Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Max.spotřeba kyslíku

Max.spotřeba kyslíku

Nalezené položky: 17 První Předchozí | 1 | Další Poslední

keramik muž 23.06.2006 20:17:44

Může mě někdo vysvětlit co to je "běh s max. spotřebou kyslíku?Již několikrát jsem na toto narazil a nevím co si mám pod tím představit.Možná,že to taky někdy trénuji aniž si uvědomuji že je to ono.Dík

Brno

10 km: 0:42:29 (2007)
půlmaraton: 1:30:54 (2007)
maraton: 3:41:49 (2007)

Pavel muž 23.06.2006 20:55:56

Z maraton.cz: Běh s maximální spotřebou kyslíku je typem intervalového tréninku a je důležitou součástí přípravy na závody od 5 km až po půlmaraton. Tento trénink zvyšuje ekonomičnost běhu a závodní rychlost. Takovýto trénink může vypadat následovně: 6×800 metrů s 6 až 8-minutovým meziklusem na zotavení mezi jednotlivými úseky. Tento typ stačí zařazovat pouze jedenkrát týdně a měl by se podílet na celkovém týdenním objemu nejvýše 6 až 10 procenty.

keramik muž 23.06.2006 21:25:45

[quote=Pavel]Z ma­raton.cz: Běh s maximální spotřebou kyslíku je typem intervalového tréninku a je důležitou součástí přípravy na závody od 5 km až po půlmaraton. Tento trénink zvyšuje ekonomičnost běhu a závodní rychlost. Takovýto trénink může vypadat následovně: 6×800 metrů s 6 až 8-minutovým meziklusem na zotavení mezi jednotlivými úseky. Tento typ stačí zařazovat pouze jedenkrát týdně a měl by se podílet na celkovém týdenním objemu nejvýše 6 až 10 procenty.[/qu­ote] O.K. Přesně tohle jsem právě někde četl.Jde mě ale o to, jakou intezitou/tepovku/ ty úseky běhat a jestli se nutit do nějakého hlubokého dýchání ap.Dále jestli jde v jeden den toto kombinovat s něčím jiným.Aby to nebylo naopak na škodu.

Liberec

Celkem 150 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:13 (2004)
půlmaraton: 1:11:31 (2004)

Xixao muž 23.06.2006 22:20:02

Videl bych to na intenzitu nad ANP, tak cca 90 a vic % TF max, ale nejsem odbornik a literatura neni po ruce

Motto: "Why should I practice running slow? I already know how to run slow. I want to learn to run fast. Everyone said, 'Emil, you are a fool!' But when I first won the European Championship, they said: 'Emil, you are a genius!'"

Praha 12 - Modřany

Celkem 160966 km
Minulý měsíc 819 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 23.06.2006 22:46:49

[quote=Xixao]Videl bych to na intenzitu nad ANP, tak cca 90 a vic % TF max, ale nejsem odbornik a literatura neni po ruce[/quote] Je to asi jak píšeš, ale protože je to proměnná hodnota, tak se to posouvá nahoru dolů podle výkonnosti a trénovanosti. Mně naměřili někdy před dvěma roky VO2max.=58,2 (ml/min/kg) při 174 tepech, rychlost na pásu byla 15km/hod. při 5% sklonu. Ale při anaerobním práhu (TF 159/min.) byla nižší jak uvádíš, tj VO2=51,5 (ml/min/kg).

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 24.06.2006 10:11:10

[quote=keramik]Může mě někdo vysvětlit co to je "běh s max. spotřebou kyslíku?Již několikrát jsem na toto narazil a nevím co si mám pod tím představit.Možná,že to taky někdy trénuji aniž si uvědomuji že je to ono.Dík[/quote] Hlavně si nechej odborně změřit aktuální TFmax a respirační hodnoty (VO2max).Tyto hodnoty jsou velmi proměnlivé a záleží na stupni trenovanosti,věku atd.Mě v roce 2000 naměřili VO2max 66,5 při TFmax.185.Teď jsem měl minulý týden v Blansku maximálku 188 a teoreticky max.tepovka s věkem klesá.Jinak s intervalovým treninkem opatrně,chce to postupně přidávat a druhý den volný nebo regenerační běh (podle pocitu).

