vysoky tep pocas behania - snaha o znizenie
cheeseburger 12.04.2013 08:18:24
Zdravim, pocas behania mam vysoky tep okolo 187 priemerny max 206 pri tempe cca 6:40 min/km(po par behoch teraz v jari som uz zaznamenal nizsi tep(mozno nahoda) ale max som pocas 10km mal len 196), behavam v zime aj na bezkach a tam to bolo podobne. Docital som sa tu na tomto fore, ze sa treba snazit behavat v pomalom tempe a uz pri stupnuti tepu nad optimalny pre moj vek je potrebne zastavit a pockat kym klesne. Snazil.som sa o take nieco prvykrat som mal priemerny 145 a max 160, vcera ma to uz velmi nebavilo tak som trochu pritvrdil priemerny 154 a max 181. Problem je v tom, ze pri takomto behu pocas doby 1 hodiny, pretoze pri priemernom tempe 9:57 min/km som odbehol 6 km a nie je kedy a tep mam uz nad 155, ked zastavim a pockam kym klesne pod 140, potom spravim zopar metrov a som zase nad 150. Chcem sa spytat ci takymto sposobom sa mi upravi tep, lebo behat takto a potom zistit, ze aj tak mi to nic nepomaha by som fakt nechcel. Diky z la odpovede.
Praha
Valerius 12.04.2013 12:25:03
Já prakticky od 6-ti let sportuju závodně. Hrál jsem hokej, fotbal, vesloval a běžkoval. A vždy jsem měl vyšší tep a i teď mám. Pamatuji si, že když jsem při veslování běhal schody a intervaly tak se tep vyšplhal i k 230. Nebo např. když jsme loni na VŠ na předmětu ergonomie měřili tep po lehké zátěži, tak i přes to že sportuji 4–5× týdně tak někteří nesportovci nebo ti co sportují max 1× týdně měli nižší tepy. Zatím mi to nebylo překážkou.
Píši to proto, že možná nějaké předepsané tréninkové plány mohou pomoci ke snížení, ale taky nemusí. Já osobně jsem se o to snažil, ale běhat v tempu „rychlé chůze“ mě opravdu nebavilo.
Radoslav G. alias
Vincent
12.04.2013 21:47:52
Sú tu skúsenejší, čo Ti isto poradia, ja skôr prispejem mojou skúsenosťou. Nemal som síce problém s tepmi, ale po debate s jedným známym zhodou okolností v bazéne o dôležitosti dýchania (jogový dych), som skúsil pri behu dlhý a hlboký nádych (aj do brucha aj plný hrudník – skúšal som si to predtým v kľude) v maxime na chvíľku zadržať a výdych. Bol som neskutočne prekvapený ako to u mňa funguje. Proste bežal som cca 6min/km tepy 132, začnem dýchať a 8 až 10 tepov dole. Odvtedy dýcham len tak, a registrujem výrazný pokles tepov pri tej istej rýchlosti. Neviem, či to je aj zlepšenie v rámci výkonnosti, ale behá sa mi lepšie a behám pri AEP tepoch rýchlejšie .....
rudo 12.04.2013 22:13:46
>> vincent_vega, 12. 04. 2013 21:47:52
dobry priklad ved srdce bucha aby posielalo pri behu kyslik a ked kuslika v krvi nie je dost tak srdca bucha rychlejsie a rychlejsie
povrchne plytke duchanie neumozni ani poriadne vydych CO alebo CO2 (kazdemu podla potreby a kazdemu podla zasluh) a teda ani neumozni nabratie kysliku, proces vyfuknutia spodin a nasatia kysliku trva niekolko sekund ved pluca navyse musia este oddelit kyslik a dusik od seba,
preto treba mat dosledny 4 takt presne ako to ma motor v aute trabantove dvojtaktne duchanie nenmoze fungovat na vyssej urovni kazda zo 4 fazy potrebuje svoj cas a jogove duchanie to presne rozlusje a uci a ano plavanie je dobry prostriedok ked s anpriklad plavaju rsia s hlavou vo vode a postupne sa ucime nadychovat az na kazde 2 tempo a potom na kazde tretie kazde stvrte atd
pri behu treba vediet edy nadychujem a tak nadychujem abslutne vsade do kazdeho zakutia pluc (pred zavodom si terba rocvicit aj rebra a plecia) po nadychu potrebujem zadrzat dych v plnom nafuknuti nech kylsik pekne dnu, potom vydycujem tak teda vydychnem uplne vsetko dorzdna a pekne pstlacam pluca nech tam tam uz ani molekula – na to sluzia ja brusne svaly a svaly okolo vnutornosti a na chvilu t zadrzim v tom totalne vydychnutom stave a potom ked uvolnim dychacie svaly tak pluca sa same rozpone a natiahnu vzduch a na konci nadych uz len pomozem dalsim dofuknutim
to je teda o tom kysliku pomale hlboke dychanie ukludni aj nervovu sustavu a klesne tep aj koli tomu ze telo nie je v nejakej panike ze aha ved bezim a nemam kyslik
Radoslav G. alias
Vincent
13.04.2013 08:11:28
>> rudo, 12. 04. 2013 22:13:46
pekne vysvetlené, tušil som že niečo natom bude :) S tými prsiami na 2× resp.na 3× to skúsim ..
rudo 13.04.2013 08:35:05
>> vincent_vega, 13. 04. 2013 08:11:28
""S tými prsiami na 2× resp.na 3× to skúsim ..""
stale sa bavime o plavani ze ano ?,
inak nezabudni pri peknych dychat
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.