Trenink na behacim pasu
MTB 02.11.2011 12:39:58
Toto téma už tu bylo vícekrát, ale nikde jsem nenašel odpověď na můj následující dotaz:
V zimě a na podzim běhám poměrně často na pásu (z důvodu chladové alergie), a proto mám následující postřeh – na pásu jsem schopen dosáhnout (za obdobných podmínek, t.j. rovina, venku teplo a bezvětří atp.) cca o 10 až 15% lepších časů než venku.
Přemýšlel jsem o tom, a mám za to, že běh na pásu je opravdu výrazně jiný, než ve skutečnosti, protože se při něm nikam neposouvá tělo, a tedy jenom jaksi „vyměňuji nohy“, aniž by svaly byly zatěžovány jako při běžném běhu po rovině (t.j. intenzita odrazu je nižší atp.). Na „fyzičku“ jako takovou to není špatné, ale pro trénink běhu to asi nestačí. Takže se mi stává, že přestože se na pásu celou dobu třeba mírně zlepšuji, tak po návratu ven nejsem schopen uběhnout stejné časy jako předtím, než započalo období běhu na pásu (byť by to teoreticky, podle stále se zlepšujících výsledků na pásu, mělo být naopak). Zejména mám pocit, že nemám v nohách tu správnou výbušnost a sílu.
Co o tom soudíte vy? Máte podobné zkušenosti?
Praha 9 - Prosek
hf 02.11.2011 12:50:12
>> MTB, 02. 11. 2011 12:39:58
Na pásu běhám tak 1× týdně, ale budu se to snažit eliminovat, protože mi to nedělá dobře. Proto jsem si pořídil dobrou čelovku a radši budu běhat venku. Jinak běh na pásu je dobrý na udržení fyzičky a jako trenink není k zahození. Ale na zlepšení běhu jsem nikdy nepoznal nějaký vliv. Je to opravdu dobrý doplněk k treninku, ale jinak je to nuda a diost nepříjemné na psychiku. Já běhám, protože mi to baví, ale pás mě opravdu neba…
MTB 02.11.2011 12:56:54
>> hf, 02. 11. 2011 12:50:12
O tom, že běh na pásu je nuda a že se nevyrovná behu venku, asi nemůže být žádných pochyb. Mne ale leckdy nic jiného nezbývá, protože prostě za určitých povětrnostních podmínek nemohu riskovat, že oteču jako buldog. Proto zkouším přijít na to, pokud to tedy vůbec jde, jak běh na pásu co nejvíce připodobnit běhu venku. Možná si dát na kotníky nějaké závaží, aby se tím vyrovnalo to, že nohy vlastně tolik nepracují, jako když běhám ve skutečnosti… Nevím. Proto se ptám :)
Postrizin
SlavoK 02.11.2011 13:05:52
Jsi si jistej ze udaje ktere ukazuje pas – teda ze jsi o 15% rychlejsi – jsou presne?
Ja na pasu behal nekolikrat minulou zimu. Daval jsem si rychle useky 1 – 2 minuty jako pripravu na zavody. Vyhoda byla ze sam porad nemam ten cit na tak kratkych intenzivnich usecich zvolit spravne a rovnomerne tempo. Myslim ze mi to v ekonomice behu dost pomohlo.
Jinak trochu tu lehkost behu na miste eliminujes tim, ze si nastavis sklon pasu, staci 1%.
MTB 02.11.2011 14:52:04
>> SlavoK, 02. 11. 2011 13:05:52
No, ja tech 15% strelil od boku a kdyz jsem si to ted spocital, tak zjistuji, ze jsem to prehnal. Myslim, ze na takovych 1,5 km to muze delat asi 8%, pak samozrejme mene. Zkratka, dokazu na pasu bezet rychleji, nez venku, vytrvalost bude vicemene podobna.
K zmene naklonu: To jsem zkousel, ale nejsem si jist, zda je to presne ono. Samozrejme se bezi jinak, s vetsi namahou, ale je to spis o zmene uhlu a zapojeni trochu jinych svalu, nez o tom, ze by mne to nutilo se vice odrazet (t.j, ze by se to vice blizilo behu po rovine venku) Ale mozna kecam.
tatakona 02.11.2011 15:05:55
Na pásu běhám cca 3 až 4krát týdně. Nastavuji sklon na 1%. Na rychlost udávanou na pásu se většinou nedá spolehnout, i stejné modely v jedné posilovně ukazují různě. Zatím mi vždy ukazovaly vyšší rychlost (o cca 0,5 – 0,2km/h) než podle polaru+čidlo na botu.
