strečink
simka 16.02.2006 22:28:54
jaký strečink a kdy (před a/nebo po tréninku) děláte? nikde jsem na to zatím nenarazil, tak se ptám tady. dále jsem pak slyšel, že se při běhání zkracují šlachy (i když se svaly správně protáhnou). co je na tom pravdy?
PS: myslím že by dost začátečníků jako já uvítalo nějaký článek na toto téma na behej.com
hyneek 16.02.2006 22:53:50
[quote=simka]jaký strečink a kdy (před a/nebo po tréninku) děláte? nikde jsem na to zatím nenarazil, tak se ptám tady. dále jsem pak slyšel, že se při běhání zkracují šlachy (i když se svaly správně protáhnou). co je na tom pravdy?
PS: myslím že by dost začátečníků jako já uvítalo nějaký článek na toto téma na behej.com[/quote] Já strečink nedělám, jenom výjimečně. A to tak že držím v každé z těch poloh deset sekund.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 16.02.2006 23:16:53
Když běháš menší km „dávky“, tak snad se to dá vydržet i bez něj. Taky záleží i na věku, čím starší běžec, tak se bez toho asi neobejde. Při větším počtu naběhaných km (100km a více týdně) je to nezbytnost. V podstatě natahuješ sval do opačné polohy, než se zkracuje při běhu. A to nejenom nohy, ale i na spodní partie zád, hýždě ap. Slovně popsat je to složité, nejlépe je to odkoukat od někoho, kdo s tím má zkušenost. Ale až tě bude někde něco „bolet“ zkus to místo napínat do protipohybu. Nebo vyhledej okénko o běžecké literatuře, v některých knihách (např. Aleš Tvrzník a spol. „Jogging“ a „Běhání“) jsou i obrázky např. „Běžecké abecedy“, která se používá pro urychlení zahřátí svalů např. před běháním krátkých a rychlých úseků.
NNN 17.02.2006 07:31:05
Mrkněte na : http://www.kpo.cz/…ziologie.htm díl strečing. Je to cyklo zaměřené, ale snad dobré i pro běžce.
Praha|Dresden
dees 17.02.2006 10:59:57
No, jelikoz beham vecer, tak pred behem povetsinou neprotahuju, byvam docela rozhybana z celeho dne (takovy mensi domaci uklid-to je strecing jak vysity). Po behu vzdycky, svaly si o to rikaji samy. Vybrala jsem si nejake cviky v knizce Strecing, nevim od koho je, ale je starsiho data a nasla jsem ji jednou v mestske knihovne. Je tam asi 100 cviku na vsechny mozne i nemozne svaly.
Brno
running-observer 17.02.2006 11:22:42
Podle mé zkušenosti je strečink důležitější po běhu, než před ním, zejména pokud se běh začíná v mírnějším tempu a nevystřelím hned jak zajíc. Ideální je to udělat co nejdříve po doběhnutí, kdy jsou svaly ještě zahřáté a nestačily ztuhnout, ale ani toto se mi nedaří vždy dodržet, a přece mi to nevadí. Mám 4 oblíbené cviky, z nichž se snažím nevynechat protažení lýtek a protažení kolen, za důležitý doplňující cvik na lýtka pokládám podle své zkušenosti protažení prostřední hlavy lýtkového svalu, a to tak, že protahuji s pokrčeným kolenem (na zvýšeném stupínku), protože při normálním protahování postranní hlavy lýtkového svalu v největším protažení brání protažení toho prostředního, který v té poloze ještě vůbec není natažený. Každý cvik opakuji ve dvou (výjimečně 3 nebo jen v 1) sériích, z nichž každá začíná opatrným natahováním do nebolestivé polohy asi 12 s, poté na 4 s uvolním a opět opatrně natahuji do citlivé, ale nebolestivé polohy a držím 25 s a pak pomalu uvolním. Ve druhé sérii vždy dosahuji mnohem lepšího protažení. Protahuji i ve dny, kdy neběhám (pokud mi na to zbude čas, ale dá se při tom dělat něco jiného, třeba pít nebo číst). Kromě protahování i polohuji, a to například před usnutím v lehu v posteli na zádech: jedna noha natažená, druhá pokrčená a opřená zhruba o koleno té prvé, koleno pokrčené nohy pak srovnám do roviny podložky (postele). Tento cvik jsem zpočátku cítil jako strečink (táhlo to), nyní je to pro mě jen polohování, tedy dá se v té poloze vydržet podstatně dýl a dokonce jsem tak někdy i usnul… Po těžkém závodě typu maraton se mi osvědčilo sednout si na chvilku do trávy na turka…
Praha
Radek Narovec 17.02.2006 11:39:05
observer: a to se pak z toho turka zvedneš nebo tě odnesou do auta v sedě? :)
Brno
running-observer 17.02.2006 11:47:50
[quote=Radek]observer: a to se pak z toho turka zvedneš nebo tě odnesou do auta v sedě? :)[/quote] klidně se zvednu a jdu si protáhnout ještě ta lýtka
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 17.02.2006 12:15:13
Mě dost pomáhá sed na patách – celkem to protahuje. Jinak ten turek je taky dobrej.
Brno
running-observer 17.02.2006 13:35:27
[quote=Stanislav Junga]Mě dost pomáhá sed na patách – celkem to protahuje. Jinak ten turek je taky dobrej.[/quote] Jo neslazenýho turka jsem si dal před chvílí po obědě
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.