Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Trénink vs. Trénink

Trénink vs. Trénink

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Celkem 9565 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:32 (2016)
půlmaraton: 1:22:47 (2016)
maraton: 3:22:11 (2014)

ALFcz muž 19.08.2015 11:26:56

Pořád přemýšlím nad dvěma možnýma přístupama k tréninku. Cpát do těla různé potravinové doplňky a speciální stravu nebo nechat tělo ať si zvykne na to co má? Nedávno jsem při sledování cyklistického závodu v TV slyšel debatu o regeneraci. Bývalý český závodník doporučoval, že nejlepší pro regeneraci je do sebe ihned po tréninku nacpat co nejvíce cukru (konkrétně šípkový čaj s maltodextrinem). Pak se „okno“ uzavře a pokud to nestihnete, regenerace nebude tak dobrá a tělo nebude připraveno na další trénink. K tomu se doporučují všelijaké BCAA a regenerační nápoje atd.

Na druhou stranu známe přístup keňských běžců, kteří běhají na lačno, po běhu si dají jen čaj a jejich první jídlo je až oběd.

Co si o tom myslíte? Co je lepší? Dávat tělu při tréninku ten luxus v podobě doplňků, aby bylo spokojeno a mělo všeho dostatek nebo naopak nechat tělo chvíli hladovět, ať si zvyká, ať si poradí samo, ať TRÉNUJE?

Motto: Nad lidskou blbostí nemůžeme zvítězit. Ale nikdy, nikdy tento boj nesmíme vzdát!

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 19.08.2015 11:34:11

>> ALFcz, 19. 08. 2015 11:26:56

Po bězích vesměs jím velmi brzy, a to převážně sacharidové potraviny, různé čokoládová mléka, granka, rýže, jogurty apod., ale potřebu speciální stravy jsem nikdy neměl. Mezi Tebou nastíněnými koncepty bych tedy volil kompromis, podle toho, co si Tvé tělo řekne, a jak na to či ono reaguje.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)

Sloviensko

rudo muž 19.08.2015 11:50:49

>> ALFcz, 19. 08. 2015 11:26:56

pocas TdF sa netrenuje a tam je doplnovacia panika

v treninkovom obdobi mozu robit nieco uplne ine

nazor toho trenera je taka stara skola.

preco je ropzdiel vo vykonnosti timu SKY, alebo na drahe rozdiel vykonnosti timu UK voci inym

je v tom aj treninkovostra­vovaci rezim

ale je to dlhorocna zalezitost

ale kedze nemam povodny zdroj info, tak to nejdem rozpisovat

chcem len povedat ze trener ktory pomaha komentovat do TV toho vela vediet nemusi a hadze casto koncepty co su zu davno upne mimo

to panikarske naplananie nejakeho okna ktore sa ide zavret

to je povodne asi z kulturistiky a na otmto koncepte zarabaju posilky ktore maju hned vedla satne kaviaren cukraren kde predavaju predrazene kolace a sladke vodicky a tycinky presvoedcajuc odcvocene zeny ktore sa tam snazili schudnut ze kym pridu domov buidu mat zavrete okno nech si daju zakusky hned tam

Motto: you can't stop, what is coming !

Pce

Celkem 21,1 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2016)
půlmaraton: 1:24:29 (2016)
maraton: 3:10:53 (2016)

Michal435 muž 19.08.2015 11:51:38

Z Keňanů bych si moc příklad nebral---tam je to všechno trošku jinak. Dělám to podobně, jako napsal Petr. Po doběhu se nejdřív napiju čisté vody, pak jdu do sprchy a následně si dám jídlo + další pití. Klidně si dám i kousek čokolády, sušenku, Colu atp. Pokud je to dopoledne a já přiběhnu kolem oběda, dám si lehký oběd. Tu teorii o tom, že po běhu by do sebe měl člověk dát co nejdříve (někde jsem slyšel do 30 minut) sacharidy, nemůžu potvrdit, ale ani vyvrátit. Zkoušel jsem po běhu jíst jen zeleninu a byl jsem takovej jakoby míň nabitej, než když jsem si dal klasické lehké jídlo a nějakou sladkost. Asi na tom tedy něco bude, i když každému bude vyhovovat něco jiného. Já bych se přikláněl pro to doplnění sacharidů co nejdříve po běhu.

Motto: Je lepší mířit ke hvězdám a netrefit se, než do hromady hnoje a trefit se.

Celkem 9565 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:32 (2016)
půlmaraton: 1:22:47 (2016)
maraton: 3:22:11 (2014)

ALFcz muž 19.08.2015 11:53:29

>> Petr Kaňovský, 19. 08. 2015 11:34:11

Já jsem za ta léta běhání toho moc nevypozoroval. Jen to, že je mi to vlastně jedno. Klidně si můžu dát 6 knedlíků se svíčkovou a jít za půl hodiny běhat nebo můžu jít ráno běhat na lačno i rychlejší a delší tréninky a i pak 2 hodiny nejíst. Nikdy jsem ani jednu z koncepcí dlouhodoběji nevyzkoušel. Ideální by bylo se teď na dva měsíce rozdvojit a vyzkoušet obě metody. Jinak můžou být výsledky dost zkreslené, protože když budu 2 měsíce dělat jedno a pak 2 měsíce to druhé, tak to druhé už bude ovlivněno tréninkem v předchozích 2 měsících :D

Subjektivně asi cítím, že čím rychlejší, tedy svalově náročnější trénink byl, tím je rychleji a více potřeba vše doplnit. Naopak po pomalejších bězích mám nutkání nechat tělo chvíli trénovat i po doběhu a schválně mu nic nedat.

