Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » MAF test - váš komentář k výsledku?

MAF test - váš komentář k výsledku?

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

luzin muž 12.09.2014 20:52:09

Ahoj, zkusil jsem dnes něco jako MAF test – 10 km na dráze na tepovce 140. Překvapilo mne, že tempo během testu neklesalo (vyjma 1.km, zde zřejmě bude chyba GPS – viz. chybná lokalizace startu). Detaily zde: http://www.mapmyfitness.com/…ut/729237033

Pro doplnění:

• věk 39, soustavně běhám cca. 1,5 roku, kilometráž cca. 2000 za rok
  • před testem běh 30 min na 140 HR, test následoval vzápětí
  • měřeno na TomTom Runner Cardio (integrovaný snímač HR)

Poradíte, v čem byla chyba? Doufám, že ne v koupi TT… Díky.

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 12.09.2014 21:15:36

Je-li tep dostatečně daleko pod ANP a je-li člověk dostatečně rozcvičený a má-li zároveň dobrou vytrvalost, tak se při běhu dle TF tempo po nepříliš dlouhé době ustálí a dále neklesá vůbec, či naprosto minimální. Už jsem zažil i závody, kde jsem běžel dle TF a rychlost v druhé půlce dokonce rostla (tam to ale bylo asi i změnou vnějších podmínek, například teploty, či vnějším ochlazováním na občerstvovačkách apod.).

Třeba tady byla situace podobná, i když test byl uspořádán jinak – běžel jsem rovnoměrným tempem a tep v průběhu pokusu v druhé polovině klesal. Stoprocentně se nejednalo o chybu GPS, protože jsem mezičasy/tempo zjišťoval dle průběhu jednotlivými koly.

Nebo tady jsem běžel dle tepu, a přitom tempo bylo též rovnoměrné, či dokonce z pokusu byl mírně negativní split, podobných příkladů mám do půlmaratonu včetně spoustu (u desítek ale jen běhaných volně, protože na úrovni ANP a nad ní tento jev pravděpodobně nenastane).

U Tebe bylo rozhodující asi to, že jsi absolvoval půlhodinový běh na cílovém tepu těsně před pokusem, to pak přispělo k rychlé stabilizaci tepu v průběhu samotného pokusu (tep prvních km byl o něco vyšší, než by byl, kdybys to šel zcela z klidu). Je důležité, abys i při opakování MAF testu po několika týdnech dodržel stejný postup přípravy/rozcvi­čení, aby byly podmínky rovnocenné.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)

luzin muž 15.09.2014 14:02:42

Petře, díky za komentář. Nebyl jsem si jist zejména použitou tepovou frekvencí pro test. Predikce závodního tempa na 5km na základě výsledku testu mi vychází na tempo, které jsem tréninkově běhal i na delší vzdálenosti. Možná bych mohl použít vyšší tepovou frekvenci, možná je problém v efektivitě běhu při nižším tempu, možná v něčem dalším… Nicméně pokračuji v běhání na 140. Ať ti to běhá!

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.