půlmaraton - stačí to?
bezec_adam 03.04.2016 10:51:52
Ahoj, chtěl bych se s Vámi poradit: 28. května bych si chtěl zkusit zaběhnout půlmaraton, chtěl bych znát Vaše názory, jestli je můj dosavadní trénink dostačující.Cílem je půlmaraton prostě uběhnout (ne dojít - když to bude pod 2 hodiny, budu naprosto spokojený. Sportuju prakticky od malička (už roky) – posledních několik let cca takto: většinou 6× týdně sport + 1 den v týdnu volno 3× – 4× týdně běh – cca 10–12km v tempu 5min/km (tzn. běžím 50 – 60 minut) 2–3× posilování (dřív posilovna, poslední cca tři roky jen s vlastní vahou – shyby,kliky,dřepy,břicho – zhruba hodinu) běh občas nahrazuju např. kolem (2–3 hodinové výjezdy – tzn 40–50km) nebo plaváním (40 minut střídavě kraul/prsa – vychází to zhruba na 1300 metrů), občas kolečkové, fotbálek, tenis atd..
Chci se zeptat zda si myslíte, že tento trénink je dostačující pro zvládnutí 1/2 maratonu, nebo bych měl zvýšit dávky běhu? Víc jak 12 km jsem běžel naposledy před 5 lety – víc jak 16 ještě nikdy.. Mám trochu obavy z toho, že mi vytuhnou stehna – stává se mi, že cca po hodině běhu začnou tvrdnout, běžet dál jde, ale jestli bych zvládl ještě hodinu nevím, nevím..:-)
P.S. Jsem muž, 29 let, 190cm, 80kg – sedavé zaměstnání, sportovec od malička:-).
Předem Vám díky za jakékoliv názory a postřehy..:-)
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 03.04.2016 11:25:23
>> bezec_adam, 03. 04. 2016 10:51:52
Zkus si zaběhnout vzdálenost podobnou půlmaratonu, abys věděl, jak Tvoje tělo bude reagovat a jinak s tím, co děláš, budeš naprosto v pohodě. Podle mě pod 2 hodiny půjdeš úplně v pohodě, spíš bych to viděl někde kolem 1:40
Desert 03.04.2016 12:08:21
vidím to podobně jako Luckyboy, nic ti nebrání v tom, aby jsi začal běhat 20+km, na kole taky jezdíš 2hod.+, k tvému tempu si přídej minutu a zkus 20 –25km á 6min., za těch pár týdnů budeš mít trochu reálnější představu,
jinak uběhnout i takhle je možné, ale nesmíš o tom pochybovat, tím že se zde prezentuješ, musíš natrénovat, jistotu ti nedá nikdo,
Černé Voděrady
MartiNo 03.04.2016 12:22:06
Jak píše Luckyboy – zkus si něco delšího, dle mého trochu pomaleji, než běháš těch 12. Abys byl v běhu tak tu hodinu a třičtvrtě. Uvidíš, co to s tebou dělá. Asi taky potřebuješ vyzkoušet pití po té hodině (tu chodíš nejspíš bez pití).
Určitě 1/2M do dvou hodin dáš, akorát potřebuješ otestovat vytrvalost, a na jaký čas to rozběhnout, aby ses zbytečně neutavil a naopak nešetřil.
Pce
Michal435 03.04.2016 16:07:51
>> bezec_adam, 03. 04. 2016 10:51:52 Jak se píše nahoře, vše lze Já to nebudu opakovat, jen přidám vlastní zkušenost. První „půlku“ jsem běžel po 8 měsících běhání, kdy jsem nedělal před tím 20 let nic a měl nadváhu 20 kg. 2× jsem v posledním měsíci před půlmaratonem zaběhl 15 km a 1× 20 KM. Půlmaraton jsem dal nakonec za 1:43. Tak že já myslím, že s tvou prognózou by jsi se mohl opravdu dostat k času okolo 1:40. Zkus dát ještě tak 3× cca 85% celkové vzdálenosti což je 18 Km a pokud to půjde, tak se není čeho bát, kór když nemáš vyloženě „časové“ ambice.
Praha/Zlín
J0SE 03.04.2016 22:22:05
Myslím, že není vůbec žádný problém.
Přidám svoji zkušenost (určitě ne vhodnou k následování):
Z důvodu zranění od konce října 2015 neběhám (teda dal jsem si jeden závod v listopadu). I jsem něco přibral, takže mám skoro stejně jako zakladatel vlákna (81kg, akorát na 170cm). A jelikož jsem měl půlmaratón koupený, tak jsem to šel to zkusit a bylo z toho pochodové cvičení za 2:01:40
A ohledně délky běhu, při přípravě na svůj nejlepší půlmaratón jsem pokud si dobře pamatuju neběžel nic delšího než taky nějakých 16, 17 km.
Petr_P 04.04.2016 14:43:02
Také se domnívám, že by to nejspíš neměl být problém, akorát otázka, co ty nohy. Jejich úskalí znám právě z vlastní zkušenosti. Ačkoli pravidelně běhám několik sezón, na 1/2M se stále necítím dostatečně připravený a zatím jsem se ho zkusit neodvážil. Vůbec přitom nejde o délku výkonu. Na kole či na běžkách bez problémů funguju několik hodin, kondice by na to určitě byla. Problém není v „motoru“ ale v „podvozku“. Běhám totiž jen menší objemy a jednotlivé běhy typicky do 1h a do 10 km. S tím nemám problém, pokud však občas zkusím více, začnou mě nohy děsně bolet, musím zastavovat, odpočívat, protahovat apod. Nejdelší běh zatím tréninkově cca 18 km v kopcovitém terénu. Věřím tedy, že bych ten 1/2M na rovině dal, ale já ho nechci pouze absolvovat a přežít pro odškrtnutí položky v seznamu cílů, ale když už, tak ho důstojně zaběhnout v solidním čase. Proto ten dosavadní odklad.
Pokud tedy existují nějaké varovné signály ohledně nohou, zřejmě nejlépe vyzkoušet nanečisto nějaký delší běh (ne nutně v délce 1/2M ale o něco kratší) a podle něj se zařídit. Buď to půjde, anebo bude ještě třeba nohy vytrénovat na delší běh, což ovšem zřejmě bude na delší dobu a ne jen pár týdnů. Moje zkušenosti jsou bohužel takové, na druhou stranu jsem se však setkal s řadou případů, kdy někdo údajně bez problémů zvládnul 1/2M po pár měsících běhání. Prostě záleží na individuálních tělesných dispozicích.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.