Mechanika a geometrie chodidel pri behu
UNIX 16.12.2012 12:18:39
Vsiml jsem si, ze profesionalni bezci mivaji pomerne dost idealni mechaniku/geometrii (nevim jak to presne nazvat) pri behu. Chodidla maji rovnobezne a nohy jim pri pohybu vykonavaji hezky primocary pohyb. Jako priklad muzu uvest bezce Ryan Hall nebo Meb Keflezighi. Vypada to hezky, ciste, prirozene.
Nekteri bezci maji pri behu napriklad chodidla smerem do „V“, tzn., spicky smeruji od sebe a nohy (od kolene dolu) tim padem nevykonavaji primocary pohyb, ale jakoby castecne rotuji. Jako priklad muzu uvest ukazku na youtube: http://www.youtube.com/watch?… (kratka parsekundova ukazka – vsimnete si prvnich tri bezcu zleva. Jde sice o sprint, ale tyto pohyby se projevuji i pri beznem behu).
Nevypada prirozene ani nejak ciste.
Otazka zni: Da se „idealni mechanika/geometrie“ naucit? Nebo je to ciste vec pohyboveho aparatu a ten, kdo ho nema „idealni“, tak s tim nic neudela?
EDIT: Pridano video.
rudo 16.12.2012 21:10:12
idealny pohybovy aparat sa da vytrenovat co je slabe posilnit co je skratene predlzit co je nekoordinovane skoordinovat.
joga yoga joga yoga
pilates taichi a rozne ine pomocne cvicenia
problem je v tom ze dnes zacinaju behat ludia ktori nemaju bezecke telo a ignoruju vsetko ostatne okrem nabehanych kilometrov a takto si len upevnuju zle navyky.
kedysi mali deti aktivny zivot stale boli vonku a robili rozne aktivity a museli aj telesne pracovat, k tomu napriklad nacvik spartakiady
a ked zacali robit atletiku tak behali len volne rovinky pod dohladom trenera ktory ovladal aspon zaklady a neustale ich opravoval kym sa nenaucili behat aspon priblizne akceptovatelne a az potom mohli behat dlhsie useky, ovsem ak bol odbehnuty usek v zlej technike tak ho trener neuznal.
Dnes to vyzera tak ze clovek kancelarsky s nefunkcnym telom sa vrhne na beh a najprv chce behat 160km za tyzdne a dosiahnut nejake vykony a az potom je ochotny sa pozriet na techniku a pripadne ju nejako menit
vsetko je naopak
nehovoriac ze destky ortopedi nanutia rodicom nezmyselne boty a decko sa nikdy nnenauci nohy spravne pouzivat a vela svalov zakrnie
UNIX 17.12.2012 12:50:23
>> rudo, 16. 12. 2012 21:10:12
Dekuji za reakci.
Pokud to spravne chapu, vyresit zminovany problem by melo vyresit cviceni, ktere klade duraz na protazeni zkracenych svalovych partii (aby mely svaly spravnou delku) a cviky na zlepseni koordinace.
A ted trochu konkretneji. Dokaze tento problem vyresit bezecka *abeceda? Pokud ne, muzes prosim nejake konkretni cviky doporucit? Ne kazdy zna jogu a take ne kazdy se ji chce venovat pul roku pred tim, nez zacne behat.
- bezecka abeceda – lifting, odpichy, skiping, zakopavani, koleso, predkopavani, poskocny klus stranou, pridupy, zakopavani dozadu.
Brno
mulisak 17.12.2012 13:24:29
>> UNIX, 17. 12. 2012 12:50:23
Podívej se tady v čase 1:50, ta ideální „geometrie“ je i u nejlepších zdánlivá.
rudo 17.12.2012 20:37:22
>> UNIX, 17. 12. 2012 12:50:23
cviceni je spusta to by som musel znovu napisat novu knizku o joge pre tych co jogu nechcu a dalej cvicit treba aspon obcas pod dozorom odbornika a ide o davkovanie inteznitu a vyber cvikov a ich vzajomne poradie a striedanie.
jeden stuoen dole od jogy su pilates.
ovsem zmenit si telo za menej ako pol roka podla mna nie je mozne.
bezecka ABC je dobra vec ovsem uz predpoklada ze clovek ma aspom priblizne bezecke telo, inak hrozia zranenia a ABC treba tiez zacat davkovat postupne vyberat ktore ano a ktore nie v akej rychlosti atd.
neviem si nejak prestavit ze v tomto sa da radit a zodpovedne viest na dialku.
najdi si na nete napriklad POWERJOGA prelistuj nejake knizkya pozri nejake DVD alebo youtube je vela veci z jogy a z pilates
ale co konkretne komu kedy treba uz je individni pristup a ja sam som robieval dlhe roky jogu tak ze som cvicil veci ktore mi isli a vyhybal som sa cvikom ktore mi nesli a teda to boli tie co som potreboval a teraz som zacal chodit do studia kde sa ma nepytaju co chcem cvicit a co mi ide dobre ale MUSIM tvrdo robit to co vsetci a hned som nasiel v tele dovody preco tempo 3:00/km bezecke a 4:00/km chodecke nie je mechanicky pre mna pohodlne mozne alebo vobec mozne, zatial.
vsetky limitujuce miesta na tele od palca no nohe az po usi.
slaba flexibilita, slaba sila, ztuhnutie, slaba koordinacia medzi roznymi castami kde niektore musia byt max napate a niektore aj blizke lokaciou musia byt max zrelaxovane.
UNIX 17.12.2012 22:12:22
Pridal jsem video do uvodniho dotazu – aby bylo zrejme co jsem tim presne myslel.
>> mulisak, 17. 12. 2012 13:24:29
Mrkni na video, ktere jsem pridal. Tam je odchylka od idealu podstatne vetsi. Male odchylky jsou akceptovatelne :).
>> rudo, 17. 12. 2012 20:37:22
Ok, zkusim powerjogu. Nasel jsem si hodinovou lekci na youtube ( https://www.youtube.com/watch?… ). Pokusim se cvicit pravidelne. Uvazuji rovnez o navsteve kurzu powerjogy.
rudo 18.12.2012 07:24:19
>> UNIX, 17. 12. 2012 22:12:22
drzim palce, zoznam sa s tym cez youtube ale potom chod aj na lekcie aby ti vychytali nespravne techniky
Brno
mulisak 18.12.2012 10:02:58
>> UNIX, 17. 12. 2012 22:12:22
To by chtělo odborné vyšetření. Může to být nějaký napravitelný problém, který vznikl zlozvykem z mládí, po úrazu, svalovou disbalancí nebo je příčinou vrozená odchylka ve stavbě těla (kostry), která nemusí být napravitelná/kompenzovatelná.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.