Strata formy po pauze
Bratislava
Oh Dae-su 12.10.2007 09:13:09
Hello,
2 tyzdne som nebehal kvoli zraneniu. Zacal som v nedelu, a zistil som, ze musim velmi spomalovat aby som bezal 65%tfmax a tempo co som predtym behaval ako 65% je niekde teraz nad 70%. Neberiem to nejak tragicky, ale celkom ma to zaskocilo, nejak som s tym neratal :) ale to je zrejme uple normalne po 2 tyzdennej pauze. Ake s tym mate skusenosti vy? dufam, ze sa to coskoro vrati do povodnych kolaji..
Este jedna otazka.. Teraz ked mi podstatne rychlejsie vybieha pulz, tak „by mohlo byt?“ lahsie zmerat TF MAX, ked beriem do uvahy, ze mi staci pomalsie behat aby som mal pulz vyssi ako ked mam formu.
Jirkajusty 12.10.2007 11:13:03
Já jsem na tom úplně stejně a to jsem neběhal 10 dní.Stavím barák a tak jsem byl vždycky večer jak po maratonu.Ale běh je asi dost specifický pohyb.Zase bude dobře…
Křenovice (VY), Velká (PR)
Honza Škrdla 12.10.2007 11:49:54
Myslím, že 2 týdny jsou málo pro ztrátu formy. S tím Tf to mám podobné, z počátku je trochu vyšší, ale pak se to srovná (ověřil jsem si to letos na jaře).
Já jsem teď kvůli zranění neběhal asi tak 5 týdnu a teď začínám opět jako hobík. Běžím pomalu, jen tak pro radost a ani si neberu tepák.
Bratislava
Oh Dae-su 12.10.2007 11:53:44
[quote=Honza Škrdla]Myslím, že 2 týdny jsou málo pro ztrátu formy.[/quote] No zrejme nie su :) pulz mam podstatne vyssi
Praha 9
Lubos M 12.10.2007 11:53:53
to je naprosto normalni jev, za 14dni to zas bude dobry.....horsi ale je, kdyz ztratis formu kdyz trenujes, jako se to stalo me:)
Bratislava
Oh Dae-su 12.10.2007 12:02:51
LubosM : hned mi je lepsie ;)
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 12.10.2007 12:40:40
Buď v klidu, mám to ještě horší po déle než 14denní pauze.
Pátek 21.09. – 16km (145–150TF) – 4:58/km Pátek 12.10. – 13km (135–140TF) – 6:27/km!
Jedině optimistické je to, že jsem to před těmi třemi týdny doběhl kulhající, zatímco dneska v celku v pohodě. Bolí mě naštěstí jenom svaly, ale přibližná ztráta tempa 1min/km při stejné TF vypadá děsivě.
Jecminek.Maselnik 12.10.2007 13:00:45
nechci být hnidopich, ztráta tempa je velká, ale taky tepy jsou o 10 níže..... Hlavně ale, že už Tě nic nebolí.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 12.10.2007 13:59:20
[quote=Jecminek.Maselnik]nechci být hnidopich, ztráta tempa je velká, ale taky tepy jsou o 10 níže..... Hlavně ale, že už Tě nic nebolí.[/quote] No dobře, když jsi takový puntičkář (nic proti tomu, jsem stejný :)), tak údaj z 20.09. – 14km – 5:17/km (140TF), takže je to opravdu nejméně ta minuta na km, jak píšu …
Bratislava
Oh Dae-su 12.10.2007 14:07:00
a co si myslite o tom TF max, teraz ked mi lahko vybieha pulz, tak by som sa asi ani tak pri tom nenamakal, nie?
ED 12.10.2007 17:38:17
přátelé, po skoro třech týdnech pauzy je největší rozkoš to, že vůbec běžím! ztracenou sezonu, odepsaný závody, či nějakou ztrátu formy jsem „fakt neřešil“…
Vašek 12.10.2007 18:25:49
Myslím, že za 2–3týdny nemůže být ztráta formy moc drastická, za chvíli by měla být zpátky(v zimě jsem rozbíhal neštovice – samozřejmě to šlo poznat…). Zvláštní zkušenost jsem učinil, když jsem v létě asi deset dnů chodil po horách v Bulharsku, byl to docela zabírák a neměli jsme moc jídla:)..no, a když jsem se vrátil domů, tak pár dnů trvalo, než jsem se cítil při běhu ok. A přitom mi jindy přišlo, že se mi po vícedenní túře běhá líp.(asi to bylo únavou, ale stejně – když jsem běžel, přišlo mi, že nemám „sehrané“ ruce a nohy) Přeji všem brzký návrat a nárůst formy..:)
ED 12.10.2007 19:59:30
[quote=Vašek]Myslím, že za 2–3týdny nemůže být ztráta formy moc drastická, za chvíli by měla být zpátky[/quote] no, v červenci by to člověk asi rozběhal, ale takhle na podzim (třeba týden před závodem, že) už ani náhodou. a přesunout vrchol na tříkrálový maraton? to chce opravdu velkýho frajera
Vašek 12.10.2007 20:07:49
„Za chvíli“ je často delší než by člověk chtěl, a zvlášť po zranění nebo před závodem. A u tebe je to vlastně obojí…Ale jaro to jistí(tříkrálový maraton je sice machrovinka a pomoc od absťáku, ale to počasí rekordům spíš nepřeje, že) Máš pravdu, že v zimě je to všechno horší – tma, počasí – a my chceme běhat objemy..:)
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 13.10.2007 09:53:34
Já si vzpomínám, že když jsem si před 2 roky pořídil sporttester, tak jsem ještě běhal tak nějak pro radost – jen souvislé běhy okolo 10 km a v pohodě jsem je běhal na TF 168 – když chci dnes běžet na TF 168, tak už je to slušná rychlost. Takže s trénovaností se snižuje TF pži zátěži. Po pauze je to vždy o něco horší, ale jak u koho – já po nemoci TF moc neřeším, spíš mě vždy zajímá, jakým tempem dokáži běhat.