Mě selský rozum říká spíše to, nechat tělo ať si poradí samo. Od toho je přeci trénink. Ať si zvyká na nedostatky potřebných látek ať tak trochu trpí. Ale mám obavu, aby zbytečně nedocházelo ke ztrátě svalové hmoty nebo k jejímu poškození. Otázkou je, kolik té svalové hmoty a jakého typu k vytrvalostnímu běhu vůbec potřebuji.

Motto: Nad lidskou blbostí nemůžeme zvítězit. Ale nikdy, nikdy tento boj nesmíme vzdát!

Sloviensko

rudo muž 19.08.2015 12:45:25

k problematice zaviraciho okna,

napsal vedecky pracovnik Vyskumniho Ustavu Poskakovaciho,

profesor Janda, Jasnou Zpravu :

Okno (v prizemi) je zavrene i dnes, lasko ma

a zadnej cukr si ani nevrzne, muze si tech tantrickejch 30 minut nekam…

Bratislava

Brutto muž 20.08.2015 09:33:34

Nie som ziaden odbornik, ale nieco by som podotkol. Myslim, ze sa tu miesa niekolko pristupov a metod. V prvom rade ide o to, ci po behu doplnit energiu (a v akej forme), alebo mineraly a vitaminy vyplavene treningom. Kulturisti jednoznacne potrebuju aj to prve, nakolko buduju svaly a hmotu (aj tuk) a preto sa cpu okamzite po treningu gainermi, co je vlastne cukor v intenzivnej podobe. Ide im hlavne o to, aby co najskor po silovom cviceni, kedy doslova znicili svaly doplnili svalovy glykogen a bunky vo svaloch sa tak mohli venovat najma svojej obnove a telo sa tak moze venovat budovaniu novej hmoty, lebo ma vsetkeho dostatok (az prebytok). U vacsiny vytrvalostnych treningoch toto nie je podla mna az tak potrebne. Myslim, ze v 90 % treningoch je dokonca vhodne nechat telo ficat v akejsi zotrvacnosti a ziviny doplnit postupne jedlom pocas nasledujuceho obdobia. Druha vec je doplnenie mineralov, soli, vitaminov. Som toho nazoru, ze v urcitom objeme treningu (napriklad na 150 km/tyzden) uz telo nie je schopne vytazit z obycajnej stravy dostatok vyplavenych mineralov (pokial sa nejedna o bezca typu Peter, ktory naozaj dokaze sporiadat neuveritelne mnozstva potravy). Vtedy je podla mna vhodne doplnit tieto latky kludne aj hned po dobehu, resp. do hodiny. Ale to nema nic spolocne s metabolickym oknom. To okno sa v niektorych kruhoch spomina ako vhodne na konzumaciu sacharidov najma kvoli tomu, lebo prave v tomto case sa sacharidy nespotrebuvaju v prvom rade na ukladanie tukov, ale na doplnenie spotrebovaneho glykogenu. Lenze treba povedat aj „B“ a to sice, ze ak doplnim spotrebovany glykogen hned po treningu, tak vsetko co zjem neskor uz nejde na obnovu, ale na „sklad“. Cize si myslim, ze ten, kto vyuziva metabolicke okno sice nerobi az tak zasadnu chybu, ale musi si potom davat trochu vacsi pozor, co zje neskor.

Sloviensko

rudo muž 20.08.2015 10:37:35

>> Brutto, 20. 08. 2015 09:33:34

super, suhlasim

doplnim ze vytrvalec co sa nenaje, tak dalej trenuje tukovy metabolizmus lebo telo musi z tuku vyrabat svalovy glykogen

ano vypit mineralku alebo nesladeny caj na minerali ak treba aj stipku soli a citron

Poprad

10 km: 0:34:36 (2014)
maraton: 2:40:46 (2015)

runtachykard72 muž 20.08.2015 14:55:01

>> Brutto, 20. 08. 2015 09:33:34 ..no presne ako vravíš,Peter behá preto a tak,aby mu chutilo jesť.Keby behal inak,jesť by mu až tak nechutilo,alebo chutilo, asi tak,ako keby nebehal vôbec-teda nič moc,okno ma otvorené :-).Takže je v pasci,ale on o tom ešte nevie..

Motto: .... A z vlku jsou dnes malamuti a z nočni mury prosty sen. A na ten sen je spolehnutí. Můj bože, to je krásný den.

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 20.08.2015 15:00:00

>> runtachykard72, 20. 08. 2015 14:55:01

Runty, nechceš napsat svůj denní jídelníček z nějakého běžecky průměrného dne? Dost by mě to zajímalo, děkuji předem.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)

Bratislava

Brutto muž 20.08.2015 15:02:21

>> runtachykard72, 20. 08. 2015 14:55:01

Ale vie, ved uz davno tu deklaroval, ze beha aj preto, aby mohol jest co sa mu zachce a kedy sa mu zachce. A funguje to :) Ja len na margo toho, ze par mesiacov som vyskusal mat podobne objemy, no napriek tomu som tolko jedla nedokazal do seba dostat, kazdy sme iny samozrejme.

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.