Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
rudo 14.01.2013 20:58:56
>> pes, 14. 01. 2013 20:43:16
no jo, „clovek normalny“ by 10km do hodiny na vlastnych nohach nedal a presidneta volil podla FB
rudo 14.01.2013 21:14:23
>> kanovsky, 14. 01. 2013 11:37:07
Petr, jedenie jednoduchych cukrov a jedenie skrobov prestavuje hormonalny system do stavu, ked telo nie je ochotne pouzit vlastne zasoby ako zdroj energie a teda sa prakticky neda chuidnut bez ohladu na mnozstvo nabehaych km alebo intenzitu a aj tzv ciste tukove pomale tempo v skutocnosti v tom stave nepali tuk ale telove cukry, Taketo hormonalne nastavenie je zamerane na to aby vsetko zjedene sa premenilo na telesny tuk a vyvjovo alebo dizajnom to ma clovek preto aby pocas jesene ked je mnozstvo vsetkeho zreleho cukornateho ovocia, ale je aj po zatve a teda je mnozstvo zrna a peceneho chleba atd, cloevek sa najedol systematicky muky a napriklad jablk a na zimu sa poriadne tukopvo nabalil. Ako tepelnu izolaciu (ked este neexistovali vykurovane panelaky) a ako zdroj energie ked uz pocas zimy a koncom zimy nebude uz ziadne jedlo k dispozicii, je to uplne rovnaky rocny proces ako u medveda alebo inych zvierat.
V podstate nezalezi na tom kolko kaloriii clovek minie fyzickou namahou , alebo specificky kolko clovek nabeha, pokial ma prestavene hormony na priberanie tak bude priberat.
specificky zakerne su vyrobky zo psenice, ktore obsahuju jednu specifiucku cukronatu chemikaliu ktora posobi na inzulin a teda na priberacie hormonalne nastavenia najsilnejsie zo vsetkych druhov cukrov.
Aj po pomalom behu, ktory podla tempa mal byt zdanlivo ciste tukovy, clovek je pocas dna hladny kedze palil cukry a tak musi jest a dalej priberat , po skutocnom ciste tukovom behu ziadny hlad nenastava a jest netreba. bez ohladu na beh ak clocvek sa stravuje na cukroch a skroboch najme psenicnych, tak vsetko zjedene sa dost rychlo premeni na tepesny tuk a clovek je zase hladny a v podstate nastane taky kolotoc ak sa rano zacne s cukrom a psenicou tak sa neda zastavit a musi sa jest cely den az kym clovek neodpadne v noci do postele
taketo hormonalne nastavenie je tiez psychicky nesmierne vycerpavajuce a nedava nervovemu systemu dostatok tvorivej energie
rudo 14.01.2013 21:49:42
hoci toto je o vstrebavani zeleza
http://www.veganrecipes.com/…-your-meals/
treba si vsimnut ze ako mukove vyrobky a mliecne vyrobky vyrazne zhorsuju vstrebavanie zeleza zo stravy, co by malo byt pre tazko trenujucich sportovcov ale najma sportovkyne velmi zaujimave
Desert 14.01.2013 22:12:41
>> rudo, 14. 01. 2013 21:14:23
inzulin versus glukagon,
inzulin ukládá, glukagon štěpí nejen glykogen, ale také tuky, normálně je prioritní glykogen,
omezením příjmu cukrů, se pěstuje lepší afinita pro odbourávání tuků,
Desert 14.01.2013 22:37:06
>> rudo, 14. 01. 2013 21:49:42
taky výzkum na nic,
budu -li organismu připravovat ideání podmínky pro príjem nějakého produktu, potom zpohodlní a dostane se k nižšímu gradientu pro jeho využití,
každá poživatina ve formě stravy má svou posloupnost vstřebávání, aniž bych narušil její optimální využití ( 1–3hod.),
a když už tedy zmiňuješ obiloviny, ty obsahují rychlé transportní aminokyseliny, sice trochu méně účinné než jsou AA ječmen, spirulina, chlorela, ale báze je podobná, smysl spočíva v mírné stimulaci STH,
Brno
Petr Kaňovský 14.01.2013 22:38:19
>> rudo, 14. 01. 2013 21:14:23