Liberec

Celkem 150 km
Minulý měsíc 0 km

Xixao muž 24.06.2006 17:38:50

[quote=milan][qu­ote=keramik]Mů­že mě někdo vysvětlit co to je "běh s max. spotřebou kyslíku?Již několikrát jsem na toto narazil a nevím co si mám pod tím představit.Možná,že to taky někdy trénuji aniž si uvědomuji že je to ono.Dík[/quote] Hlavně si nechej odborně změřit aktuální TFmax a respirační hodnoty (VO2max).Tyto hodnoty jsou velmi proměnlivé a záleží na stupni trenovanosti,věku atd.Mě v roce 2000 naměřili VO2max 66,5 při TFmax.185.Teď jsem měl minulý týden v Blansku maximálku 188 a teoreticky max.tepovka s věkem klesá.Jinak s intervalovým treninkem opatrně,chce to postupně přidávat a druhý den volný nebo regenerační běh (podle pocitu).[/quote] Pravda pravda ,me na velodromu v Brne namerili VO2max kolem 80 pri tfmax 185. Ted uz se ale na fyziol. vysetreni bojim :) aspon dokud nebudu ve forme :)

Motto: "Why should I practice running slow? I already know how to run slow. I want to learn to run fast. Everyone said, 'Emil, you are a fool!' But when I first won the European Championship, they said: 'Emil, you are a genius!'"

Raškovice okr. FM

Celkem 7705 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:18 (2010)
půlmaraton: 1:29:55 (2011)
maraton: 3:17:01 (2010)

minusak muž 25.06.2006 11:08:01

[quote=Xixao][qu­ote=milan][qu­ote=keramik]Mů­že mě někdo vysvětlit co to je "běh s max. spotřebou kyslíku?Již několikrát jsem na toto narazil a nevím co si mám pod tím představit.Možná,že to taky někdy trénuji aniž si uvědomuji že je to ono.Dík[/quote] Hlavně si nechej odborně změřit aktuální TFmax a respirační hodnoty (VO2max).Tyto hodnoty jsou velmi proměnlivé a záleží na stupni trenovanosti,věku atd.Mě v roce 2000 naměřili VO2max 66,5 při TFmax.185.Teď jsem měl minulý týden v Blansku maximálku 188 a teoreticky max.tepovka s věkem klesá.Jinak s intervalovým treninkem opatrně,chce to postupně přidávat a druhý den volný nebo regenerační běh (podle pocitu).[/quote] Pravda pravda ,me na velodromu v Brne namerili VO2max kolem 80 pri tfmax 185. Ted uz se ale na fyziol. vysetreni bojim :) aspon dokud nebudu ve forme :)[/quote] Prosím QUOTE, můžeš upřesnit čeho se bojíš? (nikdy jsem na tom nebyl)

Motto: Komu není shůry dáno, v Apatyce nekoupí

Liberec

Celkem 150 km
Minulý měsíc 0 km

Xixao muž 25.06.2006 11:12:55

je to takovy neprijemny vysetreni, proste jsi na bezicim pasu a oni ti ho zrychlujou dokud jeste muzes zvedat nohy a muzes bezet. Pritom mas na sobe SP tester a dejchas do trubky. Hrabnes si uplne na dno. Jina varianta , spis pro cyklisty je ta , ze slapes na kole urcitou frekvenci a oni ti pridavaji odpor..
V mem pripade je nto nechteni psychicke :) .

