dotaz na způsob stravy pro běžce
Jakub.B 26.04.2012 15:03:51
Dobrý den jsem tu noví takže nevím jestli píšu správně,snad ano.Běhám pořádně asi rok,je mi třináct let-moje denní kilometráž je asi 13km v kuse někdy 11km a když jsem na tom špatně tak 9km.Při běhu se mi občas stane že dostanu hlad a jen s přemáháním jsem schopen doběhnout,poznal jsem že po špagetách se mi to nestává ale ty nejím, každý den…:) Mohl by mi někdo z vás prosím poradit co s tím dělat při této kliometráži to docela jde ,ale trénuji na 1/2maraton a tam by mi to dělalo problém…:) předem děkuji za odpověd´.
Brno
Petr Kaňovský 26.04.2012 15:20:03
>> kuba1900, 26. 04. 2012 15:03:51
Hlad dostaneš při bězích, které běháš příliš rychle, anaerobně. Doporučuji běhat aspoň některé běhy pomaleji, aby energetické krytí šlo méně z cukrového metabolismu a více z tukového. Jinak ovšem myslím, že ve 13 letech by ses měl spíše specializovat na kratší tratě a půlmaraton nechat na později.
klarusjaa 26.04.2012 19:01:55
>> kanovsky, 26. 04. 2012 15:20:03
Dovolím si trochu oponovat. Myslím, že při běhu kolem ANP hľaďák člověk nedostane..tehdy se naopak mnohem více krev soustřeďuje do svalů a žaludek se stahuje. Naopak při aerobních bězích, kdy není organismus tolik zatížen, si může trávicí soustava pracovat jak chce a výdej energie trávicí procesy ještě urychluje. To je tedy moje doměnka. Vycházím ze svých zkušeností.. ještě nikdy se mi nestalo abych třeba při 3k nebo 5k, které běžím rychle, dostala hlad. Ale při delším výklusu ano. To samé platí na kole.
Jinak s tebou souhlasím a myslím, že by se kuba měl věnovat kratším tratím a rozvoji rychlosti.
rudo 26.04.2012 21:10:54
>> klarusjaa, 26. 04. 2012 19:01:55
nevyznam sa v ceskej terminologii, ale nemyslym ze : hladak == hlad, skor si myslim ze tym bezci a cyklisti popisuju stav ked im dojde energia, rychlym behom vycerpaju glykogen a akoby narazili do steny treba vyrazne spomalit a su pocity slabosti, tocenia hlavy a podobne. Kuba zrejme beha vsetko prilis rychlo ako pise Petr, ale navyse zrejme beha beha vsetko az neskor cez den, nie rano na hladno a ja asi nauceny pred behom jest, pokial ma v sebe informacie ze energia na beh je z cukrov tak asi do seba cpe sladke, co nastavi inzulin tak aby vycerpal krvnu glukozu a vslavy glykogen ovela rychlejsie, najhorsie z toho hl;adiska je pitie sladenych vodiciek pred treninkom, vratane toho co podvodnici nazvali sportovymi napojmi.
Myslim ze 13 rokov je vhodny vek na rozvijanie aerobnych schopnosti, ale Kuba by sa mal vyhnut anaerobnym alebo hranicnym behom a mal by ako pise Petr riadne spomalit asi tak ze si povie dnes bezim v kuse 3H tak musim nasadit rozumne pomale tempo a trenink ale ukoncit po 1H.
Aby bolo jasne odporucam mu behat len 1H, ale tempom ktorym by zvladol 3H. Ak si z takeho treninku 2× do roka skusi zavodne polmaraton, tak nevidim ziadny problem
eset 26.04.2012 21:15:12
Ahoj. Ve třinácti budeš mít hlad asi, častěji než bys chtěl Své rostoucí tělo je třeba zásobovat. Možná uslyšíš následujích pár let věty typu, " je levněší Tě šatit, než živit".
Kostěj 27.04.2012 10:29:56
Hustýý, jen tak dál, roste nám tu další Tony Krupicka. Neběhej po asfaltu, snaž se co nejvíc trénovat na hlíně, trávě a pěšinách – to kvůlivá tvejm kloubům a svalům, který se ještě vyvíjej. Asi taky kašli na tempový věci a výbušnou sílu, běhej obecnou vytrvalost v kopcovým terénu ono se to samo do tebe nasouká. Co se týče jídla, zřejmě v tomhle věku nemůžeš moc ovlivnit, co ti máti, nebo kuchařky ve školní jídelně postaví na stůl, ale jedl bych menší porce a často: 7× za den v pohodě, rejži, brambory, těstoviny, hodně ovoce a zeleniny – tu syrovou, nevyhejbej se ani masu, mlíku sejrům a vajíčkám, ale v malým množství (kus flákoty dvaktrát za tejden stačí). Máš li hlad při běhání, počítám, že kapesný dostáváš, kupoval bych ty nejlevnější muesli tyčinky, bez jogurtu a čokolády a dvě bych bral na trénink s sebou. Pokud tohle pro tebe není řešení, dá se při obecný vytrvalosti jíst normálně – kus chleba, vařenej brambor… Možná se poprvé pobliješ, ale zkus vychytat tempo a množství. Zdar a sílu
Praha 4
Dav 27.04.2012 12:03:36
>> Kostěj, 27. 04. 2012 10:29:56
Pod všechno se podepisuju, jen bych dal akcent na rozvoj rychlosti a obratnosti. Co v tomhle věku nenatrénuje, to už je navěky pryč. Obecná vytrvalost se dá trénovat až do pozdního věku, rychlost už omezeně.
Ale rozhodně ji v tomto věku nebudovat ve formě opakovaných úseků, spíš krátká zrychlení v rámci delšího běhu, fartleky, klidně fotbálek…, důležitá je variabilita, aby to nezačlo lézt brzo krkem. Ať se daří!
Tachlovice
kaz67 04.07.2012 21:42:21
ahoj, pokud je ti 13 let doporučuji každopádo si zjistit nejbližší atletický klub a zkusit si najít trenéra a v tvém vjeku se zjistí k čemu máš předpoklady,a budeš někam cíleně veden jinak souhlasím s kolegy že závodní půl marathon je asi pro tebe předčasný,
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.