Nemám ale pocit, že by styl byl nějak výrazně jiný, asi hodně záleží na kvalitě a konstrukci pásu. Pro mě představuje pás možnost, jak k běhům brzo ráno přidat ve stejném dni pár km navíc. Tempo se mi při stejném tepu zvyšuje dlouhodobě průběžně venku i na páse.
Letohrad
Nelson 02.11.2011 18:23:48
V zimním období taky běhám na pásu a mám spíš opačnou zkušenost. Při stejné úrovni TF běžím na páse pomaleji než venku. Moc to neřeším , víme přece že je důležitá určitá intenzita zátěže po stanovenou dobu a ne počet kilometrů že . Technika běhu se asi taky trochu mění i když to nepostřehneme. Navíc asi nejsme schopni si ověřit jak přesně počítadlo na pásu ukazuje. Jinak pás beru jako dobrou pomůcku na intervalové tréninky kdy ti zaručí rovnoměrné tempo v jednotlivých úsecích což se venku těžko tak přesně uhlídá. Běhání na páse se zkrátka nebráním i když venku je to samozřejmě „ jiný kafe“ .
Postrizin
SlavoK 02.11.2011 20:14:32
>> MTB, 02. 11. 2011 14:52:04
neslo mi o to jestli je to prene 15% nebo 8%. ALe jestli jsi si jistej ze ten pas skutecne jede tak rychle jak display pise ze rychle jede. Uz to tady zminili i dalsi, ze na udaje na pasu se neda spolehat. Hlidej si vlasni pocit z tempa a cas, to staci.
Myslim ze sklone 1% nejak moc zapojeni svalu nezmenis, ale citelne zvysis namahu, ja mam pocit ze je to tak blizsi behu venku. Urcite vic nez si veset na kotniky zavazi.
Aki 02.11.2011 20:41:12
Logicky by měl být běh na pásu pohodovější už jen proto, že pás přesouvá nášlapnou nohu směrem dozadu, zatímco venku to musíme udělat sami. To jestli pásy ukazují správnou/špatnou hodnotu je už zase jiná kapitola. Já osobně upřednostňuji běhání venku za každého počasí/teploty. Jediný, kdy jsem ochotnej jít na pás je v případě, že bych chtěl/měl běhat tempo/rychlost, když je venku hodně velká zima.
MTB 02.11.2011 23:28:24
>> Aki, 02. 11. 2011 20:41:12 Ano, to je to, co si take myslim. Chybi tam presun teziste tela vpred (telo se vlastne vubec nepohybuje), takze to musi byt z energetickeho hlediska mene narocne. A pravdepodobne se se diky tomu asi mezapoji nektere svaly, ktere pracuji pri normalnim behu. Tudiz jsem na pasu asi schopen bezet rychleji. A pak – pri tech obrovskych rychlostech, kterych dosahuji pri behu venku, tu chybi odpor vzduchu:) (to je vtip)
MTB 02.11.2011 23:35:37
>> SlavoK, 02. 11. 2011 20:14:32 Rychlost pasu – fakt nevim, jak bych to exaktne overil… Cidlo na nohu nemam (a jsem dost skepticky, zda by bylo dost presne) a podle pocitu opravdu nejsem sto rict, zda bezim opravdu 16 km/hod (jak ukazuje pas), nebo jen 15 km/hod. Ale presto si myslim, ze zmerit obvodovou rychlost nejakeho valce, ktery pohani pas, je tak jednoduche a presne, ze bych se dost divil, kdyby v tomto byla chyba. A to I presto, ze na nekterych pasech se mi pocitove beha lepe, nez na jinych (pri stejne udavane rychlosti), ale nemyslim, ze by to bylo spatnym merenim rychlosti, spise odlisnym povrchem, pruznosti atp.
Diky za tip se sklonem, budu se jej drzet a smirim se s tim, ze stejne to nenahradi beh venku.
Slaný
EdCable 03.11.2011 10:14:10
>> SlavoK, 02. 11. 2011 20:14:32
>> tatakona, 02. 11. 2011 15:05:55
Ja bych se tedy osobne vice spolehnul na displej pasu nez na krokomer na bote. Ale jelikoz kazdy pas je jiny, tak stejna rychlost na ruznych pasech neznamena stejnou fyzickou praci.
tatakona 03.11.2011 16:10:11
>> EdCable, 03. 11. 2011 10:14:10
Běhám podle tepovky (a taky podle nálady a pocitu, ale nikdy ne výš než jsem si naordinoval podle Rudo a trochu podle Dr. Maffetone ). Pro mě je údaj o rychlosti druhořadý, takže to zatím nějak významně neřeším.
tatakona 08.11.2011 13:55:34
>> Zdrafi, 08. 11. 2011 13:00:16
Zcela určitě!
