Jak simulovat nadmořskou výšku?
Peta8 23.05.2013 23:13:54
Dobrý večer.
Jelikož mám za to, že trénink ve vyšší nadmořské výšce dá hodně, rád bych ho zkusil. Bohužel v mém okolí je nadmořská výška okolo 230 metrů a navíc žádné kopce. A jet si zatrénovat někam výš je pro mě složité
Existují nějaké metody, jak vyšší nadmořskou výšku simulovat při běhu? Slyšel jsem něco o nějaké masce, ale to bych nechtěl.
Ovlivní trénink třeba to, když budu běhat v nějakou denní dobu?
Děkuji za každou radu.
Petr
rudo 23.05.2013 23:40:39
>> Peta8, 23. 05. 2013 23:13:54
toto sa diskutuje casto a ma to tak vela podtem ze su z toho potom zmatky ked si kazdy mysli nieco ine a pletie sa to dokopy
skusim to nejako rozlisit, aj ked to nebude priama odpoved:
trenink vo VNM (vysoka nadmorska vyska) sa robi z 2 dovodov :
a – preteky budu vo VNM a treba sa adaptovat, toto sa v atletike objavilo prvykrat v 1968 s OH v Mexicu, poznaju to ultrabezci ked sa prebiehanu vrchoily a sedla vo VNM a poznaju to horolezci kde je aj problematika preskumana z kazdeho hladiska a je mozne hladat na horolezeckych strankach
b – preteky budu v nizine a chcem treninkom v VNM vyvolat take zmeny v organzime aby som podal lepsi vykon, toto je to co atleti poznaju a pouzivaju bezne.
Trenink VNM moze mat rozne formy :
a – byvam, spavam vysoko a trenujem vysoko
b – byvam spavam nizko a trenujem vysoko
c – trenujem vysoko a byvam spavam nizko
v pripade a- je rozlisenie ked vbyvam spavam v urcitej VNM a trenovat mozem o nieco vyssie alebo aj nizsie a trenink moze prebiehat vo vyrazne sa meniacej VNM, napriklad byvam na Vystrbeneom Plese a vybieham na konciare o 700m vyssie
alebo naopak byvam niekde okolo 2000–3000 a necham sa rano zviest dolu pod hory a vybieham hore a ako sa trenink a unava stazuje – neustale beh do kopca trvajuci hodiny narasta aj VNM (toto bolo pouzivane v treninku niektorych australskych chodcov na 50km, vznikol z toho neskor aj svetak – Nathan Deakes – vdaka Pefo sa insiders info )
pri simulacii su tieto varianty prevadzkovane tak ze sa pozuiva alebo simulacna komora alebo simulacny stan. V simulacnom priestore sa da nastavovat tlak vzduchu – simuluje VNM ale da sa nastavovat aj koncentracia kysliku su to 2 rozne veci a zase su s tym rozne skusenosti a rozne vysledky a sleduju sa rozne ciele
kazdy jednotlivec reaguje rozne a napriklad VNM simulacne zariadenie v AUS Canberre je pozuivane pravdielne chodcami aj zo zahranicia ale niektori atleti odmietaju pouzit simulacne zariadenie lebo im nepomaha a alebo im doslaova skodi, takze vyskum ktory toto finacuje ma 3 kontrolne skupiny jedna je v simulacii a jedna je hore v skustocnej VNM a tretia to ma najek inak podla vyskumnej ulohy
V simulacno zariadeni mozes spvat a trenujes vonku v normalnych podmienkach
alebo v simulacncych zariadeniach mozes trenovat – to sa beha samozrejme na behatku co ma aj vyhodu aj nevyhody a pre vyslum je lahko priamo merat taleta pocas treninku
simulacny stan je zohnatelny aj pre amatera a da sa dokonca pozicat – velka reklama bolo v suvislosti s OH v Londyne – Sekyrova simulacne komory na trenink uz si amater musi postavit sam
v Canberre je cele ubytovacie zariadnei – niekolko izieb spalni spolocenska miestnost kuchyna atd a atletoi su tam zzavrety jak v base v nastvenej VNM – napriklad sa simuluje 3000m tak zhruba 20H denne poicas 3 tyzdnov a pustani su bvon na vychadzky len na trenink vonku, toto napriklad absolvoval pred asi 15 mesiacmi aj SVK chodec Toth spolu s inymi chodcami po navrate dal osobak hned v hale na 3–5 km (ak sa pamatam)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.