Všiml jsem si, že nejenže teď jím těch potravin typu pečivo s medem mnohem více a hmotnost výrazně vzrostla (5 kg proti září), ale i při/po relativně krátkých pomalých bězích mívám hlad, což jsem ještě před pár měsíci neměl (a třeba i maraton v Ostravě pod 3h běžel bez gelů, čokolád i banánů), nicméně všiml jsem si, že čím jsem unavenější a nervoznější, tím více tohoto musím jíst a naopak. Roční období má svůj velký vliv, téměř každou zimu to mám stejně, tedy větší potřebu jídla paradoxně při méně pohybu a prudké přibírání, a výrazně horší náladu, avšak naštěstí se mi toto vesměs dařilo na jaře změnit ve všech ohledech (více pohybu, včetně intenzivnějších, méně jídla, menší hmotnost, lepší nálada a lepší běžecké výkony). Jsem dost zvědav, jak tomu bude letos, určitě k tomu napíšu. Posledních několik zimních týdnů (zejména těch, co bude sníh či led a/nebo mlhavo) ještě budu muset přečkat a pak uvidíme.
rudo 14.01.2013 23:05:53
>> kanovsky, 14. 01. 2013 22:38:19
k tej sezonnosti este pritupuje vplyv svetla na hormony a teda psychiku, vyrazny pokles prirodzeneho svetla a slnka v zime je velmi negativny pre cloveka a ktomu este pritupje negativny vplyv umeleho osvetlenia ktore v zime na cloveka posobi uz snad od 4–5 hodiny podvecernej a clovek stravi s umelym svetlom ovela viac casu ako s prirodzenym, v poslednych rokoch este horsie v daka tym nanutenym vysokoskodlivym akoze energiu setriacim ziarivkovym osvetleniam.
ja si v mnohych miestnostaich svietim vecer roznofarebnymi svetlami z vianocneho stromceka mam to natahane kade tade po cely rok a tie ziarivky co nam natutila vlada sice zadarmo som vsetky vyhodil a kupil aspon toie LED ziarovky ked sa uz stare nedaju zohnat
rudo 14.01.2013 23:07:05
>> Desert, 14. 01. 2013 22:37:06
neberiem ti tvoj nazor, ak to pre teba funguje tak OK
Desert 14.01.2013 23:27:21
>> rudo, 14. 01. 2013 23:07:05
funguje to tak v živočišné říši, takže i u tebe,
je to tzv. fyziologie adaptací
rudo 15.01.2013 00:59:39
>> Desert, 14. 01. 2013 23:27:21
zapadna veda vie velmi malo o tom ako to funguje v zivom organizme
teda nevie ani o mojom ani o tvojom ale obcas je zaujimave si precitat co si o tom veda mysli a ake koncepty prave teraz pouziva vsak tak ako poslednych 2 tisic rokov tie nazory a koncepty menila kazdu chvilu aj teraz ich zase za chvilu zmeni a ti meniaci si vyrobia pismenka pred menom a za menom
Desert 15.01.2013 06:30:44
>> rudo, 14. 01. 2013 23:05:53
a proč si v nepořídíš svícen se svíčkami, a řešíš to pořád jen " umělým osvětlením",
rudo 15.01.2013 07:43:01
>> Desert, 15. 01. 2013 06:30:44
nemam rad dym
umele osvetlenie nie je pre mna ale rodina to vyzaduje ja by som kludne vecer po tme, je to parada
Černé Voděrady
MartiNo 15.01.2013 10:19:52
>> rudo, 15. 01. 2013 07:43:01
Rudo, dým jenom „nemáš rád“, nebo je dle tebe nějak škodlivý – konkrétně tedy ze svíček v uzavřeném prostoru?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.01.2013 13:53:05
>> rudo, 14. 01. 2013 23:05:53
A víš, že bys měl svítit jen světlem barvy tak 580 nm a víc, aby ses vyhnul supresi melatoninu? Tedy od monochromatické žluté přes oranžovou až po červenou. Vzhledem k spektrální křivce LED zdrojů (přesah na obě strany od udávané vlnové délky maxima svítivosti) není žlutá příliš „bezpečná“, osobně svítím oranžovou. (Červená už není praktická, všechny typy receptorů na ni mají nízkou citlivost.)
