá …
Tuto sezónu už zase běhám, ale opatrně, zatím moc neprodlužuji vzdálenost.
pallo 30.06.2013 13:40:08
>> jfeg, 27. 06. 2013 14:51:05 Když běháš, tak protahování je možná důležitější než samotný běh. Před během dynamický strečink. Po běhu lehký výklus a statický strečink. Zatěžováním svaly rostou, ale mají tendenci se smršťovat(zjednodušeně). Musíš je tudíž stat. strečinkem prodlužovat na jejich původní délku.
xnovak 01.07.2013 09:52:12
Souhlasim s ostatnimi, ze je potreba delat strecink a take dynamicky strecink. Nejdriv bych byt tebou zahral – 10min pomalejsi klus. Pak protazeni a pak bezeckou abecedu. Je to hrozny opruz, souhlasim, bere to cas z treningu, ale vzhledem k tomu, ze jsem mel stejny problem – nebo podobny – bodava bolest uvnitr lytkoveho svalu. Neslo to identifikovat – slo to odnekud zevnitr … takze beh jsem mohl delat jen tak, ze jsem kulhal, tak jsem nebehal a cekal jsem mesic. Sezonu tim neztratis, ale musis davit I abecedu a navysovat objemy postupne anebo si tech 18km rozdel napriklad o vikendu na rano a vecer – dvoufazove. Telo mezitim zregeneruje.
Zaroven – jak psala Hugo. Po narocnem treningu nedelat strecink ve velkem rozsahu. Svalova vlakna se musi zacelit, protoze jsou poskozena … nebo napriklad po zavode – marathon apod. Uvolnit muzes – to je takova hodne mirna forma strecinku, kdy se v podstate jen rozhybes, ale s strecingem pockej I par hodin. Pujde to sice hur, ale je to setrnejsi k telu.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.