Jak dál po "začátečnickém" tréninku
Climber 15.10.2013 13:50:39
Ahoj,
běhat jsem začal v červenci tohoto roku. Našel jsem si nějaké tréninkové plány pro začátečníky a podle nich jsem se řídil. Nejdřív šlo o půl hodiny, kdy jsem střídal běh a chůzi, postupně přidával běhu – chůze jsem měl 1–2minuty. Postupně jsem se dostal na půlhodinový běh a začal jsem přidávat po pěti minutách. Běhám obden, tedy 4× týdně. Tento týden je to 55 minut a příští týden to bude hodina. Za 55 minut uběhnu 10 kilometrů a to neběžím nijak rychle, zároveň ne pomalu. Mám prostě tempo které mě neunaví a jsem v něm schopen běžet tu hodinu. Po doběhu jsem v pohodě, a věřím že bych dokázal tímto tempem běžet klidně další hodinu. Pokud jde o tepy tak běžím při 155–160 tepech, rychlost cca 5:30 na km. Prozatím nevidím prostor pro zrychlení, to přijde asi až s vyběháním, protože když se pokusím trochu zrychlit, tak to dlouho nevydržím.
Ale teď k dotazu. Jak postupovat dál? Asi nebudu pořád přidávat po pěti minutách… Co mi doporučíte? Pokud jde o moje cíle, žádné velké nemám. Běh se mi líbí, zlepší se fyzička kterou potřebuju pro jiné sporty které dělám. Horolezectví, VHT, kolo. Chci zkusit v dubnu půlmaraton v Praze, ale žádné další cíle nemám, rozhodně nemám v úmyslu hlásit se na nějaké závody, nejsem soutěžní typ. Jednou dvakrát za rok půlmaraton bude tak maximum.
Jak pokračovat v tréninku? Je 10km obden málo, hodně, mám střídat delší běhy s kratšíma, např 15km a 7–8km? Děkuji za jakékoliv vaše rady.
Morous 15.10.2013 15:59:59
>> Climber, 15. 10. 2013 13:50:39
Já osobně bych zařadil vždy na konci týdne jeden delší běh. Tak na 1:30 – 2:00 hod. Tempo 5:30 až 6:00. A jeden trénink by jsi mohl dát úseky nebo farflek.
- trénink – úseky ( farflek )
- trénink – volný běh
- trénink – volný běh, nebo tempo běh.
- trénink – dlouhý volný běh
Naslouchej svému tělu:) Jsem nováček, tak mě ber s rezervou:)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.