Pokud máš posilovnu blízko asi je lepší chodit tam, pravděpodobně budou vybavení podstatně lepším pásem než koupíš v maloobchodě za 20.000Kč.
Superkate 13.11.2011 20:38:09
Profi běhátka (tzn. ty co jsou v posilovnách) stojí nová minimálně 200 000. Když na nich běžíš, mají obrovskou stabilitu i při rychlosti 16km/h, běhátko vydrží snad 1000 let (doma). Rozhodně se vyplatí chodit do fitka na permici jen běhat, než si něco pořizovat domů, protože za pár desítek tisíc budeš jen naštvanej a otrávenej co to je za krám. Trénink je super, pokud si měníš rychlost a sleduješ svoje zlepšení, jinak stejným tempem běžet hodinu je děs.
Můžeš ale sehnat profi běhátko kolem 70–100000 použité, v perfektním stavu.
rudo 13.11.2011 22:21:13
sklon pásu by mal byť 2%
to sa považuje za ekvivalent behu po rovine
kedze vonku sa beha vo zvlenenom terene
na pase by sa tiež mal meniť sklon, kludne aj cez 10% a ak ten paá nemá dostatočný kopcový rozsah tak sa predná časť rámu podloží niečím stabilne bezpečným, snád drevenný trám alebo vyloží hore na schod
počas zimného trénigového obdobia na páse treba zároveň robiť správne aj posilovačky a odrazy, výskoky atd, takze sila a výbušnosť nôh by sa nemala stratiť
ked už sa spomenul Maffeton
veľa bežcov podľa Maf metody aby trenovali vyššiu frekvenciu nôh ale dodržali nízky tep behávaju vonku dole svahmi dlhými rovnomerne klesajúcimi cestami atd
no a na páse sa to rieši tak, že sa podloží zadná časť rámu alebo vylozí na schod
ked sa bavíme o polohe tela, treba si uvedomiť že ked sa vonku beží na mieste, tak telo je na kolmici voči zemi
akonáhle sa beží dopredu telo musí mať uhol, náklon voči zemi a čím rýchlejšie sa beží tým je ten uhol náklonu väčší
preto na páse čím rýchlejšie sa hýbe pás dozadu, tým väčší uhol by mal byť nastavený stúpania.
ideálne by zomné behanie na páse malo byť doplňované behom v hlbokej vode v teplom bazéne.
sam 14.11.2011 07:12:37
>> rudo, 13. 11. 2011 22:21:13
„… na pase by sa tiež mal meniť sklon, kludne aj cez 10% …“
Rudo, už jsi někdy běhal na páse s nastaveným sklonem 10% a více ? Pokud ano, pokud to bylo alespoň 10–15 minut a pokud to ještě připomínalo běh, máš můj obdiv
rudo 14.11.2011 09:58:27
>> sam, 14. 11. 2011 07:12:37
naposledy som bol na páse minulé leto čo je teda asi 10 mesiacov tomu nazad a chodieval som tréninky chodecké na páse s postupne zvyšujúcim sa naklonom až na max, ako špecifické chodecké posilovčky hams a glutes.
bežci ktorý trénujú na horské ultra behávajú na páse s max sklonom, pokial bývajú daleko od kopcov
samozrejme maratonce trénujúci na rovinatý cestný maraton si vystačí s 2%
sam 14.11.2011 10:38:41
>> rudo, 14. 11. 2011 09:58:27
Jo, že jsi chodil na páse s maximálním sklonem je hezké. Já se však ptal na běh. Já rozhodně nejsme žádný extra běžec, takže nemohu být měřítkem, ale slušný pás (Tunturi) mám doma a svého času jsme na něm naběhal docela dost. Běhal jsem jak tempa, tak i právě „kopce“. Proto mě tvůj příspěvek o běhání na pásu 10% a více docela pobavil. Mám s tím konkrétní zkušenosti
cernoch 14.11.2011 15:50:47
souhlasim se samem, sklon 10% to je jak nejtezsi etapa na Tour de France :) zpet k tematu; jsem bezec zacatecnik (6 mesicu) a polovinu svych treninku beham venku a druhou polovinu v posilovne na pase… kdyz jsem „behaval“ rychlosti 9–11km/hod. tak ma vykonost byla indoor/outdoor uplne stejna. Ted ovsem jak je venku velika zima; tak pravidelnych 14–15km/hod. na pase absolutne nedokazu venku napodobit a spise se pohybuji mezi 12–13km/hod. Jsem sam velmi zvedav jak se mi bude darit na jare a to mi odpovi na otazku rozdilu mezi pasem a behanim venku :) na druhou stranu, na pase se dokazu maximalne vyhecovat a pot ze me tece ze vsech stran a zaroven to bezim jako zavod kdy presne vim kolik zbyva do konce; kdezto u behani venku (v zime) je mnohem tezsi se namotivovat a do kazdeho kroku davat stejnou dynamiku/intenzitu.
