Zestaveni bezeckeho programu
vlado008 09.10.2013 19:16:22
Ahojte, rekreacne behavam uz nieco cez dva roky, ale len kratke vzdialenosti (4–7 km). Chcel by som sa posunut na dalsiu uroven, tzn. polmaraton. Ako si zostavujete svoj plan? Pouzivate k tomu nejaky software? Ja som narazil na My ASICS. Vyzera vcelku seriozne a aj tie casy su realisticke. Mate s nim niekto skusenost, pripadne nejaku inu cestu ako si nastavit trening? Diky za odpoved.
Praha - Vršovice
Chrosel 09.10.2013 21:02:15
>> vlado008, 09. 10. 2013 19:16:22
Ahoj,
na jaře jsem začal běhat podle Smart Coach na runnersworld.com, zadáš tam pár hodnot jako svůj nejlepší čas na nějakou trať, kolikrát týdně a kolik chceš běhat, a ono ti to udělá opravdu rozumný plán.
Ten vylepíš na místo, kolem kterého denně musíš chodit a prostě podle toho běháš.
Jakkoli člověku ze začátku připadá, že ty běhy, plánované na dobu za 3 – 4 měsíce, nedá – jsou dlouhé a rychlé – tak výkonnost roste a je to docela brnkačka. A ten čas, na který tě to připravuje, opravdu dáš – když ten trénink nešidíš.
Jistě najdeš i řadu jiných plánů, ale nakonec zjistíš, že většina jich funguje na podobných principech, tedy 3 týdny stupňuješ, týden „odpočíváš“, a pak pokračuješ zase o něco víc km a rychleji.
Tady to je: Držím palce.
Praha
marek27 09.10.2013 21:43:40
>> Zemek Otto, 09. 10. 2013 21:02:15
Zkusil jsem, jaký mi to vyhodí plán. Zadal jse, že chci trénovat na desítku a dostal v podstatě čtyři typy tréninků – lehký běh cca 9 km tempem kolem 4:15, tempový běh cca 9 km tempem kolem 3:40, dlouhý běh cca 28 km tempem 4:15, úseky 800 metrů po 2:30 (4 – 8 opakování).
Takže to zase hned zavírám. Volné běhy běhám tak o minutu na km pomaleji. Dlouhé běhy ještě o víc. Chybí jakýkoli fartlek nebo třeba kopce, jakékoliv zpestření. Podle toho plánu bych si běh rychle znechutil.
Ale třeba podle toho někdo dokáže trénovat a bude mít výsledky.
rudo 09.10.2013 21:56:22
>> vlado008, 09. 10. 2013 19:16:22
"" rekreacne behavam uz nieco cez dva roky, ale len kratke vzdialenosti (4–7 km). Chcel by som sa posunut na dalsiu uroven, tzn. polmaraton. ""
vyssia uroven == dlshia vzdialenost ?
zda sa ze tento program podvedomia sa teraz opakuje prilis casto medzi bezcami
vyssia uroven je zabehnut tych 5000m (4–7km) rychlejsie o par minut, behat pomalsie ale dlshie nie je vyssia uroven, sorry
Praha 8 Dolní Chabry
dolezalj 09.10.2013 21:58:44
Asi jsem divnej, ale já jdu běhat, když se mi chce a běžím, kolik mám chuť a rychlost mám více méně pořad podobnou a hlavně to neřeším. Sice běhám pořád stejně (pomalu), ale ve svém věku jsem už na olympiádu rezignoval a když si udržím stejnou rychlost ještě 16 let, tak se možná objevím v Top přehledu 70 a starších :D
SirBasy 10.10.2013 01:14:16
Par planov na polmaraton mas aj na tomto webe http://www.beh.sportsite.cz
Podla optimalizovaneho sme zacali behavat s kolegom v lete pred 2 rokmi a natrenovali sme na nas prvy polmaraton. Nie som odbornik na zostavovanie planov, ale toto sa mi zdalo lepsie (osobne mi viac vyhovovalo)ako my asics.
V zasade je ale jedno aky plan si vyberies, ako pisal oto zemek vacsina je zalozena na rovnakom principe.
Tak hodne zdaru do polmaratonu.
hanca 14.10.2013 14:20:38
Ahoj, mna upokojuje behat podla planu, nech si o tom mysli kto chce, co chce plany na asics poznam, podla mna su nanic. pred prvym polmaratonom som presla desiatky planov a mala som z toho hlavu v keli. v principe islo takmer vzdy o jeden z dvoch (podla mna) extremov: bud vylucne pomale behy (do 75%maxima),alebo same tempove. aky-taky kompromis pre zacinajuceho bezca som nasla na www.trenujeme.sk. nakoniec som si z viacerych planov zostavila plan usity pre moje potreby a moznosti, ale v principe: zo styroch behov do tyzdna jeden dlhy pomaly (strazila som si akurat tep, aby bol do 75%, zacinala som na 10km, ktore som behala bezne, a kazdy tyzden som si pridala 1,5–2km, koncila som na 18km), jeden intervalovy beh 6–8km, jeden vyklus cca 6km a jeden suvisly beh 8–10 km (tep cca 80%). V tom za 12 tyzdnov 2 10km preteky. s vysledkom som spokojna, zabehla som to o 2min rychlejsie, ako boli moje najoptimistickejsie predstavy inak pouzivam garminforrunner a na ich stranke (treba sa tam ale preklikat, nie je to na tej hlavnej) som nasla celkom zaujimave plany od 5km po maraton, odstupnovane podla vykkonnosti, kukni tam >> vlado008, 09. 10. 2013 19:16:22
Lysá nad Labem
zdeno 15.10.2013 12:07:15
*>> dolezalj, 09. 10. 2013 21:58:44*Divný jsme všichni, co pořád řešíme něco kolem běhání.:-) Jinak já jsem přesně opačný typ. Plán potřebuju mít. Skoro na všechno. Ale jinak si úplně stejně říkám, že i když nezrychlím, tak za 20 let jsem v kategorii v TOP.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.