Praha
marek27 15.01.2013 14:21:12
Už několik týdnů hledám na internetu informace o paleo výživě či životním stylu. Samozřejmě v angličtině je toho poměrně hodně, ale v češtině jsem našel o poznání méně. Bohužel u jídla není rozdíl jen v jazyku, ale také třeba v dostupnosti surovin. Zajímavé je, že se hodně píše o tom, co člověk nesmí jíst, velmi málo o tom, co jíst může/má.
Zajímalo by mne, jak vypadá takový klasický (třeba týdenní) jídelníček. Nějak si nedovedu představit, jak člověk může ta fakt velmi přísná pravidla dodržovat během všedních dní. Ještě složitější to pak musí být během různých dovolených, služebních cest atd. Mohl by někdo z těch, kteří mají praktickou zkušenost prozradit něco ze svého paleo života?
Desert 15.01.2013 15:53:03
>> oblivion, 15. 01. 2013 13:53:05
obecně nejcitlivější jsi na 550 nm, potom si na základě výzkumu nasadíne červené brýle,
což je asi pitomost, neb vývoj a adaptace člověka probíhala za běžného denního světla ( nebo tmy),
v případě tak úzkostlivého pozorování bych měl obavy ze syndromu narcisismu,
normální člověk si dá banán něbo porci rýže ( cca 3 mg melatoninu) a dál to neřeší,
při koukání na monitor je ta deprese podstatně vyšší,
PS: co se týká melatoninu, raději bých si přečetl něco o jeho roli v termoregulaci u hnědé tukové tkáně v souvislosti s hybernací, nejvyšší suprese bude pravděpodobně na jaře, kdy dochází k růstu rozvoji a regeneraci živých organismů,
arthera 15.01.2013 17:02:29
>> marek27, 15. 01. 2013 14:21:12
týdenní jídelníček? fů, to je nadlouho, fakt si to nepíšu já třeba jím i smetanu, někdy tvaroh (ale domácí), někteří paleo ne. Taky jím o dost víc než ostatní paleo (oni neběhají – dělají jen hry, sprinty a zvedají těžké věci-já teda také+ten běh hoďku denně)
snídaně: káva se šlehačkou, 4 vajíčka na tuku (usmažím vejce na tročce ghí a pak vna talíři zaliju asi 3lžícemi oleje olivového jednodruhového panenského), čaj (někdo jí i po ránu zeleninu) svačina: raw tyčinka, máčené mandle nebo tvaroh vyšlehaný s máslem, občas nějaký paleo-dezert-oslazený např.stévií oběd: tučné maso (bio nebo domácí, občas z masny)+zelí+polévka (zeleninová), čtverec 85% rapunzel fairtrade čoko-občas (po tom obědě nemám vůbec hlad, takže svačina nic)
večeře: zelenina/salát/polévka+olej (dýňový např.), semínka 2.večeře: občas kapka moravského bílého (to už pak není lowcarb)
arthera 15.01.2013 17:07:53
>> marek27, 15. 01. 2013 14:21:12
jo a není to těžké, díky velkému množství tuku nemáš vůbec chuť na nic jiného, a na služebce se přeci dávají v hotelu vajíčka se slaninou k snídani, ne?