rudo 14.11.2011 23:38:32
>> sam, 14. 11. 2011 10:38:41
Sam napísal so ti jasne kto tak trénuje.
pozri si profil HARD ROCK ULTRA alebo hoc aj MT Blanc
a ako by si na to trénoval ak nebyvas v horach ?
medzi chodzou a behom nie je rozdiel, kedze nemôžem denne chodit v alpach tak som to robil na páse, keby som sa pripravoval na beh tak by som behal na páse max naklon
včera som napríklad behal na najstrmšej ceste v mojej blízkosti ktorá má úseky cez 10%, len sú krátke a musím sa vracať dolu kopcom
keby som mal doma pás tak to mám jednoduché dám 10% alebo kolko sa dá a idem 60 minút v kuse rovnomerne v nemeniacom sa sklone.
občas tak idem na kopec ktorý ma rovnakú časovú dlzku ale su ta aj medziklesáky a nakoniec musím z toho kopca sa aj vratit domov a navyše ked je sucho tak mi v tych stupakoch odšmykuje piesok. a na cestách čo vedú hore je taká drsná premávka, robia si tam pubertaci zavody an autach na trakoch aj na motorkách, takze to je absolutne vylucene, dokonca aj v noci
samzorejme keby som ladil na cestný maraton tak by som na pase nemal 10% ale nie kazdy kto beha sa chysta len na rovinaty zavod.
sam 15.11.2011 10:49:45
>> rudo, 14. 11. 2011 23:38:32
„…medzi chodzou a behom nie je rozdiel…“ To by ses, Rudo, divil, jaký je rozdíl mezi chůzí a během. Letos na Magredi Mountain Trail MMT100M (100 mil/±6500m) bylo nejstrmější stoupání přes 1000m na něco málo přes 6km. Tam, ale i na mnoha jiných úsecích bys poznal, jestli je rozdíl to vyjít nebo vyběhnout. BTW, mluvili jsme o běhu na páse při sklonu 10% a více. Já tvrdím, že se na tomto sklonu dá pohybovat na páse, ale s během to bude mít málo společného při tebou zmiňované délce tréninku 60 minut.
Možná je to jen mou ne zcela 100% znalostí jemností slovenštiny, ale z formulace „…keby som mal doma pás tak to mám jednoduché dám 10% alebo kolko sa dá a idem 60 minút v kuse rovnomerne v nemeniacom sa sklone…“ to chápu jako chůzi, ne běh. To bys snad použil výraz „bežím“.
Jinak já bydlím na soutoku Jizery a Labe, takže v rovině. Protože miluji hory a čím dál víc mě lákají horské dlouhé traily a ultratraily, musím si také nějak poradit, ale asi bych netvrdil, že na páse při sklonu 10% běhám.
Mato 15.11.2011 11:08:53
Do 10% sklonu sa da behat a aj celkom dlho v trvani. Tempo je vsak nizke. Pri dobrej aerobnej a silovej trenovanosti moze byt aj styl obstojny. To vsak hovorime o behu v exteriery. Absolvoval som to na horskych behoch do kopca a absolvujem to pravidelne kazdy tyzden pri treningu usekov do kopca.
Pri behu na behatku… uff, 10% stupanie bez moznosti ochladzovania (ziaden protivietor, ci rozrazanie vzduchu), viac ako 15–20 minut v tempe este pripominajucom beh (cca 6min/km) by si zo mna asi nedostal.
Pri behu v prirode su stupania casto strmsie, ako 10%, ale nie su konstantne, svah sa casto lame a da Ti moznost aspon na par sekund vytriast nohy, klesnut zo spiciek, menej zdvihat kolena, navyse nebezis konstantym tempom, ale meniacim sa, preskakujes kamene, nerovnosti a zatazujes aj ine svalove partie.
