Oblasti tepové frekvence
Reno37 14.06.2007 23:57:21
Ahoj, nedávno jsem začal při kondičním běhu používat měřič tepové frekvence. Nejvíce mě aktuálně zajímá, jaká oblast tepové frekvence je nejoptimálnější pro redukci hmotnosti, tedy „spalování špeků“… :) Na netu jsem na toto téma nalezl několik rozdílných údajů, například: 50 – 60% TFmax (maximální tepové frekvence), 60 – 70% TFmax a 60 – 75% TFmax… Mohl by mi jako laikovi někdo „fundovaný“ poradit, co z toho je správně a případně popsat i další oblasti TF?
Předem děkuji ;)
Brno
running-observer 15.06.2007 08:39:36
Nejsem fundovaný, ale domnívám se, že i ten největší rozsah do 75 % TFMAX je asi vhodný pro redukci hmotnosti, ale pro začátečníka bude dobré se držet níže kolem těch 60 %. Uvedené rozdíly mohou pramenit také z různé interpretace, co to znamená 75 % (někdy se to počítá přímo vynásobením TFMAX, jindy se ta procenta vztahují k rozdílu mezi TFMAX a klidovou TF), ale rozdíly v tomto případě nejsou až tak podstatné, uvážíme-li nepřesnost určení TFMAX. Ale to už je vysvětleno jinde v diskuzích na tomto fóru. Asi nemá smysl jít pod 50 % TFMAX, protože to by často byla u člověka s nadváhou „obyčejná procházka“. Neznamená to ale, že by to vůbec nebylo účinné.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.