Praha 12 - Modřany

Celkem 160966 km
Minulý měsíc 819 km

Mirek Kostlivý muž 25.06.2006 17:32:38

[quote=Xixao]je to takovy neprijemny vysetreni, proste jsi na bezicim pasu a oni ti ho zrychlujou dokud jeste muzes zvedat nohy a muzes bezet. Pritom mas na sobe SP tester a dejchas do trubky. Hrabnes si uplne na dno. Jina varianta , spis pro cyklisty je ta , ze slapes na kole urcitou frekvenci a oni ti pridavaji odpor..
V mem pripade je nto nechteni psychicke :) Tak to podepisuji, taky mám psychický problém jít na to znovu po dvou letech právě k vůli té nepříjemnosti, že mám pocit, že z tohu spadnu. Běhal jsem na tom pásu 2× a nikdy jsem neběžel na max. TF, protože jsem to přerušil dříve. Takže mně max. TF museli vypočítat, přesněji jsem si to změřil sporttesterem při čtyřstovkách. Ale ostatní důležité údaje (VO2max, laktát, zátěžovou křivku ap.) ti změří bez problémů. Natrénovat by jsi si ten běh mohl někde ve fitnescentru, kdyby jsi tam běhal s nějakou dýchací maskou :). To kolo je schůdnější aspoň k vůli max. TF, aspoň nemáš kam spadnout, ale zda-li jí dosáhneš při šlapání, to si netroufám odhadnout.

Liberec

Celkem 150 km
Minulý měsíc 0 km

Xixao muž 25.06.2006 18:16:54

S tim oklem je to jednoduchy, kdo je na nej zvyklej, tak dosahne maximalnich hodnot. Kdo na kole nejezdi a jen beha , tak ho zacnou driv bolet svaly a odejde bez dosazeni maxima

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 25.06.2006 19:42:11

[quote=Xixao]je to takovy neprijemny vysetreni, proste jsi na bezicim pasu a oni ti ho zrychlujou dokud jeste muzes zvedat nohy a muzes bezet. Pritom mas na sobe SP tester a dejchas do trubky. Hrabnes si uplne na dno. Jina varianta , spis pro cyklisty je ta , ze slapes na kole urcitou frekvenci a oni ti pridavaji odpor..
V mem pripade je nto nechteni psychicke :) Nevíte,zda-li v Brně provádí někdo funkční vyšetření na „běhátku“ ?

Praha 12 - Modřany

Celkem 160966 km
Minulý měsíc 819 km

Mirek Kostlivý muž 25.06.2006 21:00:39

[quote=Xixao]S tim oklem je to jednoduchy, kdo je na nej zvyklej, tak dosahne maximalnich hodnot. Kdo na kole nejezdi a jen beha , tak ho zacnou driv bolet svaly a odejde bez dosazeni maxima[/quote] Asi bych si to musel „nanečisto“ natrénovat doma na rotopedu se sporttesterem, protože co si tak pamatuji, tep tam bývá na dost nižších hodnotách, než je tomu při běhu. Ale půl roku jsem neseděl na kole, což znamená tak měsíční domácí trénink (aspoň hodinu denně), ale kde brát čas? Do zimy to musí vydržet, potom se uvidí.