Beh na behatku do kopca a beh vonku do kopca je vo velmi mnohom odlisny. Ak niekto trenuje kopce iba na behatku, caka ho dost nemile prekvapenie pri zavode, az narazi na kopec – celkom iny pohyb…
sam 15.11.2011 11:34:33
>> Mato, 15. 11. 2011 11:08:53
Zcela přesně formulované. Na páse je možné trénovat maximálně sílu, ale v terénu to bude jiné i tím, že většina horských běhů vede po vcelku náročném terénu, kamenech a podobně.
rudo 15.11.2011 21:27:52
>> sam, 15. 11. 2011 11:34:33
Sam, mám teda všetkým bežcom čo závodia horské ultra prípadne behy do vrchov a doma behajú na paáse s veľkým sklonom povedať aby to nechali tak a pás predali, že im odkazuješ že je to nevhodné ?
rudo 15.11.2011 23:26:38
>> Mato, 15. 11. 2011 11:08:53
Maťo, rozumiem čo myslíš, ale vidím to inak
to čo považuješ za výhodu terénu s krátkymi stupákmi a so zmenou profilu s oddychovými miestami, je celkom fajn z hľadiska filozfie intervalového systému. áno môžeš krátkodobo bežať s väčším úsilím vyššou rýchlosťou lepšou technikou dynamickejšie a odrazovejšie.
ale z hladiska iných systémov je pôvodná výhoda principiálnou nevýhodou, teda najmä tá krátkodobosť. Všimol som si vo viacerých športoch ako úspešný športovci robili tréninky v sťažených podmienkach trvajúce dlhšie minimálne 60 minút ale aj viac hodín.
ked úsilie bol vyššie z určitého čiastkového pohľadu a podmienky boli nastavené tak že nemohli byť ťiadne oddychové okamihy nedalo sa vypustiť ani na sekundu, lebo pohyb by okamžite prestal.
pre bežca to môže znamenať beh do dlhého kopca kde nie sú absolútner žiadne oddychové miesta a ideálne stúpanie je konštantné, pričom kopec musí byť dlhý tak aby trval aspoň tú hodinu
je ťažké to nájsť v prírode, najmä ak chceme bezpečný terén ideálne aspon lesnú cestu ak už nemôžme mať asfalt. preto behátko je snád jediné realistické riešenie, ak niekto nie je milionár a nemôže si prenajť nejakú cestu v Alpách a žiť tam.
bežci môžu mať aj iné sťažené podmienky, nielen kopce a tam je tiež rozdiel či sa v nich trénuje intervalovo alebo sa snažíme na to adaptovať dlhotrvajícim tréninkom v konštantom úsilí
varovanie kto to skúsi prvýkrát bude musieť začať zo skutočne pomalého minimálneho tempa kedze sa bude cítiť ako úplny začiatočník a to odradí väčšinu, nejde pritom o to ako sa človek cíti na prvom tréninku ale ako sa cíti po 6 mesiacov ked taký trénink dáva 5× do týždňa.
Drahoš 07.02.2012 22:19:07
Na páse nebehám takmer vôbec, ale teraz som trochu prechladnutý, tak som v tom mraze nechcel behať vonku a vybral som sa do fitka. Predvčerom som „prebehol“ za 99 minút >20km a včera skoro 21, rýchlosť som moc nemenil, medzi 12–13km/hod, posledné minúty 13km/hod, sklon 0%. Dnes ma dosť výrazne bolia hamstringy, čo sa mi pri normálnom behu vonku nestáva ani pri väčších objemoch. Máte niekto podobné skúsenosti? Radšej nebudem pás používať vôbec, je to dosť nepríjemné.
PeterFabok 07.02.2012 22:32:14
„beh“ na pase vlastne nie je vobec beh – tak sa netreba cudovat ze pritom a potom nemas rovnake pocity ;)
to mozes poskakovat z nohy na nohu na mieste doma v obyvacke.
pas klame mozog o povrchu, rychlosti, technike… a ako kardio cvicenie je potom asi vhodnejsi rotoped ;)
mozno toto je trochu ine: http://www.fysiomed.cz/…bezecky-pas/
rudo 07.02.2012 22:55:07
>> Drahoš, 07. 02. 2012 22:19:07
skoda ze si mal sklon pasu 0 stupnov, na simulaciu behu je najleosie 2 stupne
ze ta bolia hamstringy je uzitoicny signal ze ich mas slabe ze nemaju silovu vytrvalost a ze sa im treba venovat.
ked si si nasiel beh na pase ako metodu co im efektivne prospieva, tak by som to prave robil az kym sa neadaptuju, ale nie kazdy den.
Brno
mulisak 08.02.2012 00:10:36
>> Drahoš, 07. 02. 2012 22:19:07
Nevím, kolik běháš, ale dát dva dny po sobě 20km v tempu 5:00 a rychleji, taky by mě něco určitě bolelo.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.