2 Mirek Kostlivý: Jsem rád, že už zase běháš – můžeme se domluvit na nějaký společný trénink, ale já teď ve Stromovce běhám spíš dopoledne…
2 ED: Myslím, že teď začít je ideální pro vrchol PIM 1/2maraton.
ED 13.10.2007 12:44:39
[quote=Honza Škrdla]Myslím, že 2 týdny jsou málo pro ztrátu formy.[/quote] myslím, že se Honzo mýlíš. asi kdyby člověk 14 dní jen netrénoval (a nebylo to na závěr cyklu), tak to není tak zlý. ale zranění často znamená i jiný potíže: léky, změnu životního rytmu, životosprávy. chytne-li te zranění uprostřed nejtvrdšího tréninku, je to pro tělo šok: najednou místo třeba dvoufázového pohybu stojí a stojí a cpe se nikoli neškodným léčivem. (v horším případě k tomu zahání žal a bolest větším než malým množstvím alkoholu a dalších „tišících“ látek.) aktuální zkušenost: po dvou bězích, které bych před třemi týdny nazval regenerační vyklusání, mne bolí svaly, klouby, všechno. ale užívám si to asi pětkrát víc než před karambolem. [quote=potom Vašek]Máš pravdu, že v zimě je to všechno horší – tma, počasí – a my chceme běhat objemy..:)[/quote] bohužel ano. a já navíc nic moc jiného než „objemy“ a kopce nemůžu – sice nežiju v tak prudkých svazích jako Ty, ale rovnej kilometr sem tu u nás ještě nenašel :lol: [quote= pak Oslík]2 ED: Myslím, že teď začít je ideální pro vrchol PIM 1/2maraton.[/quote] njn, jenže je to pim :(, a půlka k tomu… což mne prostě neláká. běhám sám v lesích, a malá domácká stromovka je pro mne maximální masovka na jakou jsem se odvážil. navíc mám pocit že půlka je na mne eště krátká trať (prostě si neveřim že ji dokážu dát rychle, řekněme znatelně pod 1.30) ale dík za tip, třeba to na jaře uvidím jinak
Křenovice (VY), Velká (PR)
Honza Škrdla 14.10.2007 10:14:48
..3 týdny po pauze způsobené zraněním jsem běžel půlmaratón a měsíc po něm jsem si na půlmaratónu zaběhl osobák (nechci se chlubit, jen konstatuju).
to ED:S tou formou je to dost relativní, pokud běháš na vrcholové úrovni, tak je 14 hodně. Ale pokud si hobík nebo výkonnostní sportovec, tak myslím že 2 týdny není žádná tragédie. Další věc je to co je pro tebe prioritou: jestli závod na který trénuješ (a to za každou cenu), nebo to ze budeš moc běhat i potom. A opíjet se jen kvůli zranění nevidím jako řešení, to se potom nedivím, že je návrat tak těžký… S tim běháním jsem na tom teď podobně (ne zas tak hrozně, jen mě trochu bolí kolem levé achilovky). Jinak svahy a klouby jsou v pohodě a běhání mě taky baví ještě víc než předtím. :)
Bratislava
Oh Dae-su 14.10.2007 10:18:36
Ja som si dal vcera takych sviznejsich 25km, a bezalo sa mi super. Puzlmeter som radsej nechal doma, aby ma to neznervoznovalo :)
ED 14.10.2007 16:15:27
[quote=Honza Škrdla]to ED:A opíjet se jen kvůli zranění nevidím jako řešení, to se potom nedivím, že je návrat tak těžký…[/quote] :lol: zásah. kvůli zranění ne, kvůli bolesti bohužel jo. :/ Honzo, měl jsem za život hodně „odstávek“, občas velmi dlouhé. Každá byla jiná, ale tahle (byť nijak fatálně dlouhá) mne nějak skolila – asi blbá kombinace různých faktorů. Snad se z toho vyběhám. Omlouvám se Oh Dae-su, ale můj mozek tu jeho oztázku o tepech odmítá pochopit. Ještě že nechal mašinku doma a přestal se trápit…
Sokolov
koyama 14.10.2007 16:36:25
[quote=Honza Škrdla].S tou formou je to dost relativní, pokud běháš na vrcholové úrovni, tak je 14 hodně. Ale pokud si hobík nebo výkonnostní sportovec, tak myslím že 2 týdny není žádná tragédie.[/quote] Taky půjde o to, jaký je kdo typ. U mě osobně udělá i týdenní běžecká odstávka, dost velký průvan ve výkonu. Když nebudu 14 dnů běhat, jsem schopen ztratit v pohodě 2 minuty na 10 km. Rychlostně jsem na tom dobře za chvíli, ale vytrvalost musím budovat strašně dlouho a velmi rychle jí ztrácím. Je to u mě jako pádlování proti proudu, jakmile přestanu pádlovat, proud mě odnese nazpátek. :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.