MAF test - váš komentář k výsledku?
luzin 12.09.2014 20:52:09
Ahoj, zkusil jsem dnes něco jako MAF test – 10 km na dráze na tepovce 140. Překvapilo mne, že tempo během testu neklesalo (vyjma 1.km, zde zřejmě bude chyba GPS – viz. chybná lokalizace startu). Detaily zde: http://www.mapmyfitness.com/…ut/729237033
Pro doplnění:
- věk 39, soustavně běhám cca. 1,5 roku, kilometráž cca. 2000 za rok
- před testem běh 30 min na 140 HR, test následoval vzápětí
- měřeno na TomTom Runner Cardio (integrovaný snímač HR)
Poradíte, v čem byla chyba? Doufám, že ne v koupi TT… Díky.
Brno
Petr Kaňovský 12.09.2014 21:15:36
Je-li tep dostatečně daleko pod ANP a je-li člověk dostatečně rozcvičený a má-li zároveň dobrou vytrvalost, tak se při běhu dle TF tempo po nepříliš dlouhé době ustálí a dále neklesá vůbec, či naprosto minimální. Už jsem zažil i závody, kde jsem běžel dle TF a rychlost v druhé půlce dokonce rostla (tam to ale bylo asi i změnou vnějších podmínek, například teploty, či vnějším ochlazováním na občerstvovačkách apod.).
Třeba tady byla situace podobná, i když test byl uspořádán jinak – běžel jsem rovnoměrným tempem a tep v průběhu pokusu v druhé polovině klesal. Stoprocentně se nejednalo o chybu GPS, protože jsem mezičasy/tempo zjišťoval dle průběhu jednotlivými koly.
Nebo tady jsem běžel dle tepu, a přitom tempo bylo též rovnoměrné, či dokonce z pokusu byl mírně negativní split, podobných příkladů mám do půlmaratonu včetně spoustu (u desítek ale jen běhaných volně, protože na úrovni ANP a nad ní tento jev pravděpodobně nenastane).
U Tebe bylo rozhodující asi to, že jsi absolvoval půlhodinový běh na cílovém tepu těsně před pokusem, to pak přispělo k rychlé stabilizaci tepu v průběhu samotného pokusu (tep prvních km byl o něco vyšší, než by byl, kdybys to šel zcela z klidu). Je důležité, abys i při opakování MAF testu po několika týdnech dodržel stejný postup přípravy/rozcvičení, aby byly podmínky rovnocenné.
luzin 15.09.2014 14:02:42
Petře, díky za komentář. Nebyl jsem si jist zejména použitou tepovou frekvencí pro test. Predikce závodního tempa na 5km na základě výsledku testu mi vychází na tempo, které jsem tréninkově běhal i na delší vzdálenosti. Možná bych mohl použít vyšší tepovou frekvenci, možná je problém v efektivitě běhu při nižším tempu, možná v něčem dalším… Nicméně pokračuji v běhání na 140. Ať ti to běhá!
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.