Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Oblasti tepové frekvence

Oblasti tepové frekvence

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Reno37 muž 14.06.2007 23:57:21

Ahoj, nedávno jsem začal při kondičním běhu používat měřič tepové frekvence. Nejvíce mě aktuálně zajímá, jaká oblast tepové frekvence je nejoptimálnější pro redukci hmotnosti, tedy „spalování špeků“… :) Na netu jsem na toto téma nalezl několik rozdílných údajů, například: 50 – 60% TFmax (maximální tepové frekvence), 60 – 70% TFmax a 60 – 75% TFmax… Mohl by mi jako laikovi někdo „fundovaný“ poradit, co z toho je správně a případně popsat i další oblasti TF?

Předem děkuji ;)

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 15.06.2007 08:39:36

Nejsem fundovaný, ale domnívám se, že i ten největší rozsah do 75 % TFMAX je asi vhodný pro redukci hmotnosti, ale pro začátečníka bude dobré se držet níže kolem těch 60 %. Uvedené rozdíly mohou pramenit také z různé interpretace, co to znamená 75 % (někdy se to počítá přímo vynásobením TFMAX, jindy se ta procenta vztahují k rozdílu mezi TFMAX a klidovou TF), ale rozdíly v tomto případě nejsou až tak podstatné, uvážíme-li nepřesnost určení TFMAX. Ale to už je vysvětleno jinde v diskuzích na tomto fóru. Asi nemá smysl jít pod 50 % TFMAX, protože to by často byla u člověka s nadváhou „obyčejná procházka“. Neznamená to ale, že by to vůbec nebylo účinné.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.