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 30.06.2006 11:02:06

Beh s maximalnou spotrebou kyslika je jednoducho povedane tempo, ktore dokazes udrzat po dobu 10tich az 14minut ak si dobre trenovany, ak nie, tak skor po dobu 6tich az 8mich minut. Odborne sa tomu hovori rychlost pri VO2Max, skratkou vVO2max. VO2max sa meria v ml/kg x min. Nie je to ziaden sprint, ale namahave rychle tempo. Obycajne ho dosiahnes pri 97–100% maximalnej tepovej frekvencie. Pozor vsak- ak ides uplne nadoraz, tiez dosiahnes max. tepovu frekvenciu, ale netrenujes VO2 max, skor anaerobny metabolizmus a toleranciu na akumulovany laktat. Najucinnejsi trening je (okrem samotneho preteku na 3km a 5km samozrejme) intervalovy, s usekmi v trvani od 2 min do 6tich minut, tie dlhsie iba ak si ozaj rychly borec (s casom pod 15min na 5km). V celkovom sucte by mala vzdialenost rychlych usekov byt od 3,5km (ak blizsie tempu preteku na 3km) do 6,5km (ak blizsie k tempu preteku na 5km). Useky kratsie ako 2min (teda pod 600m, ci u pomalsich pod 500m) maju zmysel iba ak ich je vela a pauza je velmi kratka- cca 20–40s. Ono totiz trva asi 1,5min srdcu aby dosiahlo 97–100% max tepu, takze by si bezal iba par sekund v optimalnej zone na rozvoj VO2 max. Avsak pri velmi kratkej pauze nedovolis srdcu aby si prilis upokojilo tep a uz pri 3–4 useku dosahujes VO2 Max respiraciu a tep omnoho skor- po 20–30s. Optimalne su vsak useky od 800m-1600m. Priklad treningu: 6×1000m @ momentalne dosiahnutelne tempo na 5km (nie kolko by si chcel zabehnut na konci sezony) pri pauze 40%-80% trvania samotneho useku (tj. ak to dokazes povedzme za 3:10/km, tak pauza bude od 1:15 do 2:30 min), treba vsak dodrzovat rovnaku pauzu, ktoru si vyberies pred treningom, ci hned po prvom useku. Ak Ti nestaci na zregenerovanie pred dalsim usekom, tak si bezal prilis rychlo a nedosahujes treningom, co si mal naplanovane- teda rozvoj VO2 max. Rychlejsie useky a najma kratsie maju tiez svoje miesto na rozvoj sily, koordinacie a samozrejme samotnej rychlosti- ani maratonec by sa nemal vyhybat treningom ako 8–10×150–200m, nie sprintom ale svizne, aspon raz za 10–12 dni. Velmi to ozivi cely trening a nemusi to ist na ukor objemu, ak v ten den si das rozklus 30min a vyklus 30–40min- nabehas svoj objem a ani sa neunavis, naviac si spestris trening. Useky ako 300–400m su skor pre strednotratiarov a pre bezcov na 5km ako trening na najblizsiu susednu trat. Co sa tyka samotneho merania VO2 max v laboratoriu, povazujem to za zbytocne pre bezcov na urovni rekreacnej. Max tep si mozes zmerat na kopci sportesterom (3× kopec stupnovane, najlepsie v trvani od 3–4min). Velkou chybou je meranie max tepu pri usekoch kratsich ako 800m- a najma s pauzami. Ak uz je treba bezat na drahe pri merani max tepu, tak odporucam 3×1000m s 90s pauzy, velmi rychlo- posledny od zaciatku nadoraz. Je jedno aky cas dosiahnes, ucel je namerat si max tep. Ja som bol merany v laboratoriu mnohop krat a nikdy to nezodpovedalo skutocnosti- bud tie tempa na ANP prahu, VO2 max ci max steady state boli moc pomale, alebo moc rychle. Raz som bol testovany na rotopede (co ma dost napalilo, lebo jazdim len v pauzach od behania) a vysli mi neuveritelne hodnoty- VO2 max o 10ml/kg.min nizsie (67 namiesto 77–78), tep iba 187 namiesto 197 a max vykom vo Watoch zas velmi vysoky- skoro na urovni jazdcov Tour de France (je to zavisle na vahe a tu mam velmi nizku). Chcem tym povedat, ze su tieto udaje na 2 veci- na lepsi/horsi pocit z toho, ze mate vysoke/nizke hodnoty a na prd. Co Vam povie ze mate VO2 max xy? Nic. Ma to jedine vypovedaciu hodnotu, ak sa to robi aspon kazde 2 mesiace, pred a po skonceni urciteho cyklu aby sa videlo, aky mal dany trening efekt. Ak si date zmerat hodnoty raz za rok, ci raz za 2 roky, tak Vam to nic nepovie… staci sa viac napit, ci menej najest a hodnoty su upne ine (viz meracie veliciny, kde vaha je pod zlomkovou ciarou) a nic Vam to nepovie o Vasom treningu, ktory moze byt idealny, alebo uplne naprd. Treba pretekat a tam Vam vysledky povedia na com ste. Laboratoria nechajte reprezentantom a spickovym borcom. Ja osobne uz don nikdy nevkrocim, aj ked sa merani nebojim, ani namahy.

