mechanicka energia pri behu
rudo
12.04.2013 12:23:55
na australskom fore zacal temu o totmo clanku
http://activespineandsport.net/…-of-running/
je to anayza meranie vypocty kde sa spotrebuje straca energia z hladiska roznych casti tela bezeckej techniky atd, predpokladam ze z toho moze bt dobra debata
zatial len to co uviedol zakladatel temy ako vycuc z toho clanku :
The study concluded that:
They can’t account for 100% of metabolic costs of running because there are
so many variable factors.
You can account for nearly 90% of the metabolic costs with 3 factors: vertical
body weight support, forward propulsion and leg swing
Arm swing actually saves energy, shoes don’t make that much of a difference,
but surfaces can make a huge difference
There are many factors that can account for the total metabolic costs such as
the horizontal braking forces, ventilation (breathing), cardiac work, and
decelerating and reversing the forward leg swing, they just haven’t developed
a way to measure those factors yet
Posted Image
Not sure how this would impact training, but interesting nevertheless.
Co je zaujimave a lahko pocopitelne na prvy pohlad je ze pohyb ruk pokial je spravny setri energiu, teda pohyb rukami umozni bezat rychlejsie a usetri to celkovy vydaj energie, co ale tiez znamena ze chybne pohyby ruk nielnze nic neusetria ale naopak zvysia vydaj energie, co sa prejavy vo vysledku dost vyrazne
Niet divu ze ucenie spravnej techniky vzdy zacina od ruk, pozicie pliec a rzanie hornej casti tela a co sa s rukami robi
Praha
Valerius
12.04.2013 13:03:00
„shoes don’t make that much of a difference“
A to se výrobci bot v každé nové kolekci předhánějí, kdo že to vlastně vymyslel tu zázračnou botu.
Praha
ped7g
12.04.2013 13:53:36
>> Valerius, 12. 04. 2013 13:03:00
kupodivu i pri moji bezecke nezkusenosti to tak nejak odpovida tomu co sem ituitivne tusil. Ale rekl bych ze vhodna kombinace teren+bota dela rozdil nekolik procent. Treba objemovky na asfaltu jsou prilis mekke a pohlti par procent prace navic, takze kdyz jde o kratsi zavod kde otresy vydrzis, tak v tvrdsich botach budes pri stejne namaze o nejakou vterinu rychlejsi. A to nemluvim o extremech typu „silnicka na kluzkem snehu“ kde samozrejme hreby udelaji rozdil nekolik vterin na kilometr.
Prievidza, Slovensko
ttomino1980
12.04.2013 21:29:09
mna skor fascinuje ake rozne bezecke styly(pohyby ruk, noh, dychanie, sposob dopadu odrazu atd) vidim na zavodoch …pre mna subjektivne niekedy skarede behy …skor to vidim na 1/2maratoncoch…maratonci maju viac vybehany styl…ale aj tam si mapr vsimam zhrbenych bezcov al. „nespravne“ ruky…podotykam ze som laik a nikdy som sa nevidel bezat tak nechcem sudit styl inych …a k topankam …+100g na topanke citim a mne ako laikovy to prida viac ako 10s na km…s tvrdenim ze na topanke nezalezi nesuhlasim …a k 300–350g bezeckym sa neplanujem vrati
rudo
12.04.2013 21:36:58
boty – muslim ze skor islo o posudzovanie jednotlivych modelov a vselijakych specialnych technologii neslo o to ze racing flats boty daju taky isty vysledok ako polkilove bagandze
vplyv terenu je velky a boty su len na to aby chyby terenu aspon cistocne vykompenzovali teda tretry na tartan alebo tretry alebo stuple do blata a do snehu atd alebo specialne trailinky na horsky teren boty tu sluzia na kompenzaciu negativneho vplyvu terenu
Radoslav G. alias
Vincent
12.04.2013 22:16:17
Tak mňa dosť prekvapilo že ruky a ich pohyb majú taký vplyv na energiu … to by som asi bol prekvapený keby ma videl odborník ako „cválam“ :)
rudo
12.04.2013 23:35:03
skus bezat s rukami za chrbtom vzorne ako prvak v skole pripadne s rukami vo vackoch
chodci mavaju trenink techniky aj tak ze ruky drzia nehybne za chrbtom alebo ich drzia roztiahnute v upazeni, je to sakra makacka a rychlost je pomala a vsetko sa pletie
Radoslav G. alias
Vincent
13.04.2013 08:08:14
>> rudo, 12. 04. 2013 23:35:03
rudo, to mi je jasné že bez rúk to nejde, ale mal som na mysli, chyby v tom pohybe rúk a opodstatnenosť ušetrenej energie. T.z., ak mám nepsrávny uhol v lakti, prípadne nimi moc hýbem pri pomalšej rýchlosti a pod., o tomto som si nemyslel že by mohol mať výtaznejší vplyv na rýchlosť/energiu …
rudo
13.04.2013 08:32:37
>> vincent_vega, 13. 04. 2013 08:08:14
viem , ale najlpesie je pochopit to cez opacny extrem
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.