osobně jsem byla těžce závislá na zprocesovaném jídle a sladkostech všeobecně (asi tak jako pes výše: 2 koláčky, 2 sušenky typu mila, jedna čokoláda DENNĚ), kvůli čemuž jsem měla návaly hladu během dne (jíst co 2 hodiny, někdy i dříve), únavu a stavy na omdlení/hypoglykémie/)
proto si myslím, že tahle diskuse může pomoct někomu kdo na tom byl jako já
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.01.2013 18:20:54
>> marek27, 15. 01. 2013 14:21:12
Také přidám „týdenní“ jídelníček. Jím každý den téměř totéž:
- dopoledne: smíchat 200 g tvrdý tvaroh, 1× avokádo, 75 ml lněný olej, 25 g drcená lněná semínka, 1 lžíce sojové omáčky, drcený pepř, + střídavě mák / dýňová semínka / mořská řasa
- odpoledne: někdy nic, jinak různě: nakládaná sušená rajčata / rajčatové pyré s bazalkou a olejem / kozí sýr / nebo totéž, co dopoledne… :o)
- pití: sypané bylinkové čaje (střídat!), šípkový výluh
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.01.2013 18:40:03
>> arthera, 15. 01. 2013 17:02:29
Jo jo, bio Pálava 2008 od Aberleho mi též nabourává cukernou bilanci… ;o)
Ad stévie: Jak je to vlastně s náhradními „sladidly“? Nemluvím o hnusech typu aspartam, acesulfam-k, cyklamát atd. Ale co třeba sorbitol a xylitol? Ty jsou dokonce i v téměř každé zubní pastě (včetně bio a přírodních). A co proteinová sladidla, např. miraculin či thaumatin?
arthera 15.01.2013 19:59:32
>> oblivion, 15. 01. 2013 18:20:54
bych chcípla hlady jak dlouho takový jídelníček praktikuješ?
sladidla neuznávám vůbec žádné umělé, kromě té stévie, a tu mám taky listy
pasty: http://www.countrylife.cz/zubni-pasty jinak je dobra i soda bikarbona+mátový olej
hele ale to už je fakt mimo, tahle diskuse , to chce fórum „Běžci hipízáci co nežerou cukry a čistí si zuby pseudopastou “
Černé Voděrady
MartiNo 15.01.2013 20:25:45
>> arthera, 15. 01. 2013 19:59:32
Není to mimo, mě to třeba dost zajímá, čtu vás a vyhodnocuju sama pro sebe – přispívat nemám moc co… A taky se postupně ukazuje, proč Oblivion tak dobře běžel maraton s minimálním tréninkem (viz vlákno „maraton z gauče“). Co se týká tukového metabolismu měl rozhodně natrénováno dost
Praha
marek27 15.01.2013 20:39:12
>> arthera, 15. 01. 2013 17:07:53
Osobně by mi v takovém jídelníčku asi nejvíce chybělo pečivo. Jeho náhradu si dost dobře neumím představit. Jako další komplikaci (asi hlavně časovou, možná i finanční) vidím zdroj, kde nakupovat všechny ty dost specifické potraviny.
rudo 15.01.2013 22:01:50
na cestach a podobne alebo nejem nic a mam kratkodobejsu alebo dlhsiu hladovku ale ka jem tak je to jednoduche predsa bielkovin je vsade plno aj zeleniny a v najhorsom na cestach zastavim v junk food take way a kupin z fish and chips len tu smazenu fish pripadne si v KFC kupim vysmazane kurence to sa mi stava nama ked cestujem z dlhych pretekov, viachodinoviek vzdy telo zautoci na smazene kurence..zuby alebo len voda alebo bicar soda a niekedy morska sol pasty uz dlho ziadne do automatoickej pracky uz dlhe roky sypem lacnejsiu industrialnu bicarn sodu ziadne pracie prasky, je to aj lacnejsie aj bez smradu aj bez drazdenie koze chemikaliami
rudo 15.01.2013 22:04:12
Dym – no vadi mi drazdi mi noc nemam rad ani tie rozne vonave meditacne tycinky ked ich maju obcas niekde zapalene a naco by som si mal palenim niecoho odoberat kyslik a mat vysoku koncentraciu CO a CO2 ked nemusim, vsak ano
