pomoc při diplomce - ULTRAMARATONCI a jejich trénink
romanesku 28.05.2007 20:03:08
zdravím všechny běžce, především ty ULTRAběžce. Jelikož jsem si dal na FTVS nelehký úkol – napsat bakalářku na téma „Trénink ultramaratónců“ a v ČR neexistuje žádná vhodná literatura, která by nekončila v nejlepším případě na hranici marathonu, jsem takřka odkázán na zahraniční materiály a nebo na VÁS – ultramaratonci. Rád bych Vás tedy touto cestou poprosil o možnost spolupráce a to především co se týče tréninkových prostředků. Doufám, že se mi někdo z Vás ozve. Děkuji předem. Roman
Praha
PetrS 28.05.2007 21:21:01
Ahoj Romane, doporučuji Ti navštívit stránky Vlasty Dvořáčka nebo Honzy Ondruše, najdeš mezi „Odkazy“. Myslím, že to jsou Ti praví, které hledáš.
Láďa Tarant 28.05.2007 22:12:33
Ve Světě běžců č. 4/2006 je poměrně obsáhlá úvaha o ultra na 48 hod. od Petra Solničky. Určitě by stálo za úvahu kontaktovat autora.
Sokolov
koyama 28.05.2007 22:41:27
[quote=Láďa Tarant]Ve Světě běžců č. 4/2006 je poměrně obsáhlá úvaha o ultra na 48 hod. od Petra Solničky. Určitě by stálo za úvahu kontaktovat autora.[/quote] to Romanesku: Pokud bys chtěl, můžu ti na tvůj mail na Petra poslat adresu a snad se nebude zlobit ani za telefon. Svět běžců by pro tebe vůbec byl dobrý studijní materiál. http://svetbezcu.blog.cz/…-v-roce-2007 Taky můžeš zkusit kontaktovat Miloše, třeba tě nechá nahlédnout do svého tréninkového deníku. Na internetu je spousta stránek o ultramaratónu v angličtině. A na závěr: Moje žena je taky ultramaratónkyně, ale její trénink zrovna ultramaratónský není, takže v tomhle směru ti asi nepomůžeme. :)
Pavel 29.05.2007 00:24:47
Také si myslím, že nejlepší by bylo kontaktovat nějakého ze zkušených českých ultráků (teď z fleku mě napadají Jaroslav Kocourek, Tomáš Rusek) a zkusit, zda by nebyli ochotni se podělit o své zkušenosti…
Sokolov
koyama 29.05.2007 07:14:37
[quote=Pavel]Také si myslím, že nejlepší by bylo kontaktovat nějakého ze zkušených českých ultráků (teď z fleku mě napadají Jaroslav Kocourek, Tomáš Rusek) a zkusit, zda by nebyli ochotni se podělit o své zkušenosti…[/quote] S tím se, samozřejmě, nedá než souhlasit. Tihle dva mají zkušeností na rozdávání.
Z dalších bys mohl zkusit třeba Jirku Krejčího nebo Dana Orálka.
Brno
tuta 29.05.2007 09:11:01
romanesku: Tady mas odstavecek o hlavnich rozdilech treninku na maraton a ultramaraton od meho oblibeneho trenera (Canova):
I'm sure that the ability in increasing the ability (forgive my repetition) in using fatty acids is very important, but one thing is to work for increasing this ability for very long run, another thing to increase this ability at fast marathon pace. I adviced one of the Italian winning twice World Championships in 100 km, Mario Fattore, and can say that training for ultramarathons is very simple, because you use ONLY FATTY ACIDS, forget carbohydrates. So, your problems regards other situations : to preserve good fitness for so long time (7–10 hours), to build tendons, ligaments and muscles for that type of duration, to build your mind. But no problems about the source of energy. Also if can seem strange, we need very less training for running 100km that for running a Marathon. For 100km, you have to develop your MAX AEROBIC LIPIDIC POWER, using types of fatty acids able to give more energy in the time unit, and the system of training starts from very slow speeds, at first developing the DURATION (one session every 2 weeks of 60–70 km, and some full marathon like… speed), after the pace inside the same duration. So, always you use fatty acids, but increasing speed you become able to select the bests in order to develop your Aerobic Power. Instead, when you want to increase your marathon at high level, YOU START FROM SPEED AT MARATHON PACE OR SIMILAR, and the first step is to use ALL YOUR CARBOHYDRATES in order to run still some minute in total depletion of sugar, for obliging muscular fibres in using THE MOST POWERFUL SOURCES OF FATTY ACIDS in order to maintain a similar speed. For example, if an athlete able running HM in 65.0 wants to prepare a marathon for 2:15 (really not difficult), he can run without big problems 28km at 3:15 pace (1:31), but after this goes to finish his reserves of glycogen, and his pace goes down dramatically. If he is able to run yet 3 km at 3:25 / 3:35 / 3:45, THESE LAST 3 KM ARE THE REAL TRAINING, because his fibres have to go to search some other hidden tank, under necessity. The next time, the same athlete becomes able running at 3:15 not 1:31, but 1:41 (for 31 km), so his long fast run must be extended to 34 km with the last 3 without glycogen. So, in the first case we start with an empty glass that we go to fill with fatty acids, in the second case we start from a glass full of glycogen that we go to empty step by step, in order to fill the remaining part with qualified fatty acids.
romanesku 16.07.2007 14:58:38
DĚKUJI VŠEM za cenné rady a podněty, které ultra osoby oslovit pro co největší přínos mé bakalářce a pro rozšíření mých obzorů tomuto běžeckému odvětví. Roman
Sokolov
koyama 24.10.2008 16:10:02
Nechce se mi kvůli tomu zakládat nové vlákno. Obsáhlý rozhovor s Danem Orálkem (to je ten, co Vás většinou stihne všechny nafotit v cíli :) ) si můžete přečíst tady: http://jdem.cz/afv88
Manětín
Kydy 24.10.2008 18:19:05
[quote=koyama]Nechce se mi kvůli tomu zakládat nové vlákno. Obsáhlý rozhovor s Danem Orálkem (to je ten, co Vás většinou stihne všechny nafotit v cíli :) ) si můžete přečíst tady: http://jdem.cz/afv88[/quote] Krásnej rozhovor, díky. Moc mě potěšilo, že ti nejlepší z nejlepších mají naprosto stejný pocity jako my tragédi… nedšení, bojovnost, zvracení…, radost z běhu… fakt super. Docela mě to „nakoplo“ Danovi držím palce!
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.