Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Rady abych nezůstal "věčným amatérem".

Rady abych nezůstal "věčným amatérem".

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

iscariot muž 12.10.2014 23:23:07

Ahoj,

Zdravím všechny na foru. Obracím se na všechny znalé s pár dotazy. Omlouvám se předem za případné chyby, jsem nucen momentálně psát z tabletu a není to příjemné :D.

Je mi 20 let a momentálně studuji VŠ ve Finsku a před dvěma měsíci jsem si začal všímat toho že i v klidovém stavu mám hodně vysoký tep (110). Obrátil jsem se tedy na doktora a naštěstí mé srdce i krev je v pořádku dle testů, ale byli mi předepsány betablokátory mírná dávka 10mg – které pomáhají :). Byl jsem však dost motivovaný a vedel jsem že mi jde o zdraví a je třeba všechno změnit. Je to tedy 2 měsíce co jsem si dal svou poslední cigaretu a upravil jídelniček (piju pouze čistou vodu, snažím se absolutně omezit smažené jídlo a jím tolik zeleniny jako nikdy předtím.) Řekl jsem si že začnu být také trochu aktivní, protože má aktivita byla doslova na nule chtěl jsem začít zlehka. Začal jsem pravidelně bez vynechání chodit denně 8–10 kilometrů, někdy i více (±20km). Bez vynechání dne. Na konci minulého měsíce jsem se rozhodl že je třeba k tomu přidat i něco navíc, přistoupil jsem tedy k běhání. A z toho taky vzešla řada důležitých dotazů :))

Je mi 20 let, měřím 197 cm a vážím 77–78kg. Jsem tedy vysoký a hubený. Nejsem sportovec a má předchozí aktivita byla minimální. Od začátku měsíce jsem si vytvořil následující plán. Běhám 3× do týdne , zbytek dnů věnuji minimálně hodinu a půl – dvě chůzi (10–15km). Je tady krásná příroda a čas si na to rád najdu. Na běhání mám vyhrazenou trasu, kterou běhám pokaždé. Je to příjemná kombinace běhu z kopce, do kopce – relativně vyvážená. Tato trasa má něco přes 8km a já ji většinou zaběhnu za 50minut – 1hodinu.

Při běhu absolutně netlačím na pilu, nesnažím se to zaběhnout rychleji, protože vím, že ze začátku se to nevyplatí a je lepší si vybudovat kondici pomalejším tempem ale bez nutnosti zastavovat a trápit se, mám pravdu či ne ?

Každý svůj běh trackuju aplikaci Endomondo abych měl přehled, výsledky jsou následující: Průměrná rychlost na trase je 7 minut na kilometr, běžím tedy poklusem. Celou trasu běhám bez zastavení a snažím se držet tempo. Zajisté můžu běžet výrazně mnohem rychleji ale trasu neuběhnu bez přestávek.

Naštěstí mě běh a celková změna zdravotního stylu hodně chytla. Cítím se dobře. Od začátku jsem nachodil přes 400 kilometrů a den jsem nevynechal, nějak jsem zapomněl na cigarety a nedal jsem si ani jednu a běh I když je ze začátku obtížný mě baví a rád mu věnuji tu hodinu k večeru. Mam dobrý pocit, že se vrátím zpátky do Česka na vánoce v lepším zdravotním stavu a to mě opravdu motivuje a bude to ten nejlepší dárek :)..

Znovu připomínám, že se nesnažím svůj běh zrychlit ani nějak závodit, jde mi o to si ten běh užít s tím že mi pomůže k lepší fyzické kondici a zdraví.

Můžu se zeptat zda li můj plán jak jsem ho popsal je pro úplného začátečníka vhodný ? Jaké jsou vaše tipy, co dodržovat čemu věnovat pozornost, co upravit. Chci vidět zlepšení své fyzické kondice a ne zůstat „amatérem napořád“ a dělat všechno špatně.

Předem díky za váš čas a odpovědi. Děkuji moc a přeji krásný den ! :)

Sloviensko

rudo muž 12.10.2014 23:48:44

>> iscariot, 12. 10. 2014 23:23:07

tak musis najst niekoho kdo ti bude za behanie platit

lebo amater je ten co beha zadarmo

teda moja chyba to bolo kedysi

amater je ten co vydava na behanie vela penazi

konec srandickam

myslym si ze vysoky tep je zalezirtisrt psychiky stresu

sport i moze stres znizit ale ak zacnem nad nim spekulovat a chces mat cielene zlepsovanie tak si vytvaras len dalsi stres

takze bacha na tuto pascu

noham by prospelo keby si nebehal kazdy den

skus dat nejaky den misto toho kolo cuklo a pripadne nieco vo vode, plavanie beh vo vode, velovanie a tak

behas asi moc rychlo lebo vlastne si napsial ze by si mohol bezat rychjlejsie ale musel by si zastavovat cize bezis tu trasu na plne gule a kedze je to okolo hodiny bezis teda presne na hranici anaerobneho prahu

to je rychle pociatocne zlepsovanie ale nedava ziadny zaklad

stavas barak bez zakladov vies ako to dopadne, padne

namiesto zlozitej teorie ti to poviem takto

jeden z najznamejsich a najuspesnejsich trenerov historie

Lydiard

vela treninkov oridonavl takto:

bezte to len takym tempom ze ked dobehnete a poviem ze este raz tak to dokazete este raz v tom istom case a parkrat im to aj urobil aby vedeli ze to mysly vazne a tak naozaj bezali pomaly

takze ked dobehnes svoju trasu musis si vediet povedat – kludne by som to dal este raz tak isto rychlo (pomaly)

az sa toto naucis, mozes spekulovat dalej

koli vysokokem tepu by som ti odporucal chodit na jogu, relaxacie

pripadne aj do kruzku vysivania ;-)

Motto: you can't stop, what is coming !

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 12.10.2014 23:57:34

>> iscariot, 12. 10. 2014 23:23:07

Mi prijde ze z pohledu zdravi mas toho pohybu jiz dost, proti delani „nic“ rozhodne.

Cemu venovat pozornost:

• zdravi, tj. jestli je ta zatez primerena a postupne se neozyva neco z pretizeni.
  • vsestrannost, beh neni zrovna aktivita ktera by procvicila cele telo rovnomerne. Zkus se rozhlednout co jineho by te jeste bavilo, treba jeden den v tydnu tam dej jogu/plavani/…

Nejak nerozumim tomu jak pises ze „se nesnažím svůj běh zrychlit“, ale „Chci vidět zlepšení své fyzické kondice“. Ne ze bys musel behal rychleji, ale kdyz budes dal pravidelne pokracovat v tom co si popsal, tak podle mne to bude pro tebe porad jednodussi a kdyby si s aktualnim usilim bezel to same o par let pozdeji, tak by to bylo asi podstatne rychlejsi. A pokud budes dal jen takhle poklusavat, tak o to vic plati to (vyse) o nerovnomernem zatizeni tela, pri sprintech clovek aspon potrebuje svaly temer vsude, ale poklusavat 8km pro chlapa v tvem veku je spis takovy odpocinek a jde to i bez kondice.

Krome toho by mne zajimalo jak dlouho te bude bavit poklusavat porad stejnou trasu… treba pak zjistis, ze takovy fartlek se zrychlenymi useky, nebo beh ve skupince po nove trase, jsou prijemna zmena.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.