Praha 12 - Modřany

Celkem 160966 km
Minulý měsíc 819 km

Mirek Kostlivý muž 30.06.2006 11:34:19

Mato, moc pěkně napsané, zvláště o tom měření VO2max. Taky už se mi na to nechce jít, a to mě je udělali před dvěma roky z protekce zdarma. Měření probíhalo na běhacím pásu ve dvou laboratořích v Praze (CASRI a FN Motol). Na jaře, kdy jsem si udělal osobák v marathonu, mně naměřili na pásu VO2max. 48ml/kg/min., na podzim to „zázračně“ stouplo při měření ve 2. laboratoři o 10ml/kg/min. (po půl roce!) na 58ml/kg/min, ale výkonostně jsem šel ve dvou marathonech v průměru asi o 15min. dolů. A max. TF mě taky naměřili nižší, než kterou si já změřím na konci 400m úseků. Jedině co mě potěšilo bylo to, že mně řekli, že mám zdravé srdce a výkonnostně patřím mezi 1% mužů mé věkové kategorie.

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 30.06.2006 13:15:08

[quote=Lubosh]Mato, taky se přidávám k tomu, že je to hezky a výstižně napsané. Zejména za důležité považuji upozornění v úvodu, že běhání úseků příliš rychle nemá pro maratonskou přípravu valný efekt. Stejně jako to, že v přípravě na maraton nemá moc velký smysl běhat 400m úseky, ale delší. Myslím, že v těchto dvou věcech dělá hodně běžců dělá chyby.[/quote] Ako som vravel, aj 400m useky mozu byt dobrym treningom pri priprave na maraton, nie vsak v pojati v akom ich ma vacsina bezcov (teda tak rychlo, ze laktat ti nedovoli na konci ani zdvihnut ruku). Ja osobne som zaradil par krat trening 25×400m s 30–40s pauzou. Tie 1/4ky som behal v tempe preteku na 5km-10km. Robim tak najma vtedy, ak mam unavene nohy a tazko by som zvladol trebars 6–8×1500m s 1min pauzou- potom 1/4ky povazujem za lahsiu alternativu s podobnym treningovym efektom (rozvoj VO2 max). Napr Japonska maratonska rekorderka (2:19) Yoko Shibui a aj olympijska vitazka Naoko Takahashi (tiez maraton pod 2:20) behali raz za 3 tyzdne trening 75× 400m(!!!) na drahe. Hovorme potom o psychickej odolnosti. Priemer casov na usekoch bol 74s pre Shibui a 76s pre Takahasi, takze relativne svizne, ale nic omracujuce. Islo tam o objem a o kratku pauzu (skracovala sa kazdych 25 opakovani o 10s- zacinali na 60s a posl. 25 bezali na 20s pauze). Je treba poznamenat, ze Shibui dokaze bezat 10000m na drahe pod 30:50, co je v priemere pod 72,5s na 400m. V tyzdnoch medzi 400kami je ich treningom na rozvoj VO2max stabilne bud 12×1000m s 1–2min pauzou, alebo 6×2km s 2min pauzou ( v tempe blizsom preteku na 10km az 15km). Trening na drahe v zmysle usekov behaju iba 1× do tyzdna, ale castokrat absolvuju aj dlhe lahke klusy na drahe (v Japonsku- najma v mestach- nemaju kde moc behat), niekedy aj 40km stupnovane behy, inokedy ich behaju na 1km dlhej uzkej ceste hore-dolu, cize 40 otoceni do protismeru. No,ale to uz odchadzam od temy… zacnem niekedy prispevok „Ako sa trenuje vo velmoci maratonu“ :)

Praha 12 - Modřany

Celkem 160966 km
Minulý měsíc 819 km

Mirek Kostlivý muž 30.06.2006 15:43:49

[quote=Mato]ko som vravel, aj 400m useky mozu byt dobrym treningom pri priprave na maraton, nie vsak v pojati v akom ich ma vacsina bezcov (teda tak rychlo, ze laktat ti nedovoli na konci ani zdvihnut ruku).[/quote] Tak přesně takhle zbytečně rychle (vzhledem k věku a výkonnosti) to běhám já. A když si někdy dám 6× 400m okolo 75s (a to nejsem ani japonská olymp. vítězka :)), tak po té jsem tak odrovnán, že už se na ty čtyřstovky raději příště vykašlu.

Nalezené položky: 17 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.