do oci mam rad roznofarebne svetla vsetky izolovane farby, preto roznofarebne svetielka z vianocncyh rovnako ma fascinuju v kostoloch farebne okna a to svetlo vnutri ale chodim tam prilezitostne len ked je to prazdne a nik tam nekrici z kazatelnice
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.01.2013 22:31:34
>> arthera, 15. 01. 2013 19:59:32
Tak jím zhruba rok, před půl rokem jsem opustil i sóju. Ty ale píšeš, že běháš hodinu denně. To se mně stane 1–2× týdně. Je pak jasné, že máš větší spotřebu…
Mně na sladidlech vadí to, že se navážou na chuťové pohárky a pak se jich ne a ne pustit. A nejde to ničím zajíst, ani zapít. Je to silnější pachuť, než u glutamanů…
Pastu Jason jsem kdysi měl, byla velmi dobrá. Koukám, že do ní teď dávají taky stévii. V té dětské je xylitol, v té jílové maltitol. Asi to berou tak, že tam nejsou syntetická sladidla, ale „přírodní“ náhradní sladidla…
Teď zkouším slanou Weledu, ale ta už má k „tradiční“ zubní pastě dost daleko a nějakej alkohol v ní stejně je…
Myslím, že to není tak úplně mimo nízkosacharidové téma. Nejvíc by mne zajímalo, jak je to se „šizením“ mozku u proteinových sladidel…?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.01.2013 22:39:00
>> MartiNo, 15. 01. 2013 20:25:45
No ten mizerný výkon bych nerad připomínal, mé ambice byly o půl hodiny jinde, vzdal jsem to v průběhu dost předčasně…
>> marek27, 15. 01. 2013 20:39:12
Sehnat kvalitní pečivo je o dost těžší, než ty „specifické potraviny“. A hlavně, člověk je tak sytý, že se do něj pečivo už ani nevejde. Možná se ti zdá jednotvárné jíst stále téměř totéž, ale tělo se na to stejné jídlo kupodivu začne těšit, a když ho dostane, je velmi spokojené…
V Plzni se leccos dostane třeba ve Vegetce, mají tam i úžasné saláty. A nebo ve Slunečnici. Značnou část jídla nakupuju v drogerii dm (olej, pyré, sojovka, semínka). Dobrá avokáda sháním po všech čertech (vietnamské večerky, leckdy se v kvalitě ovoce a zeleniny vyznají lépe).
Praha
marek27 15.01.2013 23:01:17
>> oblivion, 15. 01. 2013 22:39:00
No, já jsem teď spíš v Praze. Takže bych případně hledal tady.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.01.2013 23:43:16
>> marek27, 15. 01. 2013 23:01:17
Praha kolik? Třeba u Anděla je Rozmarýna, nebo kousek dál u Arbesa je pěkná prodejna. Nejen skvělý saláty mají U tří růží v Soukenický (esoteriku ignorovat).
Ale to jen když je člověk moc vybíravý, jinak Billa i Albert i leckterá malinká prodejna mají většinu toho, co je potřeba. Jak pro jídelníček dle arthery, tak pro můj.
arthera 16.01.2013 13:28:31
>> marek27, 15. 01. 2013 23:01:17
hele to je prave taky takova vymluva „kde bych to jidlo shanel“, když se poradne podivas po okoli tak toho uvidis.
Me bavi kdyz lidem doporucim kde maji dobre maso, a oni vyvali oci: a tam je obchod? kdyt kolem chodim kazdy den
jinak hodne dobre oleje beru z Nobilis thilia, nejsou „rancid“jak pise Rudo (asi to znamena žluklé, ne?)
oblivion má pravdu s tim pecivem, ja se proste snazim jist co nejjednodussi jidlo, nejmin zpracovane, z nejmensi dalky dovezene, proc patlat do sebe tuk a mouku a vajicka, kdyz to muzu snist zvlast (bez mouky) a je fakt hodne skvelych receptu a surovin…Kdyz se zeptate nekoho kdy jedl napodledy kapustu nebo kvasene zeli, tak zavrti hlavou, ale tycinku/susenku mel kazdy
Svetlo neresim, pracuji cely den u kompu, akorat navecer si zatemnim, to mam z palea, a spim dobre jo a misto prasku varim mydlovy sliz
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.